Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо посещение на Борис Джонсън в Киев

| обновено на 10.04.22 в 00:15
Снимка, предоставена чрез официалния канал в Telegram на президента на Украйна, показва Зеленски и британският премиер Джонсън на среща в Киев, 9 април 2022 г. Джонсън пристигна в Киев на необявено посещение.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън е провел разговори в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, съобщиха от Даунинг стрийт. Борис Джонсън отдавна се кани да посети Киев, но новината за срещата му днес с Володимир Зеленски изненада всички.

От Даунинг стрийт заявиха, че това посещение е в знак на солидарност с Украйна. Целта на Джонсън е да запознае Зеленски с нов пакет от финансова и военна помощ, допълниха от неговата канцелария.

В Киев британският премиер е обещал Лондон и неговите партньори да окажат такава подкрепа на Украйна, че „страната никога повече да не бъде нападната и застрашена“.

Това става ден след като британският премиер оповести оръжейна пратка за 100 милиона паунда по повод ракетното нападение на гарата в Краматорск.

Джонсън е обещал Лондон да осигури на Украйна 120 бронирани машини и нови противокорабни ракетни системи - допълнително към обявената вчера военна помощ от висок клас на стойност 100 милиона паунда. 

За украинската икономика Великобритания вече задели 770 милиона паунда.

В Киев британският премиер похвали украинския народ за неговата храброст срещу руските агресори. „През последните седмици светът откри нови герои и всички те са от народа на Украйна“, изтъкна Джонсън.

Той каза още, че откриването на трупове на цивилни в украинските градове напълно е опетнило репутацията на руския президент Владимир Путин.

Заместник-ръководителят на украинската президентска служба Андрий Сибиха написа във „Фейсбук“: „Великобритания е лидер в отбранителната подкрепа за Украйна. Лидер в антивоенната коалиция. Лидер в санкциите срещу руския агресор“.

Украинското министерство на отбраната пък призова светът „да бъде смел като Борис Джонсън“.

Вестник „Гардиън“ пише, че при положение, че няма полети до Киев, Джонсън вероятно е пристигнал там от Полша с автомобил, изминавайки 600 километра и минавайки през град Лвов.

Изданието допълва, че британският премиер е много популярна фигура в Украйна след доставките на противотанкови ракети за украинската армия.

Подобно пътуване до Киев вече направиха в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон де Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

По-рано днес Володимир Зеленски се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер в Киев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени