Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Манджукова: Болградската гимназия бележи началото на средното образование в България

Снимка: личен архив

На честването на 160-ата годишнина от основаването на Болрадската гимназия ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, която от няколко дни е в Украйна, и премиерът Бойко Борисов. Райна Манджукова, бесарабска българка, която е част от делегацията на вицепрезидента Йотова, сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„Това е празник на всички българи. Този интерес не е просто интерес към бесарабските българи. В този конкретен ден това е интерес и внимание към тази светиня - Болградската гимназия, основана през 1858 година от българските преселници в Бесарабия. Тя не е просто едно голямо училище, това е началото на средното образование в България. Това е първата гимназия на България, макар и основана извън тогавашните граници на империята. /.../ Президентът на Украйна Петро Порошенко припознава гимназията като своя, защото е учил там, преди семейството му да се премести".

„Традиционно, ще бъдат положени венци на паметника на Георги С. Раковски, чието име носи възродената преди 25 години гимназия.  Честваме не само 160 години от основаването на училището, а и 25 години от възстановяването на статута му като гимназия, защото след 1944 година става средно училище номер едно и така остава до 1993 година, когато благодарение на усилието на местните бесарабски българи е върнат статута на гимназия и в момента е едно от елитните учебни заведения на Южна Украйна“.

Според Манджукова „асимилацията не заплашва българите от Бесарабия“ заради закона за образованието, каквито публикации имаше в български медии:

„Тези страхове са само една червена лампичка, която казва, че трябва да сме будни, че трябва да следим какво се случва“.

Българските институции са наясно с проблема и искат от украинските власти консолидацията в Украйна да не засяга българските населени места. Въпросът вече е бил поставян в миналото и има уверения, че това ще бъде изпълнено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна