Хендлерът – най-добрият приятел на кучето в ринга

Хендлингът е започнал да се формира като професия много рано, като се е развивал заедно с усъвършенстването на правилата на изложбите и на оценяването. Той представлява система за професионално представяне на кучетата на екстериорния ринг, както и подготовката им за участие. Хендлерът е човекът, който ръководи кучето, показвайки го в ринга пред експерта.

Изискванията към професионалния хендлер съвсем не са малко и обхващат както облеклото, така и физическата му издръжливост, защото понякога се налага хендлерът да изкара цял ден (а понякога и два или три) на изложба, да представи кучето (понякога не само едно) и трябва да може да побяга в ринга 30-40 минути в бърз тръс редом с доберман, ротвайлер, овчарка или друго служебно или ловно куче, за което се изисква добра издръжливост и физическа подготовка, а това може да се провери само при бяг в бърз тръс.

Някои хендлери представят само ловни, служебни, декоративни кучета или само немски овчарки. В повечето случаи хендлерът не познава лично кучето, което представя и го вижда ден преди изложбата. Какво още е важно, за да бъдеш добър в това призвание, имат ли кучетата сценична треска преди излизането в ринга и как хендлерът може да помогне на кучето да се представи максимално добре – отговорите на тези въпроси чуйте в интервюто с 15-годишната Емилия Христова от София, която е една от най-младите, но пък вече с голям стаж хендлер в България. Наскоро тя представи прекрасно поверените й представители на аристократична ловна порода ваймаранер по време на 4-та национална специализирана изложба на Национален клуб Ваймаранер- България. Интервю на Мария Стефанова:

Снимка


Снимка


Снимка

Още от категорията

Нощ на музеите и в Свиленград

Богата и разнообразна е програмата на Европейската нощ на музеите в Свиленград. С тази инициатива се дава възможност на най-широк кръг от хора, не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания,..

публикувано на 18.05.18 в 17:20

Габрово - мой малък Брюксел

Столицата на хумора и шегата ежегодно става шарена с карнавала около Деня на град Габрово - 17 май (обикновено в третата събота и неделя на петия месец).  Освен тържественото шествие, начело с огромната котка - символ на града, се провеждат и..

публикувано на 18.05.18 в 16:57

Актьорът Ивайло Захариев гостува в Стара Загора

Актьорът Ивайло Захариев гостува в Стара Загора преди дни. Поводът беше участието му в постановката "Ама че семейство" в Драматичен театър "Гео Милев". Пиесата е комедия, а героите се заплитат в различни ситуации, което предизвиква много смях в залата...

публикувано на 14.05.18 в 10:40

Общински съветник дарява костюма си от бала на нуждаещ се абитуриент

Общинският съветник от община Братя Даскалови Спас Пеев подарява костюма си от абитуриентския бал на нуждаещ се зрелостник. Тези, които проявяват интерес, могат да се свържат с него на телефон 0897 58 55 11 или чрез профила му Спас Пеев във Фейсбук...

публикувано на 14.05.18 в 07:08

Доброволци работят по проект с ресурсните учители в Стара Загора

Доброволческата служба за образователно и социално приобщаване в Стара Загора работи по проект "Българска приобщаваща градина" по Европейска доброволческа служба на програма Еразъм+. Работата започва през април 2018 г. В рамките на 10..

публикувано на 12.05.18 в 10:25

Йорданка Белева представя книгата си "Кедер" във фоайето на Радио Стара Загора

Тази вечер в 18 часа в Арт фоайето на Радио Стара Загора ще бъде представен сборникът разкази „Кедер“ на Йорданка Белева , лауреат на конкурса „Веселин Ханчев“, също така е журирала конкурса.  Редактор на книгата е Здравка Евтимова, художник Иво..

публикувано на 11.05.18 в 15:40

Стара Загора отново активна в Нощта на литературата

За седми път България ще се включи в международното събитие Нощ на литературата. На 9-ти май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник,..

обновено на 09.05.18 в 06:19

Властта не финансира паметници и често пречи на инициативните комитети по въздигането им

Повече 300 паметника е проучил и описал в най-новата си книга „Българските паметници“ великотърновският журналист и историк Иван Първанов. Липсата на подобно изследване провокирало желанието му да се заеме с нелеката задача да събере на едно място..

публикувано на 07.05.18 в 09:30

Тракийски боен кораб пускат във водите на Копринка

Реплика на плавателен съд от Античността ще бъде построен на язовир „Копринка“. Сглобяването и строежа на кораба преминават при спазване на древна технология на тогавашните корабостроители. Птицеглавият боен кораб трябва да бъде пуснат по вода още..

публикувано на 04.05.18 в 12:30

Казанлъшки социалист стана грузински княз

След цели 25 години изяви на политическата сцена и нито една на театралната казанлъшкият социалист, бивш председател на Общинския съвет в града на розите, екс областен лидер на Столетницата и някогашен кандидат за кмет от левицата Васил..

публикувано на 07.05.18 в 09:20