Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

“Любовен еликсир”, опера в две действия от Гаетано Доницети

Музика: Гаетано Доницети
Либрето:
Фаличе Романи, който преправя вече готов текст, създаден година по-рано от Скриб за Даниел Обер.
Представена за първи път: 12 май 1832 г., Милано в театър “Канобиана”.
Българска премиера: 28 декември 1934 г., София.

Действащи лица:
• Неморино – тенор.
• Адина – сопран.
• Джанетта – сопран.
• Белкоре – баритон.
• Доктор Дулкамара – бас-баритон.

Действието се развива в едно село на баските в края на 18 в.

Първо действие
В лятната жега всички отмарят на сянка. Красивата Адина чете легендата за “Тристан и Изолда”. Бедното селско момче Неморино омагьосан я гледа и разказва за любовта си към нея “Quanto è bella, quanto è cara”. Хората молят Адина да чете на висок глас. Така научават, че влюбеният в кралица Изолда Тристан намира вълшебна напитка, която му помага да спечели любовта на Изолда “Della crudele Isotta”. Неморино мечтае за тази напитка, която да му помогне да спечели сърцето на Адина. В селото идва сержант Белкоре, за да събере нова смяна войници за полка. Той веднага харесва момичето и й предлага за се омъжи за него “Come Paride vezzoso”. Неморино е отчаян, защото осъзнава, че не може да се мери с елегантния офицер, а Адина открито заявява, че тя не може да му бъде вярна и предана приятелка “Chiedi all'aura lusinghiera”. Като по поръчка в селцето пристига и доктор Дулкамара, който представя пред селяните всичките си сиропи, лекарства и мехлеми “Udite, udite, o rustici”. Неморино плахо го пита, дали случайно няма онзи любовен еликсир. Без да се замисли шарлатанинът му дава бутилка с вино, но предвидливо му казва, че действието на елексира ще се усети едва след един ден (когато той вече ще бъде далеч). Нетърпелив Неморино изпива на един дъх виното и се напива. Разбира се, поведението му веднага се променя и той започва да задиря останалите момичета и да не обръща никакво внимание на флирта на Адина. Свикналата да бъде ухажвана девойка веднага забелязва промяната в поведението на Неморино и за да му отмъсти - приема предложението на сержанта. Тъй като полкът заминава на следващия ден, сватбата трябва да стане веднага. Едва сега Неморино разбира какво ще се случи и моли любимата си да не прибързва и да изчака до следващия ден (когато ще се усети действието на еликсира). Но Адина е жестока и се оттегля с Белкоре.

Второ действие
Приготовленията за сватбата са в разгара си. Адина и Белкоре демонстрират привързаността си един към друг “Io son ricco e tu sei bella”. Но щом вижда нотариуса, Адина моли за отсрочка, защото иска да се омъжи в присъствието на Неморино и така да го накаже за неговото безразличие. За да засили въздействието на напитката, момъкът иска да купи още една, но няма пари. Така се вижда принуден да се запише войник.
В това време Джинета носи вестта, че Неморино е получил голямо наследство от свой чичо “Saria possibile?” така от най-голям бедняк Неморино изведнъж се превръща в най-желан ерген. Само че за новината знаят всички останали, освен самият Неморино, Адина, Белкоре и Дулкамара. В миг всички девойки в селото започват да ухажват Неморио. Той решава, че това се дължи на двойната доза “любовен еликсир”. Адина започва да ревнува, но най-изненадан от въздействието на напитката е д-р Дулкамара. Той разкрива пред Адина, че момчето е поискало от него любовна напитка, за която е дал последните си пари и заради това се е записал войник. Така Адина разбира колко силна е любовта на Неморино към нея и колко е била жестока към него. Тук следва една от най-красивите арии в оперната литература “Una furtiva lagrima”, когато младежът разбира, че Адина го обича. Тя откупува договора му с войската и го моли да остане в селото. За жалост тя не признава любовта си към младежа, така че той заявява, че предпочита да замине, вместо да страда тук. Едва тогава Адина признава, че обича Неморино “Il mio rigor dimentica”. Белкоре никак не страда, защото знае, че във всяко село може да намери друга красавица, която да ухажва. От цялата история най-печеливш е д-р Дулкамара, тъй като селяните се хвърлят да купуват вълшебните му еликсири “Ei corregge ogni difetto”.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30