Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офертата на САЩ към България за 8 изтребителя Ф-16 е 2,2 млрд. лева

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два милиарда и 200 милиона лева искат САЩ за доставката на 8 изтребителя Ф-16. Това съобщи днес в Брюксел премиерът Бойко Борисов. България планира да плати цялата сума. Част от парите ще бъдат емитирани като държавен заем.

2 млрд. и 200 млн. - това беше краткият отговор на премиера Бойко Борисов са сумата в изпратения в понеделник проектодоговор за новите американски изтребители. Тя почти съвпада с очакванията на военното министерство, което обяви, че два милиарда лева се добра цена. Т.нар. таван за парите до момента не беше ясен. Милиард и 800 милиона лева е сумата, одобрена от парламента. Останалите 300 милиона, разбра се, ще бъдат емитирани като заем.

Зам.-министърът на финансите Росица Велкова заяви: „Целта на емитирането на този дълг е във връзка с евентуалното разплащане, при условие че има сделка за самолетите Ф-16. И, при условие че има сделка, ще бъдат предприети действия за актуализация на Закона за бюджета“.

Новата актуализация може да бъде направена най-рано през юли, допълни Велкова.

Софтуер, ремонт и обучение са част от сферите, в които САЩ ще търсят индустриално сътрудничество по програмата за нов изтребител, каза министърът на икономиката Емил Караниколов


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна