Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сравнителна средновековна история България – Германия и България – Англия

Две съвсем нови помагала за учениците в българските училища в чужбина са вече в ръцете на младите си читатели. Оформени са като дипляни с много илюстрации, карти и снимки. Линията на времето е ориентирът, а от двете ѝ страни са разположени събитията и фактите от историята на България и Англия и България и Германия.

Изданията са двуезични, което ги прави достъпни и за децата, които не владеят в достатъчна степен българския език. Идеята на Маргарита Русанова, ръководителка на българското училище „Васил Левски“ във Франкфурт и преподавателка по история, е приета с ентусиазъм от колежката ѝ д-р Валентина Александрова от БУ „Иван Станчов“ към посолството ни в Лондон. Изработването на дипляните отнема две години на авторките и на хората, които помагат за събирането и оформлението на материалите. Националното издателство за образование и наука „Аз-буки“ отпечатва помагалата.

Чудесната идея историята на България да се разглежда паралелно с историята на държавите, в които учат и живеят децата от български произход, е подсказана от дългогодишния опит на преподавателките и огромната любов и отдаденост на работата им. Посещаването на българско училище в чужбина не е задължително, нещо повече, то отнема от времето за почивка и на децата, и на семействата, допълнителни ресурси за транспорт и т.н., които не всички могат да отделят. В по-горните класове програмата в редовните местни училища, които посещават учениците, става по-натоварена и затова доста от тях прекъсват обучението си в българското училище. В тази специфична ситуация, редовното посещаване на часовете и успехът на децата са невъзможни, ако те не обичат своето училище, ако заниманията им са скучни и откъснати от техния реален живот и интереси. Това превръща работата на преподавателите им в изпитание, но и във вълнуващо приключение, непрекъснато търсене, изследване и експериментиране. Двуезичните дипляни по сравнителна средновековна история са плод именно на този едновременно емоционален и прагматичен дух. 

Според думите на авторките, интерес към изданията проявяват не само децата, но и възрастни. В момента се подготвя изработването на руски и френски вариант. Мисли се и за сравнителни помагала по история и за други исторически епохи. Повече чуйте в интервютата с авторките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна