Живко Тодоров: Парк „Митрополит Методий Кусев“ ще запази автентичния си облик

Снимка: Община Стара Загора

Гарантирам, че след ремонта парк „Митрополит Методий Кусев“ ще запази автентичния си облик. Това заяви кметът Живко Тодоров на нарочна пресконференция, повод за която станаха негативните коментари и многобройните отрицателни мнения от старозагорци, изразени  в социалните мрежи относно ремонта на Аязмото. На пресконференцията присъстваха още ресорният зам.-кмет Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева и членове на  проектантския екип.

Този проект бе обсъден публично, ние като Община се съобразяваме с изискванията на нормативните документи и с проектантите, каза кметът Живко Тодоров. 

Арх. Петър Киряков, ръководител на проектантския колектив уточни, че проектът включва ремонт и реконструкция на всички елементи от историческото ядро на парка като се запазва техния вид и функционалност. Той припомни, че паркът е паметник на градинското и парково изкуство, затова всички действия са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Единственото ново нещо, което се изгражда, е тротоарът по източната пешеходна алея, тъй като има транспортно-обслужваща функция, обясни арх. Киряков. Той допълни, че няколкото осветителни стълбове, които попадат в момента в средата на тротоара, ще бъдат преместени , предстои да бъде обновена и бариерата, осигуряваща достъп само на автомобили със специално предназначение. По отношение на премахнатите дървета в парка, от общината увериха, че се извършва единствено санитарна сеч и решението за отстраняване на всяко болно дърво се съгласува от комисия, съставена от 5-6 експерти.

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че на 29 март ще се състои обсъждане на новия Подробен устройствен план на парка. След приемане на плана всички установени незаконни постройки, попадащи в територията на парка, ще бъдат премахнати, заяви градоначалникът. „Нито една постройка няма да бъде узаконена, целта е да се премахнат съществуващите незаконни такива.“, категоричен бе Тодоров.

От пресконференцията стана ясно също, че предстои изграждане на паркинг от северната страна на сградата на болница „Тракия“, за да се улесни достъпа до здравното заведение.

Подробности чуйте в репортажа на Елена Балабанова:

Още от категорията

Малоброен протест в Стара Загора против социалната система

Неколцина старозагорци се включиха тази вечер в импровизиран протест, организиран в социалната мрежа, за да изразят несъгласието си с политиката в социалната сфера. Те изказаха своята съпричастност към родителите, които от седмици  се борят за промени,..

обновено на 20.06.18 в 19:50

В Котел ще бъдат ремонтирани четири улици за близо 2.2 милиона лева

Община Котел ще ремонтира четири улици за близо 2.2 милиона лева, съобщиха от общинския пресцентър. Това са ул. "Георги Раковски", ул. "Проф. Павлов", ул. "Изворска" и ул. "Луда Камчия". Дейностите са по договор за безвъзмездна финансова помощ между ДФ..

публикувано на 20.06.18 в 17:02

В ямболската регионална библиотека започнаха летни занимания с деца

В детския отдел на ямболската регионална библиотека "Георги Раковски" започнаха проявите от тазгодишната инициатива "Забавно лято в библиотеката", съобщи сътрудникът на Радио Стара Загора Даниела Костова. Предвидени са четири дейности за ученици от осем до..

публикувано на 20.06.18 в 16:51

Откриха Плувно лято в Димитровград

Традиционното за Димитровград Плувно лято бе открито официално днес на единствения общински басейн в града - "Химик", съобщиха от кметството. В програмата бяха включени спасителни демонстрации и видове плуване, които показаха спасители и представителите на..

публикувано на 20.06.18 в 16:34

Успешното партньорство между бизнес, институции и общество обсъдиха в Стара Загора

Успешното партньорство между бизнес, институции и общество се обсъдиха по време на регионалния форум  "Бизнесът - сила за доброто". Това съобщиха от пресцентъра на Общината. „Приветствам ви с добре дошли в Стара Загора – община, доказала се като добър..

публикувано на 20.06.18 в 16:17

„Една нощ в операта“ с Николо Коцев и рок група „Кикимора“

Популярни оперни арии с рок аранжимент и златни рок хитове, в изпълнение на солисти и хор на Държавна опера Стара Загора. Това включва музикалният спектакъл „Една нощ в операта“ на 26 юни от 19 часа в Операта - един съвместен проект на Николо..

публикувано на 20.06.18 в 16:06

Дарителска кампания набира книжки и играчки за деца

До дни стартира дарителска кампания за набиране на книжки и играчки за деца от 0 до 6 годишна възраст в рамките на проекта "Учим се и растем заедно". И с тази дейност продължава работата по инициативата, която цели да се засили интереса на..

публикувано на 20.06.18 в 15:48

Иван Гидиков е нoвият управител на рудник „Трояново - север”

С решение на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток” за управител на рудник „Трояново - север” е назначен Иван Гидиков , съобщават от пресцентъра на дружеството. От поста е освободен досегашният управител Стойко Башалов . Решенията влизат..

публикувано на 20.06.18 в 15:12

Наградиха студенти от Тракийския университет

Днес в Аграрния факултет на Тракийския университет бяха наградени участниците във втория конкурс за азотното хранене на растенията, организиран от фирма за производство на азотни торове. Победителките Зорница Русева и Гергана Петкова спечелиха..

публикувано на 20.06.18 в 14:43

Кръводарителска акция в Стара Загора

Кръводарителска акция под надслов "Протегни ръка за живот"организират Сдружение "Самаряни", Моята е- Община и Районен център по трансфузионна хематология-Стара Загора. Акцията ще се проведе на 21-ви юни от 08.30 до 13.30 часа в централното..

публикувано на 20.06.18 в 14:20