Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керамичните лица на Румяна Цветкова са повече от 60

Снимки: Архив на Румяна Цветкова

Керамичните произведения на Румяна Цветкова, обединени под названието "Всички мои лица", предизвиква интерес и седмици след края на самостоятелна ѝ изложба.

В нея са представени 61 лица и състояния, които често пъти изненадват с трактовката.

Пред БНР-Радио София художничката призна, че се вдъхновението ѝ винаги идва от хората – техните емоции и характери, това, което ги прави индивидуални и интересни. Събирала ги е и пресътворявала с глина в продължение на 4 години.

А идеите ѝ са се раждали в метрото, в магазина, в който работи, когато активно спортува.

"Работите олицетворяват мои лични преживявания и моменти, радостни, по-задълбочени, философски и общо взето всякакви. Както и състояния, обусловени от прочетени книгите и прослушана музика."

Допълва, че е експериментирала доста с техниките. Но е работила без калъпи, за да станат творбите различни и уникални.

Признава, че едва ли би се наела да направи аналогична поредица от мъжки лица и състояния, но вече има други идеи за следващи керамични работи с различни форми.

Румяна Цветкова

Вижте каталога с "Всички мои лица" тук.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53

Фестивалът на японската култура – "Бункасай" с ново издание на 12 май

Дългогодишният Фестивал на японската култура – „Бункасай“ се завръща отново. На 12 май Центърът за източни езици и култури посреща почитателите на Япония с разнообразни щандове и стаи по интереси. Събитието се организира от Студентски клуб на япониста - доброволческа организация, създадена от студенти от специалност „Японистика“ към СУ..

публикувано на 01.05.24 в 10:08