Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиневъди призоваха за обявяване на извънредно положение заради африканската чума

| обновено на 02.08.19 в 16:23
На спешна пресконференция представителите на свиневъдния бранш поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби
Снимка: БГНЕС

Собствениците на големи свинекомплекси, месопреработватели и зърнопроизводители призоваха в цялата страна да бъде обявено извънредно положение заради разпространяващата се африканска чума по свинете. Според тях не трябва да се толерира отглеждането на прасета в задните дворове. Те посочиха, че именно този начин за отглеждане на животните е основната причина за разпространение на болестта. 

Д-р Румен Караманов, ръководител на свинекомплекс, обясни:

"Обявяване на извънредно положение в цялата страна, това е единственият начин, който ще накара всички структури, без оглед на политическата принадлежност, да работят по едни и същи правила и да изпълняват всички онези задължителни мерки, които трябва да се вземат за решаване на проблема".

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на бранш месодобив и месопреработване и зърнопроизводство. Всички те се обединяват около тезата, че един от основните проблеми е отглеждането на животни в т.нар. „заден двор“. 

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство припомни, че законът позволява в „заден двор“ да се отглеждат до 5 животни и то само за угояване и лични нужди. Забранено е отглеждането на животни за разплод и свине-майки.

Според Светла Чамова от Асоциацията на месопроизводителите след затварянето на кланиците може да останат хора без работа.

Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители каза, че заради проблемите с чумата, зърното също може да бъде забранено за износ.

Вихрен Димитров от фермата в Голямо Вранаво обаче посочи, че българските власти са проспали цяла една година, в която се е знаело за болестта, но не са предприети необходимите действия.

Представителите на бранша поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната ни. 30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара“, заяви д-р Румен Караманов. Той подчерта, че браншът е важен за страната ни, защото предоставя на пазара продукция с 20%-25% по-ниска цена от тази в Европа.

От своя страна собственици на промишлени свинекомплекси в област Ямбол определиха мерките срещу разпространението на африканската чума като адекватни, но закъснели. Те категорично се обявиха срещу протестите на дребните стопани в региона.

Три са промишлените свинекомплекси в Ямболска област и в тях се отглеждат около 30 000 животни. 20-километровите санитарни зони около тях, в които трябва да бъдат умъртвени домашните животни, засягат освен петте ямболски общини и части от Хасковска и Сливенска област. Според собствениците на индустриални свинеферми Галя Бъчварова и Михаил Тодоров ликвидирането на животните в дворовете е:

"Абсолютно адекватно е и тези мерки, ако бяха направени миналата година в Северна България, това нямаше да се случи изобщо. Всеки един от нас е на нокти в момента. 

"Освен домашните животни, ще дойде ред и на дивите животни, те също трябва много бързо да им се ограничи популацията, за да се справим със заболяването".

Коментарът за протестите на дребните стопани.

"Защо протестират, аз това не разбирам? Ситуацията е достатъчно тежка, за да си позволяваме такива неща".

"Искаме да направим същите гробища в Южна България".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна