Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: БСП е избрала за дългосрочна стратегия да залага на антиевропейски послания

Даниел Смилов
Снимка: www.dnevnik.bg

Надявам се все пак ратификацията на Истанбулската конвенция да бъде приключена след още консултации, да използваме това време дотогава, за да разясним за какво става дума, защото за тази Конвенция бяха изговорени много глупости. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" политологът Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет. Смилов определи като безпочвени и опасни твърденията, че Истанбулската конвенция вкарва джендър или друга идеология и подчерта, че основна нейна цел е да защити жените от насилие.

В цялата тази ситуация има нещо абсурдно: твърди се, че едва ли не през една дума в Конвенцията – "джендър", ще влезе някаква цялостна идеология, която е в главите на опонентите основно
, заяви Смилов. По повод позицията на левицата той посочи:

БСП са може би единствената лява партия в цяла Европа с такава позиция. По-лекият прочит на това, което те правят, е опортюнизъм: виждат възможност да се вклинят между ГЕРБ и Обединените патриоти и го правят. Но ми се струва, че проблемът е по-тежък – БСП като че ли са избрали като дългосрочна стратегия да залагат на антиевропейски послания. И ако тази тенденция се затвърди и видим, че те така влизат в следващия цикъл от избори, това за мен би било опасност за страната. За тях това е губеща стратегия, защото по някакъв начин ще бетонира ГЕРБ. Дебатът в страната доста ще се промени и може да се стигне до радикализиране на политическите тези.

Ситуацията около тази конвенция показва колко лесно общественото мнение може да бъде възпалено по теми, дори когато няма реален проблем, смята Смилов.

Една от големите спекулации около тази конвенция беше, че едва ли не тя е конвенция за хомосексуалността, допълни анализаторът, като изтъкна, че в документа не се говори за повече от два пола: 

Има една спекулация, която е много плашеща: че едва ли не от Конвенцията следва, че из училищата ще тръгнат групи от хора, които да пропагандират някаква джендър идеология. Това е особено невярно и непочтено.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени