Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електропастир и овчарски кучета скараха жителите на троянското село Бели Осъм


В предаването "Хоризонт за вас" на 18 януари жител на троянското село Бели Осъм сигнализира за проблеми с агресивни кучета, собственост на местен животновъд, който освен това е преградил общински път и частни имоти с т. нар. "електропастир" - ограда за охрана на животни, по която тече ток. Игнат Ерелийски се оплака от това, че е подавал много жалби до Община Троян, полицията и прокуратурата, но досега няма резултат от тях. Затова кореспондентът на БНР в региона Пламен Христов провери случая. 


Репортерската проверка показа, че проблемите в село Бели Осъм не са отскоро и започват преди 4 години, когато там се заселват Владимир Вътков и семейството му, създавайки свое животновъдно стопанство. Заради животните са и първите оплаквания, за които разказва Игнат Ерелийски:

Пуска ги без придружител - идваха тук, влизаха в селото и най-лошото е, че се съпровождаха от три много големи кучета. 

Заради агресивните кучета Ерелийски, който има къща за гости в района, събира подписка и подава сигнали срещу Владимир Вътков до компетентните институции:

Създаваха ни много проблеми - нападнаха една жена тук, съседка, нападнаха ме мене. При нас идват много почиващи, няколко пъти ги нападат.

Две семейства вече  - излизайки нагоре, ги пресрещат три огромни кучета без намордници, без каишки.


От своя страна Вътков разказа своята версия за проблема:

Арендували сме общински терени, по-нататък и частни. Поддържането на зелените части  -  говорим само за пасища и ливади, предизвика изключително много завист от хора, които не са се възползвали, не са отработили тези терени. И тези същите хора това нещо, преди ние да го направим в този вид, го бяха превърнали на торище. Това нещо се поддържа чрез електропастир.

От Община Троян извършват незабавна проверка по подадените от Ерелийски сигнали, че е бил нападнат от кучетата на Вътков.  Румен Варчев обясни:

Бяхме на място в имота на Вътков, установихме наличието на три кучета - порода каракачанска, които бяха в рамките на имота на лицето, пуснати на около 15 метра от входната врата, която беше отворена. Кучетата не проявиха никакво агресивно поведение.


Във връзка с другата конфликтна точка - електропастирът, с който са заградени терени, Вътков каза, че за монтиране на такова съоръжение не е необходимо специално разрешително: Нужни са ми договори за имотите, които аз имам.


Кметът на селото Милка Пенчева обясни, че е запозната с проблема:

Единствено получила съм една препоръка от Община Троян във връзка със сигнално писмо от господин Игнат Ерелийски да направя маршрут на животните на Владимир -  да не слизат в района на селото, а маршрутът да минава така, че животните да не влизат в чертите на селото. И аз съм му пуснала заповед стадото да се изтегля нагоре по посока към Балкана. Мисля, че  заповедта е изпълнена в 90%, някой път може да има изключения, но той е сложил и елпастири. От негова страна пък имах устна  жалба, че някой му ги прекъсва.


Така става ясно, че Игнат Ерелийски и Владимир Вътков имат сериозен конфликт помежду си, като са убедени в правотата си, но от кучетата и поставения електропастир се оплакват и други хора. Началникът на Районното управление на полицията в Троян Радостина Петкова каза, че от там са предприели всички необходими мерки по разрешаването на скандала:

При нас има множество подадени жалби от и срещу Владимир Вътков - по всички е взето отношение. Част от тях са изпратени в Районна прокуратура - Троян, за други са написани протоколи за предупреждение, актове, полицейски разпореждания. Изпратили сме ново писмо до Общината да установим този електропастир на чии имоти е, дали е преграден незаконно чужд имот или общински път. До момента нямаме отговор от Община Троян.

Проблемът обаче най-вероятно ще се реши в прокуратурата и евентуално в съда, очакваме техните действия, обобщава Пламен Христов.

Целия репортаж по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени