Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Могилевский: Изложбата не цели намеса във вътрешните работи на България

Снимка: архив

Изложбата в София, подготвена от "Руското историческо общество", е първата от поредица експозиции, които ще бъдат показани и в други държави от Източна Европа, и показва документи, които до скоро са носели гриф "строго секретно". Това съобщи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Константин Могилевский, известен руски историк и един от авторите на документалната изложба, посветена на "75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма", както официално от руска страна е формулирана темата.
   

Пред БНР Могилевский отрече изложбата да цели намеса във вътрешните работи на България. По думите му терминът "освобождение от нацизма" е коректно използван в заглавието на документалната експозиция. Той определи острата реакцията на българското външно министерство като непрофесионална и изрази учудването си, че "Руското историческо общество" не е било потърсено до момента за пояснения.

Могилевский изрази надежда изложбата да не бъде използвана като повод за двустранно напрежение между София и Москва, но изрази притеснението си от набираща според него тенденция да бъдат пренаписвани факти от Втората световна война:

„Подобни събития като тази изложба не трябва в никакъв случай да бъдат използвани като повод за двустранно напрежение. Трябва да се отнасяме към историята спокойно и да не измисляме това, което не го е имало, както и да се изучава това, което наистина се е случило. Само този подход ще помогне да бъдат извлечени уроците на историята. Ние нямаме интерес от скандал. Ние сме за диалог и историческо просвещение и това хората да знаят истината“.

„Интерпретацията е задача на историците. Именно затова нито един документ не би трябвало да се тълкува еднозначно и самостоятелно. Заедно те илюстрират историческия процес и са основата за научни изследвания. Твърдо съм убеден, че всеки личен разговор на тема история трябва да се основава на документи. Конкретно документите, които ще бъдат видени в България, са свързани с историята на българското съпротивително движение срещу нацизма, с партизанското движение в България и последвалите през септември 44-та година събития. Това са справки от органите на Съветската власт и военното управление за ситуацията в България. Експозицията е насочена към специалисти и любители на историята и я подготвихме с уважение към българската история и народ. Документите са от руските архиви, с руски произход, а не документи, изнесени от България като исторически трофей“, обясни Могилевский.

„За съжаление виждаме, че в някои държави има желание от страна на политици и псевдоисторици да бъде пренаписана историята за Втората световна война от гледна точка на съвременната политическа конюнктура, интерпретирайки я по различен начин и размествайки фигурите на шахматната дъска по начин, по който те не са били разположени тогава“, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени