Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички в джаза

Снимка: bridgestobelonging.ca

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк".

Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз любители от цял свят, които празнуват безценното културно наследство на тази откровена музика на свободата.

В международния ден на джаза, на вниманието ни е подготовката на 27-ото издание на международния Банско джаз фест. Тази година той ще се проведе от 3 до 10 август. "Всички в джаза, всички в Банско" е логото на фестивала, а Българското национално радио отново ще бъде медиен партньор на музикалното събитие.


Като акценти в програмата на Джаз фестивала в Банско се очертават Джаз академията, под егидата на Министерството на културата, съпътстващата програма, която и този път включва семейни игри, дневна сцена в парка, следобедни джаз импровизации – Джаз в града, Джем сешъни и Срещи с публиката. Новият елемент е Пленерът по скулптура, по проект на асоциация "Фестивалите в България”, подкрепен от Национален фонд "Култура". Ще бъде създадена и "Алея на джаза" със скулптурни фигури от камък на изтъкнати творци от българската джаз сцена. Една от фигурите е на основателя на фестивала – покойният д-р Емил Илиев.

За джаза като кауза Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир" с Илияна Щерева, председател на УС на асоциация "Фестивалите в България" и съорганизатор на Банско джаз фестивал‘2024, и с Лили Големинова – журналист и музикален редактор в Радио София, трайно свързана с историята на фестивала.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна