Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Хамид: Ще предлагаме модели на управление, а не аритметични мнозинства

Отстраняване на националистите от правителството не означава включване на ДПС

Хамид Хамид
Снимка: БГНЕС

Резултатът от вота не е само свалянето на едно правителство, макар че непосредствената цел е тази. Основната задача е да се направи дебат и да се поставят тежките проблеми, искаме обществото да чуе къде са проблемите и да предложим решение на тези проблеми. Това каза в предаването "12+3" Хамид Хамид от ДПС, след като стана ясно, че БСП ще внесе самостоятелно вота на недоверие към правителството, а ДПС ще го подкрепи със собствени мотиви.

Решението на Централния съвет е демонтаж на това правителство и отстраняване на националистите от него. Това не означава включване на ДПС,
уточни Хамид и допълни:

В речта на г-н Доган се казва, че не си струва моделът „Стани, да седна“ – да извадим националистите, да влезем ние и да продължи този модел. Самият модел не работи.


Не сме женени за БСП, за да се чувстваме предадени. Ние сме отделна опозиционна партия със своя визия
, подчерта пред "Хоризонт" Хамид Хамид. По думите му, в БСП не са разбрали речта на Ахмед Доган и не са разчели онова, което той казва:

Ние предлагаме различни модели, предлагали сме ги и ще продължим да предлагаме политики, модели и програми за управление, а не аритметични мнозинства… В момента всичко работи на проба-грешка, работи се хаотично… Така не може да се управлява държава… Не се реформират сектори от много години. Почти няма сфера, която да е реформирана и да работи добре. Не трябва само да се увеличават едни бюджети, да се раздават пари на калпак и да очакваме нещата да вървят добре. Няма как да вървят добре, защото това решава проблема за конкретния ден и за конкретния протест, но не решава проблемите вътре в самата система.


Предстои ДПС да излезе с визия кои системи как трябва да бъдат реформирани в конкретика, съобщи Хамид и посочи:

Ние ще продължим да гласуваме при всеки вот, независимо дали участваме в него или не, ще гласуваме срещу правителството, защото смятаме, че това правителство е вредно за България.


От много години за корупция се говори като за общо и абстрактно понятие, без да се казва къде как кой колко. Корупцията е престъпление,
отбеляза Хамид Хамид:


Ние искахме да се говори за корупция в определена сфера, в определен сектор с факти, с данни, а не да отваряме общ дебат за целия преход, защото това не може да е тема за един вот на недоверие.

Цялото интервю с Хамид Хамид слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна