Живко Тодоров: Парк „Митрополит Методий Кусев“ ще запази автентичния си облик

Снимка: Община Стара Загора

Гарантирам, че след ремонта парк „Митрополит Методий Кусев“ ще запази автентичния си облик. Това заяви кметът Живко Тодоров на нарочна пресконференция, повод за която станаха негативните коментари и многобройните отрицателни мнения от старозагорци, изразени  в социалните мрежи относно ремонта на Аязмото. На пресконференцията присъстваха още ресорният зам.-кмет Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева и членове на  проектантския екип.

Този проект бе обсъден публично, ние като Община се съобразяваме с изискванията на нормативните документи и с проектантите, каза кметът Живко Тодоров. 

Арх. Петър Киряков, ръководител на проектантския колектив уточни, че проектът включва ремонт и реконструкция на всички елементи от историческото ядро на парка като се запазва техния вид и функционалност. Той припомни, че паркът е паметник на градинското и парково изкуство, затова всички действия са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Единственото ново нещо, което се изгражда, е тротоарът по източната пешеходна алея, тъй като има транспортно-обслужваща функция, обясни арх. Киряков. Той допълни, че няколкото осветителни стълбове, които попадат в момента в средата на тротоара, ще бъдат преместени , предстои да бъде обновена и бариерата, осигуряваща достъп само на автомобили със специално предназначение. По отношение на премахнатите дървета в парка, от общината увериха, че се извършва единствено санитарна сеч и решението за отстраняване на всяко болно дърво се съгласува от комисия, съставена от 5-6 експерти.

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че на 29 март ще се състои обсъждане на новия Подробен устройствен план на парка. След приемане на плана всички установени незаконни постройки, попадащи в територията на парка, ще бъдат премахнати, заяви градоначалникът. „Нито една постройка няма да бъде узаконена, целта е да се премахнат съществуващите незаконни такива.“, категоричен бе Тодоров.

От пресконференцията стана ясно също, че предстои изграждане на паркинг от северната страна на сградата на болница „Тракия“, за да се улесни достъпа до здравното заведение.

Подробности чуйте в репортажа на Елена Балабанова:

Още от категорията

Представят книгата "България живее в мен" на старозагорския учител Соня Рачева

В понеделник, 26 март, от 18 и 30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора ще бъде представена книгата „България живее в мен“, написана от децата от 3-ти „В“ клас при II-ро ОУ „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора и тяхната..

публикувано на 23.03.18 в 17:07

Служителите към затворите прекратяват протеста. Борисов отпусна 15 млн. лв. за заплати

Служителите към затворите прекратяват протестните си действия. Това обяви Управителният съвет на Синдиката на служителите в затворите в България на свое заседание, проведено този следобед в Пловдив. Решението дойде след среща между представители на..

публикувано на 23.03.18 в 16:45

Три групи с ученици от СУ “Максим Горки“ представят страната ни на международни форуми в Русия

Три групи от ученици и учители в старозагорската руска гимназия „Максим Горки“ заминават на Русия, където ще вземат участие в международни ученически форуми. Домакини на проявите са градовете Санкт Петербург, Нижни Новгород и побратимения..

публикувано на 23.03.18 в 16:34

Главният секретар на МВР похвали старозагорската полиция за добри резултати

Дейността на ОДМВР-Стара Загора по противодействие на престъпленията против собствеността  може да се оцени като много добра. Спрямо 2016 г. се отчита значително увеличение на разкриваемостта на грабежите, от 56,36% през 2016 г. на 71,43% през..

публикувано на 23.03.18 в 16:22
Д-р Сибила Маринова (четвърта от ляво на дясно) с колеги в областната болница във Велико Търново

Нови 56 случая на туберколоза има в област Стара Загора от началото на годината

През последната година в област Стара Загора са регистрирани общо 56 нови случая на заболели от туберкулоза. Общата заболеваемост в област Стара Загора достига 10,26 на 100 000. Година по-рано – през 2016 г. е отчетена заболеваемост от 11,34 на..

публикувано на 23.03.18 в 15:26

Тунджа продължава да се покачва край Елхово

Продължава покачването на река Тунджа при Елхово и вече е 368 см при критични 395. На места в градския парк има разливи, но засега няма опасност за жилищни имоти и стопански постройки. В района на Ямбол нивото се запазва високо, но далеч от..

публикувано на 23.03.18 в 15:19

Консултирайте се със специалисти преди да помагате на диви животни в беда

В Спасителния център за диви животни в Стара Загора в момента се обгрижват 20-сет щъркела, като на три от тях трябва да се направи операция, един е крайно изтощен и друг ще остане с превръзка ,заради проблем с крилото- заяви оперативният управител..

публикувано на 23.03.18 в 15:07

Хасковските тракийци са готови с проект за българско училище в Одирн

Вече има проектна готовност за откриване на българско училище в Одрин, съобщи в интервю за РСЗ Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество в Хасково. На този етап се търси помещение и се очаква съдействие от Одринската управа, допълни той...

публикувано на 23.03.18 в 12:49

В Опан събират средства за останалата без дом възрастна жена от Кравино

Открита е дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване на къщата на 83-годишната Станка Иванова от село Кравино, община Опан. Тя остана без жилище, след като вследствие на проливните дъждове се срути част от кирпичената постройка, в..

публикувано на 23.03.18 в 10:11

Италиански бизнес практики ще представят експерти от АРИР в Стара Загора

Регионални политики за иновации, задвижващи конкурентоспособността и растежа на малки и средни предприятия от селските райони ще бъдат обсъждани днес от 11ч. в залата на ТПП- Стара Загора. Експерти от Агенцията за регионално икономическо развитие..

публикувано на 23.03.18 в 09:59