Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 атлети стартираха в Маратон "Стара Загора"

Днес точно в 10.00 ч. зам.-кметът Красимира Чахова даде началният изстрел за старта на Маратон „Стара Загора“. Във второто издание на международната верига маратони под мотото „Бягането - начин на живот“ участват над 300 атлети от 15 държави - Кения, Етиопия, Великобритания, Хърватия, Япония, Италия, Полша, Дания, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Македония, Молдова, Мароко и Ирак.

Най-възрастните участници са 69-годишните Алан Кай от Великобритания на маратон и Ради Милев от Казанлък, който ще пробяга полумаратонската дистанция. Трима участници на 9-годишна възраст ще пробягат 10,5 км дистанция.

Маратон „Стара Загора“ се организира за втори път и дава възможност на всички любители на бягането да се включат в надпреварата на маратон (42 км), полумаратон(21 км) и 10,5 км. Лицензираното по изискванията на IAAF (Международната Атлетическа Федерация) през 2016 г. трасе преминава по бул. “Цар Симеон Велики“ и бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ участниците правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора, откъдето беше даден стартът.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени и с медал за участие, като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове.

Организатори са Община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация "Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА. Другите две маратонски бягания ще се проведат на 7 май във Варна и на 15 октомври в София.

Проявата е част от кампанията „Стара Загора – Европейски град на спорта 2017“. Следващите големи спортни събития, на които Стара Загора ще бъде домакин, са Международния лекоатлетически турнир „Самарско знаме“, Балканиада за юноши по волейбол, Национална спортна универсиада, Балканиада по лека атлетика за ветерани, Международен турнир по карате, Международен турнир и Балканиада по спортен бридж и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Документален филм за проф. Минко Балкански представят в Стара Загора

“Вярвам в разума, стремежа към знание и смисъла да направиш нещо за другите”, казва професорът. Премиера на документален филм „Моето име е Минко“ за живота на проф. Минко Балкански представят в Стара Загора на 13 май. Първата прожекция ще бъде в..

публикувано на 10.05.24 в 11:02

Промяна в програмата на "Китна Тракия пее и танцува" заради лошото време

Кулинарното музикално шоу на Иван Звездев и Ана Мария ще се проведе в неделя, 12 май 2024г., от 16,00 часа на поляната пред голямата сцена в парк Кенана. Промяната се налага заради неблагоприятните метеорологични условия днес. Веднага след..

публикувано на 10.05.24 в 11:00

Година затвор за мъж, заплашвал с убийство

Районен съд – Стара Загора одобри споразумение и наложи наказание в размер на една година лишаване от свобода на 33-годишния  И. П, осъждан. Ефективното лишаване от свобода мъжът ще търпи при първоначален строг режим. Пред съда мъжът е признал..

публикувано на 10.05.24 в 10:54
мотоклуб The Riders

Рокерски събор откриват тази вечер в Ямбол

От днес до неделя в местността „Бакаджик" край Ямбол ще се проведе 24-то издание на националния рокерски събор, организиран от мотоклуб The Riders. Очакват се стотици рокери от клубовете в цялата страна, както и от съседни държави.  Съборът ще бъде..

публикувано на 10.05.24 в 09:35
Владимир Иванов

Владимир Иванов: Пазарът е спокоен, без промяна в устойчивостта

97лв. ни е струвала потребителската кошница тази седмица, заедно с празничните дни, при 101лв. миналата година, т.е. с 4% под нивата от 2023г. Главните вариации в цените са при захарта и пресните плодове и зеленчуци, които остават по-евтини, каза за..

публикувано на 10.05.24 в 09:15

Зелена светлина за монумента на Кирил и Методий в Стара Загора (СНИМКА)

В навечерието на 1 ноември догодина в Стара Загора да бъде изграден монумента „В основата е словото“ .  Тази надежда изрази заместник-кметът Милена Желева, която в ефира на Радио Стара Загора съобщи, че ВАС се е произнесъл в полза на Община Стара З..

публикувано на 10.05.24 в 09:04

"Да напуснем града" ни кани тази година Фестивалът на зелениката в Странджа

20-то издание на Фестивала на Странджанската зеленика ще се проведе тази година на 11 и 12 май, съобщиха организаторите от ПП "Странджа". Домакин ще бъде село Граматиково, община Малко Търново. Надсловът на тазгодишниия фестивал е "Да напуснем града"...

публикувано на 10.05.24 в 07:40
Община Стара Загора

Община Стара Загора среща работодатели с работници от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток“ 3 с предизвестия за съкращения

Община Стара Загора организира среща с участието на работодатели от областта ни и работници от ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток" 3, които са с връчени предизвестия за съкращения . Инициатори на събитието са още Министерството на труда и социалната..

публикувано на 10.05.24 в 05:40

В петък - ветровито и хладно за сезона време

В петък облачността ще бъде значителна , с валежи главно в Южна България . Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления на облачността. Ще духа умерен , следобед в Югоизточна България и по Черноморието – силен..

публикувано на 10.05.24 в 05:04

Катастрофа затруднява движението между Стара Загора и Могила

Катастрофа затруднява движението по пътя Стара Загора – Раднево в района на отбивката за земеделския институт преди село Могила. Челно са се блъснали два автомобила. Движението е ограничено в едната лента. Пътна полиция регулира трафика. 

публикувано на 09.05.24 в 17:42