Хендлерът – най-добрият приятел на кучето в ринга

Хендлингът е започнал да се формира като професия много рано, като се е развивал заедно с усъвършенстването на правилата на изложбите и на оценяването. Той представлява система за професионално представяне на кучетата на екстериорния ринг, както и подготовката им за участие. Хендлерът е човекът, който ръководи кучето, показвайки го в ринга пред експерта.

Изискванията към професионалния хендлер съвсем не са малко и обхващат както облеклото, така и физическата му издръжливост, защото понякога се налага хендлерът да изкара цял ден (а понякога и два или три) на изложба, да представи кучето (понякога не само едно) и трябва да може да побяга в ринга 30-40 минути в бърз тръс редом с доберман, ротвайлер, овчарка или друго служебно или ловно куче, за което се изисква добра издръжливост и физическа подготовка, а това може да се провери само при бяг в бърз тръс.

Някои хендлери представят само ловни, служебни, декоративни кучета или само немски овчарки. В повечето случаи хендлерът не познава лично кучето, което представя и го вижда ден преди изложбата. Какво още е важно, за да бъдеш добър в това призвание, имат ли кучетата сценична треска преди излизането в ринга и как хендлерът може да помогне на кучето да се представи максимално добре – отговорите на тези въпроси чуйте в интервюто с 15-годишната Емилия Христова от София, която е една от най-младите, но пък вече с голям стаж хендлер в България. Наскоро тя представи прекрасно поверените й представители на аристократична ловна порода ваймаранер по време на 4-та национална специализирана изложба на Национален клуб Ваймаранер- България. Интервю на Мария Стефанова:

Снимка


Снимка


Снимка

Още от категорията

VII "Съзвездия в Несебър" от 20-ти август

Несебър ще бъде за седми пореден път домакин на Международния арт фестивал "Съзвездия в Несебър". Форумът започва от 20-ти  и продължава до 24-ти август, съобщиха от пресцентъра на общината.  Тази година в него ще се изявят участници от България,..

публикувано на 18.08.17 в 16:43

Фолкорен конкурс "С песните на Манол Михайлов" край Петрова нива

Утре, 19-ти август Община Малко Търново ще отбележи в местността Петрова нива 114 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието е под почетния патронаж на президента на Република България Румен Радев. Програмата включва..

публикувано на 18.08.17 в 12:23

Празнуваме "Обичам те"

На днешния   16- ти август   по целия свят се отбелязва  Международният ден на думите „Обичам те!“ . Не се притеснявайте да ги изричате, а ако искате да бъдете още по-оригинални, ето как звучат те на   различни езици:   Албански – Te dua..

публикувано на 16.08.17 в 13:54

Юбилейно десето издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

Все повече млади хора участват във фестивала на фолклорната носия в Жеравна, сподели Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе". По думите му интересът към българския фолклор и традиция вещае добро бъдеще и..

публикувано на 16.08.17 в 12:58

На Голяма Богородица „заклаждат“ седянка в Етъра

Етнографски музей на открито „ Етър“, Габрово кани гости на 15 август на възстановка на обичая "заклаждане на седянка". Посетителите на музея ще могат да наблюдават два пъти в този ден (от 11,00 и от 14,00ч.) как се е изпълнявал обичаят. На Голяма..

публикувано на 14.08.17 в 11:29

Школа по експериментални занятия и основни физични феномени

Ученици се  запознаха с основни физични феномени по време на лятната ваканция.  Експериментални занятия - измерване на земно ускорение, електростатика, периодични явления се проведоха в рамките на седмица в Института "Науката и младежта" - базата на..

публикувано на 11.08.17 в 15:42

Фотоконкурс „Най-гиздавата мома на мегдана”

Тазгодишното издание на Национален фолклорен събор „Болярска среща” има свое продължение. Организаторите са обявили фотоконкурс на тема „Най-гиздавата мома на мегдана”. Участничките са облечени в народни носии и снимани с менци и кобилица на рамо по време..

публикувано на 11.08.17 в 13:45

Прологът в Енина открива Six days Crazy job 2017 в неделя

Ендуро състезанието Six days Crazy job 2017 ще стартира с ефектен пролог в центъра на Енина на 13 август (неделя) от 15,00ч., където зрителите ще имат възможност да наблюдават преминаване през естествени и изкуствени препятствия, каране през реката и по..

публикувано на 09.08.17 в 12:53

Шампионът при най-малките в картинга Ники Цолов мечтае за кариера във Формула 1

Без съмнение почти за всички aвгуст е най-отпускарският месец в годината. Така е и в спорта- кратка почивка преди поредните кръгове в отделните дисциплини на шампионата. Чрез атмосферата на звуковия файл влизаме в състезателния бокс на шампиона в..

публикувано на 09.08.17 в 11:24

С "Песни от филмите" започва тази вечер фестивалът "Под звездите"

Проектът "Songs from the movies" ("Песни от филмите") открива тази вечер Музикално - театралния фестивал "Под звездите". Това е второто издание на фестивала, който е разделен на две части и ще се провежда в дните петък, събота и неделя на две последователни..

публикувано на 04.08.17 в 11:21