Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде сезирана и Комисията за защита от дискриминация

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни

Лекарите са до нас, декларира тя

| Интервю
Снимка: БГНЕС

На 30 април на сайта на НЗОК се появиха указания за отпускане на специалните медицински храни. Те обаче не удовлетворяват хората, които са влезли в тази битка

Пред БНР д-р Антоанета Тончева - генетик, член на Сдружение "Общност Мостове", коментира как се е стигнало до сегашната ситуация:

"Една от горещите теми, по които работи сдружението от самото си съществуване, е тази за медицинските храни и тяхното реимбурсиране от страна на НЗОК за хората, които поради някаква причина, поради друго основно заболяване, страдат от малнутриция или недохранване. Сезирали сме всички здравни институции - всяка година по няколко пъти. Тази десетилетна борба се увенча с някакъв мъничък успех, когато през есента на 2022 г. успяхме да извоюваме това да има работна група към здравното министерство, в която да се разгледа темата".

По думите ѝ през 2023 г. е станало ясно, че основната пречка е това, че състоянието малнутриция не фигурира в списъка на НЗОК с болести, за които Касата отпуска нещо - консуматив, лекарство или медицинска храна. Първата крачка беше приемането на малнутрицията да влезе в този списък, посочи д-р Тончева и добави, че след това е проведена и приключена обществена поръчка. 

По думите ѝ паралелно е трябвало да се изготвят указания за отпускане на храните и критерии за оценка на състоянието на пациентите. В изработването им са участвали лекари-експерти. В тези указания сега обаче има проблем, алармира д-р Тончева и обясни:

"Те не са дословно по разписаното от лекарите-експерти. Това са едни орязани, осакатени указания, които да свършат половинчата работа. Това са го правили чиновниците в Касата, без да се съобразят със становищата на лекари-експерти". 

Беше публикуван и списъкът на одобрените за доставка храни, каза още д-р Тончева. По думите ѝ от 12 храни на 100% ще се реимбурсират 2 или 3, за останалите пациентите ще трябва да доплащат

В предаването "Преди всички" тя посочи двата основни проблема:

"За всички пациенти Здравната каса е поставила на първо място изискване тези храни да се ползват изключително за самостоятелно хранене, т.е. лекарите трябва да бъдат принудени да лъжат и да казват, че техните пациенти се хранят само с такива храни. Вторият проблем - за пациентите над 18 години се изисква да има предоставена епикриза, която да удостовери необходимостта от поставяне на сонда или стома. Това орязва много хора, които за кратки периоди от време имат нужда от подкрепа с такива храни".

По думите ѝ тези указания ще бъдат обжалвани, както и ще бъде сезирана Комисията за защита от дискриминация. Лекарите са до нас, декларира тя.
Цялото интервю на Веселина Миланова и Елена Бейкова с д-р Антоанета Тончева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна