Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров разпореди проверки на Пламен Георгиев, на сина на Борислав Сарафов и на съпругата на Лозан Панов

Димитър Марков: Скептичен съм, че прокуратурата може да проверява собствената си система

| обновено на 04.04.19 в 17:17
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура да извърши проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ, от сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, и от съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съобщиха от прокуратурата.

Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск, докато проверката заради луксозния му тризонет в столичния квартал „Гео Милев“ приключи. Тя е за невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобития недвижим имот и недоказаност на произхода на средствата за закупуването. На НАП е възложено да направи данъчни проверки на антикорупционния шеф и съпругата му за периода 2013-2018 година. Ще се изисква нотариалният акт за жилището им, както и информация от банката, кретидитирала покупко-продажбата.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обяви от своя страна, че няма да излиза в отпуск, докато прокуратурата проверява сигнала за конфликт на интереси как съпругата му е придобила евтино жилище от фирма „Артекс“. Обект на данъчна ревизия ще е Бети Панова:

„Проверки на НАП спрямо мен и съпругата ми, и фирми се извършват от поне 2-2 години и половина. Още в края на миналата година беше възложена поредна ревизия по години както на имуществото на моята съпруга, като физическо лице, така и като собственик и управител на юридическото лице. Финал на тази проверка в данъчните няма, има финал на проверката срещу мен като физическо лице. Проверките от НАП срещу мен и съпругата ми са много и за много години... Как бих могъл да не работя, да подавам оставка, да излизам в отпуск, след като аз не съм собственик?! Излиза, че от цялата групичка, изнесена в медиите, излизам като най-минатия в случая, защото нямам апартамент, а не трябва, освен това, и да работя“, коментира по-рано председателят на ВКС Лозан Панов.

Сафаров ще бъде проверен заради публикации за придобити от сина му недвижими имоти през 2018 и 2019 година без ясен произход на средствата и за това, че Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си. НАП ще прави ревизия и на сина на шефа на Националното следствие. Борислав Сарафов обяви, че също ще излезе в отпуск от утре.

Материалите за Сарафов и Панов са изпратени и на Съдебния инспекторат.

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира в предаването „12+3“ въпроса – не закъсня ли прокуратурата с тези проверки:

„Очакваше се да се види дали този скандал ще утихне от само себе си, или ще се разрасне. Предвид това, че в последната седмица той лавинообразно се разрасна, прокуратурата нямаше друг ход. Обикновено тези проверки финишират без особен резултат и без последствия за въвлечените в съответния скандал“.

Според Димитър Марков трите имена – Пламен Георгиев, Борислав Сарафов и Лозан Панов, не могат да бъдат сложени на едно равнище:

„Панов в последната година е обект на агресивни проверки от няколко институции, които реагираха мигновено, след като някаква информация беше подадена. Това отличава неговия случай от другите два, при които се изчакваше до максимално възможно дълго време, преди да се подходи към тях. Скептичен съм относно възможността прокуратурата да проверява обективно лица от собствената си система“.

„Докато политическата ситуация в страната не се промени, тази зависимост между политическия елит и икономически силни субекти няма да позволи някакви сериозни последици да се случат“, каза още Марков и допълни, че тези случаи ще окажат ефект върху предстоящите евроизбори.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна