Живко Тодоров: Парк „Митрополит Методий Кусев“ ще запази автентичния си облик

Снимка: Община Стара Загора

Гарантирам, че след ремонта парк „Митрополит Методий Кусев“ ще запази автентичния си облик. Това заяви кметът Живко Тодоров на нарочна пресконференция, повод за която станаха негативните коментари и многобройните отрицателни мнения от старозагорци, изразени  в социалните мрежи относно ремонта на Аязмото. На пресконференцията присъстваха още ресорният зам.-кмет Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева и членове на  проектантския екип.

Този проект бе обсъден публично, ние като Община се съобразяваме с изискванията на нормативните документи и с проектантите, каза кметът Живко Тодоров. 

Арх. Петър Киряков, ръководител на проектантския колектив уточни, че проектът включва ремонт и реконструкция на всички елементи от историческото ядро на парка като се запазва техния вид и функционалност. Той припомни, че паркът е паметник на градинското и парково изкуство, затова всички действия са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Единственото ново нещо, което се изгражда, е тротоарът по източната пешеходна алея, тъй като има транспортно-обслужваща функция, обясни арх. Киряков. Той допълни, че няколкото осветителни стълбове, които попадат в момента в средата на тротоара, ще бъдат преместени , предстои да бъде обновена и бариерата, осигуряваща достъп само на автомобили със специално предназначение. По отношение на премахнатите дървета в парка, от общината увериха, че се извършва единствено санитарна сеч и решението за отстраняване на всяко болно дърво се съгласува от комисия, съставена от 5-6 експерти.

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че на 29 март ще се състои обсъждане на новия Подробен устройствен план на парка. След приемане на плана всички установени незаконни постройки, попадащи в територията на парка, ще бъдат премахнати, заяви градоначалникът. „Нито една постройка няма да бъде узаконена, целта е да се премахнат съществуващите незаконни такива.“, категоричен бе Тодоров.

От пресконференцията стана ясно също, че предстои изграждане на паркинг от северната страна на сградата на болница „Тракия“, за да се улесни достъпа до здравното заведение.

Подробности чуйте в репортажа на Елена Балабанова:

Още от категорията

Назначиха съдебно-медицинска експертиза за починалото в Сливен бебе

Районна прокуратура Сливен е сезирана за случая с мъртвото бебе в родилното отделение на сливенската болница „Д-р Иван Селимински“. Жалбата е подадена от съпруга на родилката Пламен Желязков. По случая е образувано досъдебно производство, съобщи..

публикувано на 12.12.18 в 16:50

Спират водата в част от Стара Загора утре

Водоснабдяване и Канализация” ЕООД гр. Стара Загора  съобщава на гражданите, обществените и болнични заведения, предприятия и фирми, че във връзка с  извършван ремонт на уличен водопровод по бул. „Руски“ ще бъде спряно водоподаването от 09.00 до..

публикувано на 12.12.18 в 16:27

С 12 до 18 лв. ще поскъпне данъкът за старите автомобили в Казанлък

Данъкът на старите автомобили в Казанлък от догодина ще поскъпне с 12 до 18 лв. Това съобщи за Радио Стара Загора кметът на общината Галина Стоянова. Увеличението се налага след промените в данъчните закони за догодина, според които се..

публикувано на 12.12.18 в 16:23

Средства за поддръжка на противопожарната техника няма

Последната доставка на нова техника и защитно облекло за служителите на противопожарните служби в областта е била през 2013 год. и използването им вече е извън гаранционния срок, а пари за поддръжка няма. Това заяви в интервю за Радио Стара..

публикувано на 12.12.18 в 15:31
Ана Петрова

За втори път отложиха делото против заличаването на стопанството на Ана от Болярово

Изнесено съдебно заседание да бъде проведено в стопанството на Ана и Тодор от град Болярово , за да се докаже, че животните са здрави, поискаха адвокатите на семейството. В Административния съд в Ямбол днес отново беше гледано делото срещу жалбата за..

публикувано на 12.12.18 в 14:53

Базар, футболен мач и концерт в подкрепа на бебе Мая

Благотворителен базар, част от кампанията „Да помогнем на бебе Мая“ ще се проведе   в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора на 13 и 14 Декември от 10.00 до 19.00 часа, съобщи Моника Маринова, организатор на кампанията за..

публикувано на 12.12.18 в 13:51

Семейните лекари очакват грипа през януари

В седмицата от 3 до 9 декември в Регионалната здравна инспекция - Стара Загора са констатирани  269 случая на остри респираторни инфекции, със заболяемост 197.34 на 10 000 население. Това е с 23 случая по-малко от предходната седмица 26 ноември - 2..

публикувано на 11.12.18 в 17:44

„Цигуларката на Бога“ с премиера в Казанлък

Общинският театър в Казанлък подготвя премиера на моноспектакъл по театрална поема на Стефан Цанев „Цигуларката на Бога“. Представлението е с участието на Доротея Тончева и ще се състои на 13 декември, четвъртък от 19.00 часа в салона на Военен..

публикувано на 11.12.18 в 16:50

Владимир Иванов:Поскъпването на газа не се е отразило много на цените

Към момента цените на основните хранителни продукти и основната група плодове и зеленчуци у нас са на по-ниски нива от предходния месец. И следваме световната тенденция за поевтиняване на цените на храните. Това заяви за Радио Стара Загора..

публикувано на 11.12.18 в 16:38

“По-полека symphony” в Стара Загора

Старозагорецът Стефан Вълдобрев ще представи в родния си град хитовия проект "По-полека symphony". Утре на сцената на Държавна опера Стара Загора от 19 часа той и талантливите музиканти от „Обичайните заподозрени“ ще си акомпанират със..

публикувано на 11.12.18 в 15:51