Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва пръскане срещу кърлежи и комари в Стара Загора

На 28 април, петък от 20.00 ч. започва пръскане против кърлежи и комари в Стара Загора, информират от община Стара Загора. То ще започне с детските площадки в Административно бюро „Железник“,  АБ „Център“, АБ „К.Ганчев“, „Зора“ и т.н. Готов е графикът, по който ще се извърши дезакаризацията и дезинсекцията на територията на общината. Създадена е организация за окосяване на тревните площи, подлежащи на обработка.

Обработката на площи в социалните и детски заведения започва на 29.04.2017 г. след 09.00 часа. Ще бъдат обхванати още паркове, градини, площади, детски градини, кучешки площадки, стадиони, гробищния парк, зони за спортни и културни мероприятия  и др. Препаратите (биоцидите), които ще използват, са Цитрол 10/4 УЛВ – за дезинсекция срещу имаго на комари, Бандит 10 ЕВ – за дезакаризация срещу кърлежи. За борба с гризачите ще се използва Вертокс паста, с която ще бъде извършена канална дератизация.

 Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров са определени длъжностни лица, които ще следят за изпълнението на дейностите и ще присъстват на извършването и приемането на работата за съответните обекти. Контрол ще упражнява и Регионалната здравна инспекция. Чрез процедура за възлагане на обществена поръчка, за изпълнител е избрана фирмата Д.Д.Д. – 1 ООД.

Обработката на тревните площи в града ще се извършва едновременно от 3 екипа, а на детските и социални заведения от два екипа.

Пръскането в селата ще се извърши в началото на м. май т.г. Община Стара Загора си запазва правото на промени в графика при наличие на неподходящи климатични условия.

Площта, която ще бъде обработена срещу комари е 504 395 кв. м., а срещу кърлежи - 745 444 кв. м., вкл. детски ясли – 12 230 кв. м., детски градини – 49 354 кв. м., заведения за социални услуги – 25 360 кв. м., паркове, улици и площадки в града – 326 500 кв. м., тревни площи в селата – 332 000 кв. м.

На обработка подлежат и „Гробищен парк“, в землището на с. Хрищени с площ 20 000 кв. м., и Античният форум в Стара Загора с прилежащите тревни площи, с площ 10 000 кв.м., уточняват от общинската администрация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наближава фестивалът „Цветовете на джаза“ в Стара Загора

Малко повече от месец до емблематичния фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора „Цветовете на джаза“ дава среща на колоритни родни джаз изпълнители, обичани и с нетърпение чакани от публиката. На едно от най-магичните места за Стара Загора -..

публикувано на 26.04.24 в 12:03

МВР с мерки за безопасни празници

Комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на предстоящите празници – Лазаровден, Цветница, Великден, 1-ви май, Гергьовден са планирани и предстои да бъдат осъществени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:11

В Хасково заседава старият общински съвет

Днес за първи път в Хасково заседава старият Общински съвет с мандат 2019-2023 година. Това се налага заради касирането на изборите и назначаването с указ за провеждането на нови на 23 юни. Дневният ред съдържа 20 точки. В началото на заседанието..

публикувано на 26.04.24 в 10:07

Подреждат изложба в село Остра могила

Народно читалище „Пробуда-1927г“ в старозагорското село Остра могила за първи път представя изложба на творци живеещи или свързани със селото. Картини, приложно изкуство и дърворезба са подредени в експозицията. Събитието ще започне с водосвет..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Градушката удари и село Шивачево

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд вчера следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

Щети след градушката и в старозагоркото село Калояновец

Щети нанесе снощната градушка и в старозагорското село Калояновец. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Радостина Калчева, кмет на селото. Сигнали са подадени за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход само на селото, а..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес . Очаква се да бъдат  налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 26.04.24 в 08:26

Цена на агнешкото над 28лв не е нормална, от производител излиза 10-12лв.

Продължават да падат цените на зеленчуците и плодовете, най-сериозно при краставиците. Те ще и продължат да поевтиняват. Това каза за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Потребителската кошница тази седмица е точно толкова,..

публикувано на 26.04.24 в 08:20

Предимно слънчево време ни очаква в последния работен ден

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми . Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. В планините ще..

публикувано на 26.04.24 в 05:00

Градушката нанесе щети над земеделски площи и в село Баня

Силна градушка удари новозагорското село Баня вчера следобед. Късовете са с големината на яйца. Нанесени са изключително тежки поражения. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози.  Земеделецът Генчо Колев сподели, че загубите от..

публикувано на 26.04.24 в 04:54