Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

| обновено на 14.05.24 в 12:28
проф. Христо Пирински
Снимка: БНР

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно общество.

Според проф. Пирински гражданското образование играе критична роля във формирането на норми и култура, които са от съществено значение за развитието на обществото. Той подчертава, че идеята за гражданско образование е дълбоко вкоренена в съзнанието на българите, но реалната стъпка към нейното възраждане е била предприета съвсем наскоро.

"Заедно с колеги от различни части на света осъзнахме, че обсъждаме проблемите в България, без да предприемаме конкретни действия. Така се роди идеята за създаването на организацията "Граждани за България", разказа проф. Пирински.

Инициативата включва стотици български университетски преподаватели и професионалисти от цял свят, като тяхната цел е да поддържат връзка между тези хора, координирайки усилията им за подобряване на ситуацията в България. Професорът подчертава, че икономическото развитие на група хора се определя основно от културата им, включително и от тази на компаниите.

Във връзка със значението на културните фактори и образованието проф. Пирински подчертава ролята на гражданското образование още от ранна възраст. Според него държави като Швеция са пример за това как образованието може да бъде интегрирано в учебната програма от първи до дванадесети клас, за да се формират информирани и активни граждани.

Неговият аргумент е подсилен от примера с първия учебник по гражданско образование в България, написан от Никола Станев през 1894 година, който е преиздаден от инициативата. Той изтъква, че този учебник може да предостави ценни уроци и да стимулира интереса на младите хора към гражданското образование по атрактивен и достъпен начин.

"Както се учиш на таблицата за умножение, така се учиш и да бъдеш гражданин", казва той, подчертавайки, че гражданското образование трябва да бъде въведено в учебната програма възможно най-рано и по начин, който е интересен и лесен за усвояване от децата. Той изразява убеждението, че това е един от най-добрите начини за развитие на обществено отговорни и съзнателни граждани, което от своя страна ще допринесе за икономическото и културно развитие на България.

Проф. Пирински завършва разговора с посланието, че културата и образованието са ключови за изграждането на общество, което цени правата и отговорностите на всеки гражданин.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени