Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне 40 са жертвите на труса в Албания

| обновено на 28.11.19 в 11:25

Броят на жертвите на мощното земетресение, което разтърси Албания във вторник, достигна днес 40 души, след като още 10 тела бяха открити под срутени сгради през нощта. Това съобщи албанското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

Трусът с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер разлюля балканската страна призори и срути сгради в градове по адриатическото крайбрежие.

„Още десет жертви са открити през нощта, с което общият им брой достигна 40 души“, каза министерството.

С помощта на експерти от цяла Европа, спасителите работят денонощно да разчистят отломките на срутени апартаменти и хотели в крайбрежния град Дуръс и в град Туман, които бяха най-сериозно засегнати.

Досега 46 са спасените. Броят не тези, които все още може да са затрупани, не е известен.

Около 650 са пострадалите, десет от тях сериозно. 

Тази сутрин в Централната складова база на БЧК в село Лозен започна подготовката за транспортирането на хуманитарната помощ за пострадалите от земетресението в Албания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правителството одобри финансова помощ за пострадалите от земетресението в Албания

Правителство отпусна 200 хиляди лева помощ за Албания заради разрушителното земетресение, което взе жертви и нанесе сериозни материални щети. МВР има готовност да изпрати хиляда палатки, ако това е необходимо. Външните министерства на двете..

обновено на 27.11.19 в 14:38

Земетресение в Албания взе жертви (СНИМКИ)

14 са жертвите на силното земетресение в Албания, съобщи Министерството на отбраната в Тирана. По данни на властите ранените са около 600, някои от тях - тежко. Трусът с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари в 3:54 часа сутринта местно време, а..

обновено на 26.11.19 в 16:24

Албания обяви извънредно положение в района на Дуръс и Тирана

Най-малко 29 души са загинали и над 650 са ранени в земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер, което удари вчера Албания. В страната днес е ден на траур, а знамената в институциите са спуснати наполовина, съобщи Танюг. Това е най-силното..

публикувано на 27.11.19 в 13:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три..

публикувано на 27.04.24 в 09:30

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от..

публикувано на 27.04.24 в 09:05
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана,..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37