Да си спомним за диригента Борис Хинчев

Борис Хинчев

„Обичайте музиката, бъдете добри! Музиката облагородява, дава сили на човека!“ – с тази заръка го помнят многобройните му студенти в Националната музикална академия! Борис Хинчев – един от най-талантливите и най-продуктивни диригенти и с най-големи заслуги за развитието на оперно-изпълнителското ни изкуство. Един живот отдаден на дирижирането и преподаването!
Диригентският му път тръгва от Русенската опера (1957 - 1963) с „Трубадур” на Верди, по-късно е поканен в Софийската опера. Специализира в Италия (Миланската скала, 1960-61) при световните легенди в оперното дирижиране тогава – Джанандреа Гавацени и Антонио Вото. По-късно споделя: „Гавацени ме покани да бъда негов асистент още през 1961 година, но тогава тук се провеждаха прегледи на българските опери. От Русе постоянно ми се обаждаха да се върна – тогава дирижирах „Повест за истинския човек” от Прокофиев и „Момичето от Запад” на Пучини. Върнах се и тук родолюбивите ми чувства надделяха”. От 1963 г. Борис Хинчев започва педагогическата си дейност в музикалната академия
Отдава живота си на операта неслучайно – продължава семейната традиция, негов баща е известния тенор на Софийската опера Георги Хинчев. Синът завършва Софийското музикално училище със специалност пиано и му предсказват бляскава клавирна кариера. В Музикалната академия обаче се насочва към дирижиране и композиция. Ученик е на проф. Панка Пелишек по пиано, на Веселин Стоянов по композиция и проф. Влади Симеонов по дирижиране.
Самият той в интервю от 2004 г. споделя: „Винаги съм се стремял да помогна на певеца. Обикновено за него трудностите са в дишането. Считам себе си за диригент, който познава психологията на певеца, винаги го следя. Щом му е трудно в даден момент, даваш по-бързо темпо, когато е разположен да направи една красива фраза, движа оркестъра според неговата емоция, гледам да го изтъкна. Най-важното за диригента е да диша да „пее” с певеца. Искам между нас да има доверие и приятелство. Това качество на диригента си е даденост, която се усъвършенства с времето, развива се с опита, с репертоара. Но трябва да го носиш, това не се учи. Колкото и странно да изглежда – диригентът акомпанира, певецът е царят. Центърът е взаимното доверие!”
Четири години по-късно, на 4 септември 2008 година напуска този свят, а колегите му от Софийската опера пишат: „Боби Хинчев беше диригентът, който „дишаше” и „пееше” с певците; музикантът, който чувстваше музиката и знаеше как да я създаде, да реализира своя „образ” за творбата. Той умееше да поведе след себе си, да помогне, да създаде атмосфера на доверие и разбирателство между всички, които си партнират на сцената. Боби Хинчев обичаше и балета. И не отстъпваше от човешкото правило, че всичко си постига с доверие и любов! Ще го запомним скато един непресъхващ извор на радост, като един истински ваятел на хармония и красота, като несравним музикант и интерпретатор.”
 
В оперната вечер ще чуем записи на „Любовен еликсир” от Гаетано Доницети и „Албена” на Парашкев Хаджиев.


Съдържание на операта „Любовен еликсир” от Гаетано Доницети

Съдържание на операта „Албена” на Парашкев Хаджиев

Събота, 10 ноември, от 20.00 часа

Още от категорията

Детският радиохор на БНР изнесе два престижни концерта в Будапеща

Ден след участието си в грандиозния концерт в зала „Бела Барток“ по повод 75-ата годишнина от основаването на Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио, Детският радиохор имаше самостоятелна изява в Пиаристката църква на Будапеща. Това е най-старият католически храм в унгарската столица от 12 век, с прекрасна акустика и крипта, съхранила..

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Защо изкуството на Yamato има магична сила

Японските барабанисти Yamato за седми път са в България, но за първи път ще свирят и във Варна на  13.11. Каква е тайната на тейния успех, разказва Маргарита Борисова. Древното магично изкуство на ритъма въздейства и днес с пълна сила върху сетивата ни и сигурно не си даваме сметка, че  за да бъде така, музикантите  от трупата водят особен живот...

публикувано на 13.11.18 в 16:35
Група P.I.F.

P.I.F. представят албум със слънчево/облачни песни на две сцени

Сборен албум с най-популярните си слънчеви и облачни песни ще представят в една вечер с много рокендрол момчетата от P.I.F. (концертът е на 7 декември в столичния клуб City Stage). „Тази вечер ще е изключително специална за нас, защото удоволствието ще бъде умножено по две – ще свирим на две сцени, като всеки от бандата ще има по два сета..

публикувано на 13.11.18 в 13:47

Boyzone издават прощалния си албум

Тази седмица ирландците от "Бойзоун" издават седмия си албум, който е обявен и като последен в тяхната дискография. Световната премиера е на 16 ноември, а заглавието на диска е Thank You & Goodnight .   Излизането на компилацията, в която има и няколко нови песни, съвпада с 25 -годишнината от създаването на "Бойзоун", една от най-известните бой..

публикувано на 12.11.18 в 17:07

Музикалната академия в София отдава почит на акад. Марин Големинов

Продължават събитията, с които се отбелязва 110-годишнината от рождението на големия български композитор акад. Марин Големинов. Днес под мотото "Звуковата вселена на Марин Големинов" в голямата зала на Националната музикална академия в София ще има специален концерт, организиран от Мила Павлова и фондация "Музикартисимо", съвместно с академията. Мила..

публикувано на 12.11.18 в 15:01
Един от първите български професионални композитори - Панайот Пипков, създател на химна

Китката – романтичното детство на българската професионална музика

Петко Наумов, Димитър Хаджигеоргиев, Александър Кръстев, Емануил Манолов, Панайот Пипков – първите български професионални композитори, получили началното си музикално образование предимно от чешки музиканти, които около Освобождението пристигат в България да сеят музикална грамотност. Голямата част от тези апостоли на българската духовност..

публикувано на 12.11.18 в 08:20

Vocal Sampling - затворете очи и чуйте Куба!

Vocal Sampling - акапелният еквивалент на популярната кубинска група Buena Vista Social Club! Така най-кракто и образно бихме могли да опишем вокалното изкуство, което ни предлагат шестимата мъже. Vocal Sampling - да изсвириш Куба с гласове! Ансамбълът от гласове Vocal Sampling е създаден през 1989 г. в университета..

обновено на 11.11.18 в 16:13