Стара Загора е част от кампания за безплатни прегледи за рак на кожата

За 13-и пореден път Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология организира кампанията Евромеланома за превенция и ранно откриване на рака на кожата.

Тази година в кампанията се включват над 200 български дерматолози, които предлагат безплатни консултативни прегледи за рак на кожата, съобщи в интервю за Радио Стара Загора проф. Евгения Христакиева, ръководител на секция „Дерматология“ в Медицинския факултет към Тракийски университет Стара Загора и началник на клиниката по „Кожни и венерически болести“ в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“. Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема, което е ключово за успешното му лечение. През последните години наблюдаваме тенденция на увеличаване броя на пациентите с рак на кожата, следствие агресивността на слънцето, замърсяване на атмосферния въздух и други рискови фактори, свързани с начина на живот на съвременния човек, уточни проф. Христакиева. Профилактиката и ранното диагностицирани са решаващи за адекватното лечение на пациентите, допълни още проф. Христакиева.


Още от категорията

Отделението по хемодиализа в Хасковската болница се нуждае от ремонт

Отделението по хемодиализа в хасковската многопрофилна болница се нуждае от спешен ремонт и преустройство.В отделението не е правен сериозен ремонт повече от 10 години. Здравното заведение има проект за 300 000 лв, който предвижда две просторни зали,..

публикувано на 18.10.18 в 08:48

Румен Петков: "Задълженията на "ТЕЦ Марица изток 2" възлизат на 830млн.лв.. Ако ситуацията не се подобри, са възможни съкращения"

Ще бъде фатално за енергийната система в страната, ако се пристъпи към обединяването на ТЕЦ „Марица изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Той разкри, че в резултат на повишените цени на въглеродните..

публикувано на 17.10.18 в 17:06

Награждават лекарите на Старозагорска област за годината

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз ще раздаде тази вечер годишните си награди на изявени лекари от Стара Загора и областта. Отличията се присъждат по повод  19-ти октомври – Деня на българския лекар и 117 години от създаването на..

публикувано на 17.10.18 в 15:42

Трима от пострадалите в "Арсенал" остават в болница

Трима от общо 6-тимата пострадали при инцидента тази сутрин в завод 3 на оръжейния комплекс "Арсенал" остават в болнични заведения към момента. Най-тежкото пострадалият работник - 23-годишният Димитър Дългъчев е настанен в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян..

публикувано на 17.10.18 в 14:47

Съживяват Лилиевата къща

Започна ремонтът и цялостното обновяване на   известната Лилиева къща в Стара Загора, където видният поет символист и драматург Николай Лилиев е прекарал детството си. По план дейностите трябва да приключат до края на годината. Ремонтът е на..

публикувано на 17.10.18 в 14:02

"Алиса в страната на чудесата" е новата премиера на Държавния куклен театър в Стара Загора

Тази вечер от 19.00 часа приказните герои от „Алиса в Страната на чудесата“ очакват своята публика в Държавен куклен театър Стара Загора. Историята на Луис Карол ще оживее на сцената под  драматизацията и режисурата на Елица Петкова. Сценографията и..

публикувано на 17.10.18 в 10:15

Шестима са пострадали при авария в оръжейния завод "Арсенал"

Шестима души са пострадали при авария тази сутрин в цех 120 на завод 3 в „Арсенал“ в Казанлък, съобщиха от ръководството на оръжейното предприятие. Шестимата пострадали са мъже, откарани са в Спешния център на Казанлък. Единият от тях е в по..

публикувано на 17.10.18 в 09:46

Ученици и учители преобразяват градски парк в Сливен

Ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен благоустрояват част от градския парк. Сливен е един от десетте града, участници в инициативата по проект The Spot, който дава възможност на доброволци да преобразуват..

публикувано на 17.10.18 в 09:18

Политиките за обхват в ранно детско развитие обсъждат днес и утре в Община Тунджа

Сдружение „Свят без граници“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“ организират работна среща като част от кампанията за безплатни детски градини в цялата страна.  Събитието ще се проведе днес и утре в Ямбол. Инициативата е част от проекта „Заедно..

публикувано на 17.10.18 в 08:46

ВАС потвърди решението за смяната на имената на местности в Стара Загора

Върховният административен съд на Република България прецени като неоснователна жалбата на „Мюсюлманското изповедание“ по повод решение на Общински съвет – Стара Загора за преименуване на местностни, носещи турско-арабски имена, на територията  на..

публикувано на 17.10.18 в 07:00