Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рускa делегация посети Стара Загора

Областният управител Гергана Микова и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова  посрещнаха днес в Областна администрация княз Александър Трубецкой и известните руски историци Дмитрий Володихин и Петр Мультатули. На срещата присъства и Румен Петков. Руските гости са на шестдневно посещение в България, което включва двата града – Стара Загора и Плевен. Изборът не е случаен, тъй като визитата им е свързана с отбелязването на 140-годишнината от началото на Руско-турската Освободителна война„Радваме се, че днес точно в Стара Загора полагаме началото на една дискусия за общата ни история”, каза Петр Мультатули. Той и останалите гости заявиха изразиха възхищението си от красивата българска природа и богатството от културно-исторически паметници.

„Паметниците от нашето минало са нашата история. Ние трябва да ги  пазим, защото народ, който не помни и не съхранява своето минало, няма бъдеще”, каза г-жа Микова. В хода на разговора домакини и гости обсъдиха близостта между нашите два народа. Те бяха единодушни, че тя е неподвластна на политическата конюнктура и ще остане завинаги. Руснаците проявиха интерес към програмата за тържествата, посветени на 140-годишнината от боевете за Стара Загора, които ще продължат през целия месец юли.

Впечатлени от топлото посрещане, руските гости обещаха при първа възможност да посетят отново Стара Загора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорският куклен театър на фестивали през май

Старозагорският куклен театър ще участва през  следващата седмица  в три фестивала. На  8 май е участието в Сливен със спектакъла „Умници юнаци“ по приказките на Елин Пелин, реж. Красимир Господинов, който е част от програмата на XXVI Национален..

публикувано на 07.05.24 в 13:53

Отново пияни и дрогирани на пътя

Осем водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол и двама дрогирани са установили полицаите за седмица в Старозагорско.  Над 4 300 са проверените превозни средства в рамките на провелата се специализирана полицейска операция за спазване на..

публикувано на 07.05.24 в 13:50

Още две деца с коклюш са регистрирани в Ямболска област

Два нови случая на коклюш са регистрирани в Ямболска област. Заболяването е лабораторно доказано при деца на на 3 и 13 години. И двете деца са ваксинирани и при тях не се е наложило болнично лечение, уточни директорът на Регионалната здравна..

публикувано на 07.05.24 в 13:24

Старозагорски криминалисти иззеха над 160 грама марихуана

Мъж с над 160 грама марихуана залови полицията в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.  На 25 април криминалисти от Второ РУ-Стара Загора извършили проверка на адрес в областния град, обитаван от 24-годишен криминално проявен мъж. Намерен е..

публикувано на 07.05.24 в 11:52

Недоволните от туристическа услуга потребители могат да потърсят правата си в 14-дневен срок

Потребителите могат да потърсят правата си, когато не са получили изобщо услугата си от туроператор или тя не е отговорила на отправената оферта, за която е сключен договор. Това припомни от ефира на Радио Стара Загора Габриела Руменова от..

публикувано на 07.05.24 в 11:08
Плувен басейн, Стара Загора

Промяна на работното време на плувния басейн в Стара Загора

Промяна на работното време в следващите дни ще има в старозагорския плувен басейн. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.  Във връзка с провеждането на Национална универсиада 2024 – Стара Загора, Общинският плувен басейн няма да работи с..

публикувано на 07.05.24 в 09:30

Фонд Николай Грозев ще връчи стипендии на изявени ученици от Музикалното училище в Стара Загора

Фондация „Дом на Доброто“ и Фонд „Николай Грозев“ днес ще връчат стипендии на 9 от възпитаниците на НУМСИ „Христина Морфова“.Всеки от премираните ученици се изявява в различна сфера на изкуството. Всяко от одобрените деца ще получи еднократна финансова..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

2 лева за час паркиране в Стара Загора от 1 юли

Увеличението на таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора ще влезе в сила от 1 юли. Това обяви в ефира на Радио Стара Загора заместник-кметът Радостин Танев. Той уточни, че дотогава ще бъдат готови и алтернативните методи за плащане с банкова карта..

публикувано на 07.05.24 в 08:00

На Светли понеделник митрополит Киприан служи в храм-паметника "Рождество Христово"

На Светли понеделник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” – гр. Шипка. Владиката отправи архипастирския си благослов за..

публикувано на 06.05.24 в 17:11

Ямбол отбеляза Гергьовден с литийно шествие с икона с мощите на светеца

Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи днес улици в най-стария квартал на Ямбол. В традиционното литийно шествие, предвождано от хоругвите на закрилниците на града - света Троица и свети Георги, заедно с ямболските духовници се включиха..

публикувано на 06.05.24 в 16:17