Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишният форум на българските медии в чужбина ще се проведе през октомври в Скопие

Снимка: БТА

Годишният форум на българските медии в чужбина ще се проведе през октомври в македонската столица Скопие. 14-ата световна среща ще мине под наслов „Медии и памет“. Очакванията са на събитието да присъстват представители на повече от 40 български медии от 25 държави, които работят зад граница.

Големият ежегоден форум събира на едно място представители на медиите у нас и извън страната. Срещата предоставя трибуна за обсъждането на важни журналистически въпроси, възникват дебати и се сблъскват гледни точки. Сред темите, които ще обсъждат в Скопие българските журналисти, са различните лица на патриотизма, бизнес и национален дълг, пропагандата срещу журналистиката. Генералният директор на БТА Максим Минчев обясни, че значителното подобряване на двустранните отношения между България и Македония е сред факторите за провеждането на форума в Скопие:

„Подписването на този договор, който близо 20 години не беше по силата на всички останали, придвижи много позитивно напред отношенията между България и Македония. Провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде изключително полезно. По някакъв начин това ще подпомогне българската политика за по-добри отношения с нашата съседка“.

От БТА очакват форумът да бъде посетен и от представители на творческите съюзи, културните институти и академичната общност, както и от родния бизнес. Минчев отчете изминалите 13 срещи като изключително успешни. По думите му сред основните ползи от провеждането на тези медийни форуми е изграждането на една по-информирана аудитория. Освен това голяма част от българските медии са намерили свои кореспонденти именно на тези срещи.

Според Георги Лозанов, който от скоро се присъедини към екипа на Българската телеграфна агенция, годишната световна среща е най-устойчивият форум, на който се водят дебати за българските медии:

„Тази среща успява да създаде някакъв интегритет и да превръща медиите в общност, дори от простия факт - да се познават помежду си. В този смисъл наистина произведохме една екстериториална медийна общност. Тя помага на общата толерантност, защото е много важно толерантността в медиите да съществува, да бъде професионален стандарт“.

Годишната среща на българските медии ще се проведе между 24 и 28 октомври в Скопие. Събитието ще бъде съпроводено от богата културна програма, уверяват от БТА.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна