Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат изграждане на лаборатория за сеизмични тестове на сградите

Доц. Георгиев посочи, че сеизмичният риск в България и Албания е сходен, но сградите у нас са по-устойчиви

| обновено на 28.11.19 в 13:13
Снимка: Жоро Александров

Целта на сеизмичното инженерство е превенция, а не после да регистрираме и да броим щети и жертви. Това каза пред БНР доц. д-р инженер Цветан Георгиев от Университета по архитектура, строителство и геодезия, който е лектор на днешната Национална кръгла маса на тема „Развитие на националната политика за намаляване на сеизмичния риск чрез изграждане на научно-приложна инфраструктура по сеизмично инженерство“.

На форума инж. Георгиев представи идеята за изграждане на лабораторен комплекс, в който да се тества устойчивостта на сградите при земетресение:
     

„Чрез това събитие се опитваме да покажем на широката общественост, че ние трябва да направим определени стъпки, за да редуцираме сеизмичния риск, тъй като България е локирана географски, така че се намира в сеизмично опасна зона. Обществото трябва да има определен набор от мерки и политики, за да може тази опасност да е под някакви стандарти“, обясни доц. Георгиев в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него място за паника при сградите у нас няма. По думите му сградите у нас не са неосигурени, но има начини, по които те да бъдат подобрени. Той препоръча в никакъв случай хората да не трансформират конструкцията на сградата по свое усмотрение.

Експертът отбеляза, че в сеизмичния Балкански регион България е единствената страна, в която няма лабораторен комплекс за превенция и управление на сеизмичния риск.

Същевременно доц. Георгиев посочи, че сградите в България са по-устойчиви на трусове, отколкото в Албания. Във връзка със силното земетресение, разтърсило Албания във вторник, което взе десетки жертви, експертът коментира, че сеизмичната опасност в двете страни е сходна, но сградният фонд у нас е по-добър:

"Мисля, че рискът е по-нисък, защото нашите сгради са по-добри. Това, което видях от разрушенията в Албания - виждаме едни многоетажни тухлени сгради без скелети, които са буквално рухнали. Това трябва да се избягва. Нашите сгради доминантно са скелетни, така че мисля, че сме в доста по-добра позиция, но това не трябва да ни приспива".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени