Живко Тодоров: Парк „Митрополит Методий Кусев“ ще запази автентичния си облик

Снимка: Община Стара Загора

Гарантирам, че след ремонта парк „Митрополит Методий Кусев“ ще запази автентичния си облик. Това заяви кметът Живко Тодоров на нарочна пресконференция, повод за която станаха негативните коментари и многобройните отрицателни мнения от старозагорци, изразени  в социалните мрежи относно ремонта на Аязмото. На пресконференцията присъстваха още ресорният зам.-кмет Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева и членове на  проектантския екип.

Този проект бе обсъден публично, ние като Община се съобразяваме с изискванията на нормативните документи и с проектантите, каза кметът Живко Тодоров. 

Арх. Петър Киряков, ръководител на проектантския колектив уточни, че проектът включва ремонт и реконструкция на всички елементи от историческото ядро на парка като се запазва техния вид и функционалност. Той припомни, че паркът е паметник на градинското и парково изкуство, затова всички действия са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Единственото ново нещо, което се изгражда, е тротоарът по източната пешеходна алея, тъй като има транспортно-обслужваща функция, обясни арх. Киряков. Той допълни, че няколкото осветителни стълбове, които попадат в момента в средата на тротоара, ще бъдат преместени , предстои да бъде обновена и бариерата, осигуряваща достъп само на автомобили със специално предназначение. По отношение на премахнатите дървета в парка, от общината увериха, че се извършва единствено санитарна сеч и решението за отстраняване на всяко болно дърво се съгласува от комисия, съставена от 5-6 експерти.

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че на 29 март ще се състои обсъждане на новия Подробен устройствен план на парка. След приемане на плана всички установени незаконни постройки, попадащи в територията на парка, ще бъдат премахнати, заяви градоначалникът. „Нито една постройка няма да бъде узаконена, целта е да се премахнат съществуващите незаконни такива.“, категоричен бе Тодоров.

От пресконференцията стана ясно също, че предстои изграждане на паркинг от северната страна на сградата на болница „Тракия“, за да се улесни достъпа до здравното заведение.

Подробности чуйте в репортажа на Елена Балабанова:

Още от категорията

Локализирани са двата пожара, които избухнаха тази нощ в двора на ТЕЦ - Сливен

Локализирани са двата пожара, които избухнаха тази нощ в двора на ТЕЦ - Сливен и в района на завод „Динамо“ . Това съобщи областния управител на област на Сливен Чавдар Божурски. В потушаването на огъня са се включили огнеборци от Сливен, Ямбол и Нова..

публикувано на 25.09.18 в 07:42

Дискусия за безопасността в интернет ще се проведе утре в Хасково

Публична дискусия на тема „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ ще се проведе утре от 12 часа в сградата на Областна администрация - Хасково. Проявата е част от кампанията „Безопасен интернет в Европейския съюз“ и..

публикувано на 24.09.18 в 09:52

Въвежда се ограничение на скоростта до 90 километра в час по автомагистрала „Тракия” в участъка Чирпан - Стара Загора

Въвежда се ограничение на скоростта до 90 километра в час по автомагистрала „Тракия” в участъка Чирпан - Стара Загора от 168-ми до 208-ми километър поради неравности на пътната настилка, необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и..

публикувано на 24.09.18 в 09:46

Демонстрираха военна техника за 110-годишнината от обявяването на Независимостта в Хасково

Военна техника, образци оръжие, екипировка и снаряжение бяха демонстрирани в Хасково на днешната 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България. На площад "Общински" от 9 до 12 часа армейците от подразделение 52 740 разположиха арсенала, с който..

публикувано на 22.09.18 в 13:52

Стара Загора отбеляза тържествено Деня на независимостта

Стара Загора отбеляза Деня на независимостта с тържествен ритуал и полагане на венци пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“. На церемонията присъстваха областният управител Гергана Микова,..

публикувано на 22.09.18 в 12:00

Стара Загора отбелязва 110 години от обявяване Независимостта на България

Стара Загора ще отбележи  110 години от обявяване Независимостта на България с тържествен ритуал на 22 септември. Той ще започне в 10.30 часа пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“.  В ритуала ще..

обновено на 22.09.18 в 08:55

Честит ден на Независимостта!

Днес, 22 септември, България празнува 110 години независимост, възраждането на българската държавност. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост.В цялата страна ще има официални..

публикувано на 22.09.18 в 08:53

Засилени мерки по пътищата на страната през почивните дни

Засилени мерки за сигурност по пътищата на страната предвиждат от главна дирекция "Национална полиция" заради предстоящите три почивни дни. На входно-изходните артерии на София ще бъдат разположени допълнителни екипи, които да регулират трафика извън..

публикувано на 22.09.18 в 07:35

Започна изграждането на нова улица в старозагорския кв. "Железник"

Кметът  Живко Тодоров даде началото на изграждането на нова улица в югозападния край на кв. „Железник“. Тя ще носи името на Петкана Захариева и намеренията са да бъде завършена до края на годината. Улицата ще е с дължина  210 м. и широчина 12 м.,..

публикувано на 21.09.18 в 17:28
Бисер Петков

До месец пускат за обсъждане Законопроекта за социални услуги

Предстои обсъждането на Законопроекта за социални услуги в Националното сдружение на общините, целта е до 15 октомври той да бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщи социалният министър Бисер Петков при посещението си в Ямбол. Общините..

публикувано на 21.09.18 в 16:50