Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора обединява усилия в грижата за болните от диабет

| обновено на 14.11.17 в 13:38

На 14 ноември 1891 г. в Онтарио, Канада се ражда д-р Фредерик Бантинг, който 32 г. по-късно получава Нобелова награда за медицина за откриването на инсулина. В негова чест тази дата е обявена от Международната Диабетна Федерацияи Световната здравна организация за Световен ден за борба с диабета и се отбелязва в глобален мащаб от 1991 г. насам.

В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души, а Стара Загора е една от най-засегнатите общини в страната, като според данни предоставени от Здравната каса, близо 50 000 души са диагностицирани със захарен диабет в региона. Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. Международната Диабетна Федерация препоръчва двигателен режим с поне 30 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата, а изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с до 58%.

Именно в тази посока са насочени съвместните усилия на Сдружение „Диабет“, Община Стара Загора, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора. Сдружението е основано преди 27 години в Стара Загора като обединение на медицински специалисти и болни от диабет и по настоящем в него членуват над 250 души от цялата община на възраст между 60 и 80 години. Понастоящем съвместно с преподаватели и студенти от специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ при Медицински факултет на Тракийски университет и с помощта на уредите за упражнения, дарени от „КонтурГлобал Марица Изток 3“, вече се реализира съвместен проект за рехабилитация сред членовете на сдружението, подбирани по възраст, тип диабет и двигателни възможности. Всичко това се случва в изцяло обновения със съдействието на Община Стара Загора клуб на сдружението. Целта е осигуряване на активен двигателен режим на възрастните хора с диабет в обществено-социалния рехабилитационен център на сдружението, подобряване на храненето чрез разработване и популяризиране на нови схеми за здравословно хранене и ранна диагностика на диабета чрез контакт с рисковите групи съвместно с общо-практикуващите лекари и останалите специалисти.

Г-жа Пенка Ялъмова, председател на Сдружение „Диабет“, споделя: „На тази знакова дата бих искала да изразя от името на всички наши членове  специални благодарности и признателност към нашите съмишленици и спомоществователи. От началото на 2016 г. благодарение на Община Стара Загора, помещението, което от началото на съществуването на сдружението ни е предоставено безвъзмездно като клуб, вече е изцяло обновен социално-рехабилитационен център. Не по-малко значим е и приносът на нашите партньори от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – през 2016 и 2017 г. компанията оборудва центъра  на сдружението - велоергометър, терапевтично легло, климатична система, терапевтични топки и кантар-анализатор за телесна маса са само част от уредите, които ни предоставиха. Безценна е и помощта на преподавателите и студентите от Тракийския университет, с чиято помощ осигуряваме практическата дейност по рехабилитация за нашите членове. Това е отличен пример  как местната власт, бизнеса и образователните институции могат да работят заедно по наболели обществено значими проблеми в помощ на неправителствения сектор.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предимно слънчево време ни очаква в последния работен ден

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми . Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. В планините ще..

публикувано на 26.04.24 в 05:00

Градушката нанесе щети над земеделски площи и в село Баня

Силна градушка удари новозагорското село Баня вчера следобед. Късовете са с големината на яйца. Нанесени са изключително тежки поражения. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози.  Земеделецът Генчо Колев сподели, че загубите от..

публикувано на 26.04.24 в 04:54

Катастрофа затруднява движението по Подбалканския път край Николаево

Временно движението по Подбалканския път в участъка между град Николаево и село Ветрен се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП и се регулира от пътна полиция, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". По първоначална информация два..

публикувано на 25.04.24 в 19:31

Порой и ситна градушка и в Стара Загора

Пороен дъжд и ситна градушка се изляха над Стара Загора малко след 18.30 ч. За секунди част от улиците побеляха от ледени парчета с размера на грах. Улиците в централната част на града се наводниха. Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев съобщи, че..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Министри обещаха да осигурят средства за довършването на ямболската болница

След срещата през февруари в Ямбол между ръководството на община Ямбол и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по повод изграждането на нова военна инфраструктура в с. Кабиле, днес в Народното събрание беше организирана втора среща по темата с..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Бургаският Апелативен съд освободи срещу парична  гаранция Стойко Калудов и Григор Гочев, които заедно с Динко Вълев, по-известен  като ловецът на бежанци, са обвинени в участие в Организирана престъпна  група. Преди дни Ямболският окръжен съд им наложи..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Живко Тодоров: Средствата за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и отлагането на либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20