Стара Загора обединява усилия в грижата за болните от диабет

| обновено на 14.11.17 в 13:38

На 14 ноември 1891 г. в Онтарио, Канада се ражда д-р Фредерик Бантинг, който 32 г. по-късно получава Нобелова награда за медицина за откриването на инсулина. В негова чест тази дата е обявена от Международната Диабетна Федерацияи Световната здравна организация за Световен ден за борба с диабета и се отбелязва в глобален мащаб от 1991 г. насам.

В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души, а Стара Загора е една от най-засегнатите общини в страната, като според данни предоставени от Здравната каса, близо 50 000 души са диагностицирани със захарен диабет в региона. Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. Международната Диабетна Федерация препоръчва двигателен режим с поне 30 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата, а изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с до 58%.

Именно в тази посока са насочени съвместните усилия на Сдружение „Диабет“, Община Стара Загора, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора. Сдружението е основано преди 27 години в Стара Загора като обединение на медицински специалисти и болни от диабет и по настоящем в него членуват над 250 души от цялата община на възраст между 60 и 80 години. Понастоящем съвместно с преподаватели и студенти от специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ при Медицински факултет на Тракийски университет и с помощта на уредите за упражнения, дарени от „КонтурГлобал Марица Изток 3“, вече се реализира съвместен проект за рехабилитация сред членовете на сдружението, подбирани по възраст, тип диабет и двигателни възможности. Всичко това се случва в изцяло обновения със съдействието на Община Стара Загора клуб на сдружението. Целта е осигуряване на активен двигателен режим на възрастните хора с диабет в обществено-социалния рехабилитационен център на сдружението, подобряване на храненето чрез разработване и популяризиране на нови схеми за здравословно хранене и ранна диагностика на диабета чрез контакт с рисковите групи съвместно с общо-практикуващите лекари и останалите специалисти.

Г-жа Пенка Ялъмова, председател на Сдружение „Диабет“, споделя: „На тази знакова дата бих искала да изразя от името на всички наши членове  специални благодарности и признателност към нашите съмишленици и спомоществователи. От началото на 2016 г. благодарение на Община Стара Загора, помещението, което от началото на съществуването на сдружението ни е предоставено безвъзмездно като клуб, вече е изцяло обновен социално-рехабилитационен център. Не по-малко значим е и приносът на нашите партньори от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – през 2016 и 2017 г. компанията оборудва центъра  на сдружението - велоергометър, терапевтично легло, климатична система, терапевтични топки и кантар-анализатор за телесна маса са само част от уредите, които ни предоставиха. Безценна е и помощта на преподавателите и студентите от Тракийския университет, с чиято помощ осигуряваме практическата дейност по рехабилитация за нашите членове. Това е отличен пример  как местната власт, бизнеса и образователните институции могат да работят заедно по наболели обществено значими проблеми в помощ на неправителствения сектор.“


Още от категорията

Откриха обновена детска градина в старозагорско село

Детска градина №55 „Незабравка“ в старозагорското село  Хан Аспарухово посрещна днес възпитаниците си в обновени помещения. Близо 60 хил. лв. струва ремонтът на общинското детско заведение. „Благодаря Ви, че сте тук в навечерието на светлите..

публикувано на 17.12.18 в 14:53

Илия Златев:Въвеждането на електронните винетки ще облекчи водачите на моторни превозни средства

От днес започва продажбата на електронни винетки. Те могат да бъдат закупувани чрез сайта bgtoll.bg, мобилното приложение bgtoll и през терминали за самотаксуване. Цената на електронните винетките остава непроменена, като те влизат в сила от 1..

публикувано на 17.12.18 в 14:48

ЕK наложи глоба от 77 милиона евро на групата БЕХ

Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000..

публикувано на 17.12.18 в 14:01

БЧК започва раздаването на хранителни продукти в Ямбол

От днес Българският червен кръст започва раздаването на хранителни продукти в Ямбол на хората, които имат право на помощ по тази програма. С хранителни продукти ще бъдат подпомогнати над 297 хиляди уязвими българи от цялата страна. Раздаването ще..

публикувано на 17.12.18 в 13:47

Томбола с награди за абонатите на ВиК - Стара Загора

Томбола с награди за абонатите си организира за първа година ВиК-Стара Загора. Регистрацията на желаещите да участват вече започна и ще продължи до 22 март следващата година. Шест сокоизстисквачки и по толкова електрически кани, пасатори, уреди..

публикувано на 17.12.18 в 13:34
Д-р Ангел Кунчев

Пикът на грипа ще бъде около и след празниците

Макар и закъснял с около две седмици, грипът и тази година се очаква да достигне високи стойности като брой на заболелите. Вероятно пикът ще бъде по време на коледните и новогодишните празници и още повече след Нова година , когато всички се завърнат..

публикувано на 17.12.18 в 11:00
Музей

Библиотека "Искра" в Казанлък изпраща успешна година

Успешна година изпраща Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък, отбеляза в ефира на Радио Стара Загора директорът на културната институция Анна Кожухарова. Тя посочи, че библиотеката е най-посещаваният културен институт на територията на община..

публикувано на 17.12.18 в 10:56

Подготвят празник на занаятите в Шипка през май догодина

Проекти в подкрепа на местните занаятчии започнаха да реализират през изминаващата година от Народно читалище „Светлина 1861“ в град Шипка . Това сподели в интервю за Радио Стара Загора директорът на културната институция Татяна Косекова...

публикувано на 17.12.18 в 09:54

В Хасково се провежда заседание на Регионалния координационен комитет на Южен централен район

Областният управител на Хасково Станислав  Дечев днес е домакин на съвместното заседание на Регионалния координационен комитет на Южен централен район . Заседанието започва в 11.00 часа.  В дневния ред на форума е включено представяне и обсъждане на..

публикувано на 17.12.18 в 08:47

Кръводарителска акция се провежда днес в Стара Загора

Сдружението „Благотворителност и спорт“ организира днес безвъзмездна кръводарителска акция в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. Инициативата се провежда за втора поредна година по примера на варненската  едноименна..

публикувано на 17.12.18 в 07:20