Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Емигрантски рай“ в София… в театър „София“

Снимка: sofiatheatre.eu / Guergana Damianova
„Емигрантски рай“ е най-новото заглавие в афиша на театър „София“. Режисьор на спектакъла е Катя Петрова. Професор Катя Петрова е носител на награда „Икар“ за постановката й в Столичния куклен театър на пиесата "Бурята" от Уилям Шекспир. Тя обаче е режисьор, който никога не остава само в рамките на текста. И този път сме любопитни какво ще се случва на сцената на театър „София“. Сигурно е, че ще има музика, изпълнена наживо от Мариан Минчев (акордеон), Преслав Банков/ Станислав Мойнов (тромпет) и Николай Димитров (тъпан). В афиша четем също името на Христо Йоцов в ролята на композитора на спектакъла. Автор на хореографията е Анна Пампулова.

Предстои да видим какви са предизвикателствата пред актьорския състав, поканен в „Емигрантски-я рай“: Ирина Митева, Мила Банчева, Невена Калудова, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Росен Белов, Юли Малинов, Юлиян Рачков.
Сценографията и костюмите са дело на Петя Караджова и Борис Далчев – авторски дует, с който режисьорката постави преди време „Роня, дъщерята на разбойника“.
Режисьорката проф. Катя Петрова е избрала пиеса на Димитър Динев, познат ни и като автор на романа „Ангелски езици“. Животът на гастърбайтерите е в основата на драматургичната творба „Емигрантски рай“, но авторът – българин, който живее в Австрия и пише произведенията си на немски език – не за първи път интерпретира тази тема. Помним сборника му с разкази „Светлина над главата“. А през 2007 с награда "Аскеер" за българска драматургия журито награди друга негова пиеса - „Кожа и небе“. Преводач на „Емигрантски рай“ от Димитър Динев с премира в Театър „София“ е Гергана Фъркова. Драматургичният текст е поставян както в самата Австрия, така и в други европейски страни – каза в предаването „Артефир“ режисьорката Катя Петрова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени