Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Станиславски: Лишаването на Полша от европейски средства може да повлияе на имиджа на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните дни преди празниците Европейската комисия предложи на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения - т.нар. "член 7" от договора на Европейския съюз, който никога досега не е бил прилаган. Брюксел обвинява Варшава, че работи срещу разделението на властите чрез реформата в съдебната система. За предаването "12+4" журналистът Боян Станиславски коментира, че обвиненията са в опит за политически контрол върху институциите, които трябва да упражняват надзор върху съдебната система.

Решението на Брюксел е било очаквано, тъй като размахването на пръсти от страна на Юнкер, Туск и другите отговорни фактори в ЕП и ЕК не е можело да продължи безкрайно:

Трябваше да се случи нещо символно, нещо, което да убеди международната общност, че намеренията на Европейския съюз са сериозни и че ЕС се застъпва за сериозни понятия като "демокрация", "върховенството на закона" и така нататък - всички тези неща, които чуваме вече втора година.

Въпросът е дали освен това символно нещо, което е част от това надиграване между Полша и Европейския съюз, нещо ще те последва. Аз мисля, че ако ЕС наистина пожелае, може да предприеме сериозни мерки по отношение на полското правителство, най-вече бюджетни. Това решение – лишаване от глас, са процедурни неща. Няма кой сериозно да се поинтересува от тях и да се интересува заради тази мярка. Но, ако се стигне до парите, работите стават доста сериозни.

Ако тази мярка бъде приложена – преразглеждането на бюджета и лишаването на Полша от някакви европейски средства, това може да повлияе както на полската икономиката, така и на имиджа на полското правителство.

Управляващите от "Право и справедливост" държат на реформата, защото вярват, че в съдебната система са намерили подслон и съхранение на всички звена на тайните служби на отминалата епоха и всички патологии отпреди 1989 година. Начинът на функциониране на съдебната система в страната в момента според тях представлява това нескъсване с миналото, което трябва да настъпи, за да може Полша да цъфне, обясни Станиславски, според когото политическите рокади във Варшава издават, че 40-милионната държава се подготвя и за вариант, в който претърпява икономически санкции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна