Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Запазваме протестната си готовност за след изборите"

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

"Ще бъдат опуснати и допълнителни около 41 млн. лева"

| Интервю
Пламен Димитров
Снимка: БТА

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете. Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица.

Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави:

"Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование. ... С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1-ви януари, както беше договорено и трябваше да стане по-рано, но не стана. И това събуди енергията за протести в целия сектор".

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева "са извоюване през последните дни":

"Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1-ви януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1-ви януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти. ". 

Пламен Димитров подчерта, че за второто постановление, което трябва да бъде прието до обяд на 20-и май, уверението на служебния премиер и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

"Големият въпрос беше кога и как могат да бъдат гарантирани парите от наскоро гласувания Закон за висшето образование. Ангажиментите, които трябва да се осигурят тези 184 млн. лева, които не могат да бъдат намерени сега и затова са нужни допълнителни разчети и средства. Това обаче трябва да стане с ангажимента на всички политически партии и затова ние предприехме тази бърза совалка между всички парламентарно представени партии, които накрая подкрепиха в писмен вид да поемат своя ангажимент", коментира той.

Президентът на КНСБ посочи, че това е причината синдикатите са решили да запазят протестната си готовност за след изборите:

"Да не изпускаме парата в свирката. По-добре да запазим тази енергия и да изчакаме да видим дали политиците ще си спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма яснота с какви средства разполага и какво може да предложи, защото през юни се получават плащания по много от данъците. Това измислихме към този момент, дали е най-доброто - не знам, но това е възможното към настоящия момент".

Според Димитров висшето образование е било подценявано години наред и това увеличение на заплатите е заслужено.

В предаването ''Неделя 150'' президентът на КНСБ съобщи, че синдикатите и бизнесът предлагат промяна в Кодекса на труда, която да гарантира подкрепа за фирмите, изпаднали временно в затруднение:

''Има проблем в някои сектори, това е една от темите, които коментираме с министър-председателя и сме заедно с бизнеса, за изменение в Кодекса на труда, а именно - да се създаде механизъм, подобен на "60:40", който работеше по време на пандемията, за тези браншове, които използват сериозни затруднения и на места започнаха да уволняват хора, в машиностроителния бранш точно“. 

Интервюто на Диана Янкулова с Пламен Димитров можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна