Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата надежда в родното катерене Алекс Тоткова се цели в титла на световното за юноши в Италия

5
Алекс Тоткова
Снимка: Иван Тотев

Преди дни 13-годишната Александра Тоткова от Пловдив изкатери в Гърция маршрут с категория на трудност 8с и така стана втората българка с подобно постижение.

Алекс започва да се катери на 8-годишна възраст и само две години по-късно преминава 8а+.

Днес, на 13 години, Алекс вече има в актива си 6 маршрута с категория 8b, през ноември 2018 г. премина 8b+, a вече може да се похвали и с 8c.От ляво надясно: Дамян Чолпанов, Петър Иванов, Петър Атанасов, Алекс Тоткова, Петко Тотев
За постиженията си през 2018 г. пловдивчанката получи годишната награда на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Първоначално тренира в родния си град, при Асен Сапунов, а после преминава към клуба на НСА - при треньорите Ивайло Радков-Фазата, Станимир Желязков и Георги Пенев. Два пъти седмично я тренира баща й в Пловдив, а още два пъти седмично пътуват до София за тренировка в НСА.

"Треньорите са важна част, защото ни стимулират и надъхват, казват ни как трябва да станат движенията по маршрута или боулдъра, по който се катерим" - държи да отбележи Алекс. 

С Ивайло Радков-Фазата се срещат преди 4-5 години, на състезание в Стара Загора. "Беше различна от другите деца. Нямаше го това напрежение... Въпреки че състезанието свърши, с Ники Русев, който също е от Пловдив и в момента се състезава за нашия клуб, останаха и продължиха да се катерят. Това много ме впечатли" - разказва Фазата. Той изтъква и ролята на родителите на Алкес, без чиято помощ тя не би постигнала същите успехи.
Ивайло Радков-Фазата
През юни неговата възпитаничка спечели първото място на най-популярното състезание за деца в този спорт в Имст, Австрия. Сега целта е световното първенство за юноши в Арко, Италия.

Интервю с Алекс Тоткова и Ивайло Радков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна