Младежи ще могат да учат и работят в Германия по европейска програма

Снимка: БГНЕС

Възможност за младежи до 27 години да учат за строители срещу добра стипендия в Германия, предлага оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщават от Бюрото по труда в Стара Загора.

Обучението ще се провежда в провинции Хесен и Тюрингия. Подборът на участниците се извършва директно от обучаващата институция в едночасови разговори с помощта на преводач. По време на разговорите ще присъства и обучаващ се втора година българин. Преди обучението в Германия участниците ще получат по 1600 евро на човек за обучение по немски до ниво В1 в България, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Жулиета Върлякова от Бюрото по труда:

Обучаваните ще получават възнаграждение за обучение от предприятието в размери, както следва: първа година – 705 евро на месец; втора година – 910 евро на месец,; трета година – 1130 евро на месец. Обучаващата институция съдейства за настаняване в квартири с много добри битови условия срещи наем с част от възнаграждението. Пътните разходи до Германия се покриват от лицето. Обучението в Германия се предвижда да започне на 2 октомври тази година.

Информация за програмата може да бъде получена в Бюрото по труда или в Агенция по заетостта на тел. 02/8056844, както и по е-поща Mihaela.lyutskanova@az.government.bg 


Още от категорията

Почина почетният гражданин на Стара Загора Димо Бухчев

След кратко боледуване на 72-годишна възраст почина Почетният гражданин на Стара Загора Димо Бухчев. Градът загуби изключително достойна личност и добър човек, наследник на един от най-старите и значими старозагорски индустриални родове – строители на нова..

публикувано на 18.07.18 в 16:30

25 двойки от Стара Загора ще получат средства за ин витро процедури

Специална комисия към Общинския съвет в Стара Загора одобри 25 двойки, заявили желание за финансово подпомагане по асистирана репродукция. Всеки кандидат ще получи финансиране от по 2000 лв. за процедури. Кандидатите трябва да отговарят на следните..

публикувано на 18.07.18 в 16:21

В Хасково обучиха ловците да се борят с чумата по свинете

Като начин за недопускане на разпространението на африканска чума по свинете в страната е разрешен отстрела на диви прасета. По този повод през миналата седмица са проведени обучения на представители на ловните дружинки в област Хасково. Ловците са..

публикувано на 18.07.18 в 16:03
Снимка: радио Бургас

В Руен откриха бюст паметник на Васил Левски, построен с дарения на местните хора

С тържествена церемония в бургаското село Руен, където живеят предимно етнически турци, беше открит бюст паметник на Васил Левски. Той е построен с дарения на местните хора. „Над 150 паметника на Апостола на свободата съществуват, като много от тях..

публикувано на 18.07.18 в 15:05

Ловци ще заравят сами болни от чума глигани

Промените в Закона за лова, целящи предотвратяване на разпространението на болестта африканска чума по свинете, прехвърля изцяло отговорността за превенцията и ограничаването на болестта върху ловците. Това заяви за предаването „Репортер“ на Радио Стара..

публикувано на 18.07.18 в 14:53

В Сливен събраха 10 000 лв. за Болградската гимназия в Украйна

Около 10 000 лева са събраните до момента постъпления от благотворителната кампания, организирана от областната администрация Сливен , в полза на Болградската гимназия, Украйна, съобщи зам.областният управител Димитринка Петкова. Кампанията се..

публикувано на 18.07.18 в 14:34

Уникални фотографии показват в Казанлък

Близо 60 оригинални фотографии на Димитър Карастоянов ще бъдат показани в изложбата „Върхове“, която се открива днес от 18 часа в Музея на фотографията в Казанлък. Експозицията е посветена на един от майсторите на най-известната българска фотографска..

публикувано на 18.07.18 в 13:47

75 разрешения за работа на непълнолетни от Инспекцията по труда в Стара Загора

С 20% повече са издадените за цялата страна от Инспекцията по труда разрешителни за работа на непълнолетни през първите 6 месеца на годината в сравнение с миналата година. В старозагорската дирекция са дадени 75 разрешения за работа, но продължават да..

публикувано на 18.07.18 в 13:33

Положиха цветя пред паметника на Левски в Стара Загора

Десетки старозагорци и гости на града, сред които и много млади хора, поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски .Днес се навършват 181 години от рождението на Апостола . Отслужена бе света литургия в негова памет. В знак на почит сведоха глави..

публикувано на 18.07.18 в 13:18

Алоизмамници измъкнаха 40 хил. евро от възрастни старозагорци

Телефонни измамници са успели да приберат 40 хиляди евро от възрастни старозагорци. 82-годишен мъж и 78-годишна жена  предали сумата на два пъти, като били въведени в заблуждение по телефона, че помагат на полицията. Мнимите полицаи оплели в лъжите си..

публикувано на 18.07.18 в 11:12