Eмисия новини
от 07.00 часа

Проектобюджетът на НЗОК - с близо 400 млн. лева по-голям

Медицинските изделия за хора с увреждания ще се получават по стария ред до средата на 2020 г.

| обновено на 23.10.19 в 16:57
Жени Начева
Снимка: БГНЕС

Близо 400 милиона повече за НЗОК предвижда поектобюджетът за следващата година, който прие Надзорният съвет на касата. 233 милиона лева повече са предвидени за болнична помощ, а 126 милиона лева - повече за лекарства, заяви председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева:

"Наблюдава се ръст във всички елементи на здравноосигурителните плащания, свързани с болнична помощ и лекарства - над 10%; средно с между 5 и 8% ръст на средствата за първична медицинска помощ, медицински изделия".

От догодина Здравната каса ще осигурява медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания, но до 30 юни те ще се получават както досега - през Агенцията за социално подпомагане, а Касата ще им ги заплаща. За целта са предвидени 38 милиона лева. 

Председателят на пациентите в Надзора на касата Андрей Дамянов гласува "въздържал се" по проектобюджета:

"Бюджетът, макар и увеличен с близо 400 милиона, реално тези пари ще отидат в една нереформирана здравна система".

70 милиона лева са планирани в бюджета на Касата за лечение в чужбина. По линия на Комисията за лечение в чужбина и бившия Фонд за лечение на деца, средствата са увеличени с 2 милиона лева, но те ще постъпват отделно като трансфер от Здравното министерство.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Още от
Родителите на тежко болни деца бяха инициатори на протести под надслов

Тема табу ли са хосписите за деца

публикувано на 18.11.19 в 11:40