Стара Загора обединява усилия в грижата за болните от диабет

| обновено на 14.11.17 в 13:38

На 14 ноември 1891 г. в Онтарио, Канада се ражда д-р Фредерик Бантинг, който 32 г. по-късно получава Нобелова награда за медицина за откриването на инсулина. В негова чест тази дата е обявена от Международната Диабетна Федерацияи Световната здравна организация за Световен ден за борба с диабета и се отбелязва в глобален мащаб от 1991 г. насам.

В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души, а Стара Загора е една от най-засегнатите общини в страната, като според данни предоставени от Здравната каса, близо 50 000 души са диагностицирани със захарен диабет в региона. Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. Международната Диабетна Федерация препоръчва двигателен режим с поне 30 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата, а изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с до 58%.

Именно в тази посока са насочени съвместните усилия на Сдружение „Диабет“, Община Стара Загора, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора. Сдружението е основано преди 27 години в Стара Загора като обединение на медицински специалисти и болни от диабет и по настоящем в него членуват над 250 души от цялата община на възраст между 60 и 80 години. Понастоящем съвместно с преподаватели и студенти от специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ при Медицински факултет на Тракийски университет и с помощта на уредите за упражнения, дарени от „КонтурГлобал Марица Изток 3“, вече се реализира съвместен проект за рехабилитация сред членовете на сдружението, подбирани по възраст, тип диабет и двигателни възможности. Всичко това се случва в изцяло обновения със съдействието на Община Стара Загора клуб на сдружението. Целта е осигуряване на активен двигателен режим на възрастните хора с диабет в обществено-социалния рехабилитационен център на сдружението, подобряване на храненето чрез разработване и популяризиране на нови схеми за здравословно хранене и ранна диагностика на диабета чрез контакт с рисковите групи съвместно с общо-практикуващите лекари и останалите специалисти.

Г-жа Пенка Ялъмова, председател на Сдружение „Диабет“, споделя: „На тази знакова дата бих искала да изразя от името на всички наши членове  специални благодарности и признателност към нашите съмишленици и спомоществователи. От началото на 2016 г. благодарение на Община Стара Загора, помещението, което от началото на съществуването на сдружението ни е предоставено безвъзмездно като клуб, вече е изцяло обновен социално-рехабилитационен център. Не по-малко значим е и приносът на нашите партньори от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – през 2016 и 2017 г. компанията оборудва центъра  на сдружението - велоергометър, терапевтично легло, климатична система, терапевтични топки и кантар-анализатор за телесна маса са само част от уредите, които ни предоставиха. Безценна е и помощта на преподавателите и студентите от Тракийския университет, с чиято помощ осигуряваме практическата дейност по рехабилитация за нашите членове. Това е отличен пример  как местната власт, бизнеса и образователните институции могат да работят заедно по наболели обществено значими проблеми в помощ на неправителствения сектор.“


Още от категорията

Започна Коледната благотворителна кампания на община Ямбол

Започна десетото издание на Коледната благотворителна кампания на община Ямбол "Подай ръка - спаси живот!" Инициативата е за набиране на средства, с които се подпомагат тежко болни деца и младежи, нуждаещи се от спешно лечение . За това съобщиха от..

публикувано на 22.11.17 в 12:25

„Молитва за Стара Загора“ е номинирана за Събитие на годината ‘2017

Уникалният светлинен и звуков спектакъл „Молитва за Стара Загора“, организиран от Община Стара Загора по повод отбелязването на 140 години от саможертвата на бранителите на Стара Загора, е номиниран от Министерството на културата за Събитие на..

публикувано на 22.11.17 в 12:18

Жена хвърли от терасата си рекордната сума от 30 000 лева и 5 000 евро

45-годишна жена от Стара Загора е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Тя е хвърлила през терасата на жилището си рекордната сума от 30 000 лева и 5 000 евро. Сигналът е подала самата тя в..

публикувано на 22.11.17 в 11:02

Навършват се 127 години от рождението на големия старозагорски архитект Христо Димов

На 22 ноември отбелязваме 127 години от рождението на арх. Христо Димов, чийто дом в Стара Загора Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед” шест поредни години преобразява и стопанисва, превръщайки го от изоставен..

обновено на 22.11.17 в 10:01

До края на годината завършват ремонта на пътя Хасково-Димитровград

До края на годината ще бъде завършен ремонта на ¾ от пътя Хасково – Димитровград, съобщиха от Областното пътно управление в Хасково.   Средно на ден по този път минават над 14 хиляди коли, а ремонт не е правен от 30 години...

публикувано на 22.11.17 в 09:36
Халил Летифов

ДПС е против увеличението на осигуровките за земеделци и тютюнопроизводители

Движението за права и свободи настоява правителството да оттегли предложението си за драстичното увеличение на осигуровките на земеделци и тютюнопроизводители. От движението се обявиха против заявеното намерение на ГЕРБ и „Обединени..

публикувано на 22.11.17 в 09:31

Предсрочни избори догодина са възможни, смята новият областен лидер на СДС

Вероятността за предсрочни избори догодина е голяма. Това прогнозира на пресконференция новият областен председател на СДС в Стара Загора Николай Александров. Като довод за твърдението си той посочи поредицата от скандали в управлението  през последните..

публикувано на 21.11.17 в 18:13

Детска градина "Светлина" отбеляза с благотворителност празника на християнското семейство

Деца, родители и бабите от клуб „Баболандия“ в Детска градина №10 „Светлина“ в Стара Загора отбелязаха светлия християнски празник  Въведение Богородично, 21 ноември - Ден на християнското семейство. Всички заедно омесиха питка, украсена с просфора –..

публикувано на 21.11.17 в 17:38
Димитър Гайдаров

С акционерно дружество привличат инвеститори в Стара Загора

Местната власт и Клубът на работодателя действат активно по проекта индустриална зона „Загоре“. Новият бизнес парк ще се разгърне върху площ от 100 декара общинска земя в източната част на града, а държавата поема ангажимент да финансира..

публикувано на 21.11.17 в 16:58

Двама мъже са с опасност за живота след падане от вишка в Казанлък

Двама мъже са с опасност за живота след падане от вишка в Казанлък.Това съобщи кореспондентът ни Георги Манев. Инцидентът е станал около 15.00 часа в центъра на града. Мъжете са подменяли улично осветление със специализирана техника - вишка. Тя се..

публикувано на 21.11.17 в 16:20