Работят за безопасен достъп на туристи до паметника Бузлуджа (Галерия)

Възможност за безопасен достъп за туристи до паметника Бузлуджа ще опитат да осигурят в най-кратки срокове от областна администрация в Стара Загора. За целта обаче трябва да бъде направено обследване и обезопасяване на сградата. В момента социалистическият монумент е сред най-посещаваните обекти в региона, а днес за пръв път от 8 години бе отворен официално за медиите.

Интересът към паметника не намалява, дори след като бе поставена денонощна полицейска охрана да възпира достъпа до рушащата се чиния. Според областният управител на Стара Загора Гергана Микова по 300 души на ден посещават обекта. От Областната администрация на Стара Загора са поискали и конструктивно обследване на сградата, което да покаже дали конструкцията е достатъчно здрава и налага ли се да се вземат мерки за обезопасяването на монумента. През септември ще дойдат и експерти от "Европа Ностра", които да огледат възможностите за укрепване на сградата. От чужди университети по архитектура, също са питали дали е възможно да проучат обекта.

Непрекъснато в областна администрация в Стара Загора постъпват искания от чужди медии за достъп до чинията, интерес има и сред туристическите агенции в чужбина. Докато бъде осигурена възможността за достъп до чинията обаче времето и атмосферните условия продължават да нанасят непоправими щети по някога величествения паметник. От покрива падат парчета от дървените греди и метални ламарини, срутища са препречили основното стълбище към голямата зала, тухли се въргалят под огромните панорамни прозорци, а мозайките възхваляващи някогашните соц.постижения са изчегъртани и на места заменени с графити. 


Подробности съобщава Иван Славов в звуковия файл.


Още от категорията

Катастрофално расте броят на ражданията със секцио

Катастрофален е вече броят на ражданията в България с хирургическа намеса, в някои болници процентът надхвърля 50 , каза в Деня на родилната помощ  д-р Неделчо Тотев , гинеколог и директор на чирпанската многопрофилна болница. По думите му..

публикувано на 21.01.19 в 08:57

Системата за прием в детските ясли и градини отваря днес

На 21 януари ще бъде отворена системата за електронно записване на децата в яслите и детските гради в община Стара Загора , съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова. От началото на декември миналата година се провежда ежегодната профилактика, която е по..

обновено на 21.01.19 в 07:01

В болницата в Ямбол липсват неонатолози

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро- гинекологично отделение. В града липсват и неонатолози, което допълнително утежнява ситуацията.  През миналата година в ямболската областна болница "Свети Пантелеймон"..

публикувано на 21.01.19 в 06:59

Пътната обстановка в Старозагорска област

Заснежена и обработена е пътната настилка на прохода „Шипка“, там е ясно, съобщи дежурният в Областно пътно управление - Стара Загора Денчо Денев. Частично заскрежена, но обработена е пътната настилка на другия старопланински проход - на Републиката...

публикувано на 21.01.19 в 06:40
Живко Тодоров

Кметът Живко Тодоров оттегля тъжбите си за обиди и клевети във фейсбук

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля всичките си тъжби за обида и клевета срещу потребители на фейсбук за техни коментари в социалната мрежа. Той е поискал от адвоката си да предприеме необходимите действия за прекратяване на делата...

публикувано на 20.01.19 в 19:23

7 жени, жертви на насилие, са потърсили специализирана помощ от началото на годината

7 жени, жертви на насилие, са потърсили помощ в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора(КСУДС) от началото на годината. Средномесечно през него преминават 95 случая. Капацитетът на центъра е 80 души, каза за Радио..

публикувано на 20.01.19 в 16:00

Кметът на село Калитиново Иван Костадинов с желание за втори мандат

"Имам желание да се явя като кандидат за кмет – втори мандат на село Калитиново", заяви в ефира на радио Стара Загора настоящият кмет на селото Иван Костадинов. По думите му, има много неща за довършване, като в най-близко бъдеще, още преди..

публикувано на 20.01.19 в 14:00

Стабилно е състоянието на 14-годишния Божидар

Състоянието на 14-годишния Божидар е стабилно към момента. Той е претърпял успешна операция в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. 35 души от цялата страна са дарили кръв за момчето, което..

публикувано на 20.01.19 в 11:24

Авария остави без вода част от Стара Загора

Поради авария на ул. "Тича" в Стара Загора, се спира водоподаването от бул. "Цар Симеон Велики" на юг до ул. "Георги Байданов" и от ул. "Димчо Стаев" на запад до ул. "Одринска епопея", на 19 януари от 11:30..

публикувано на 19.01.19 в 12:00

Казанлъшкото село Ръжена днес празнува двоен празник

Казанлъшкото село Ръжена празнува двоен празник днес. Наред с традиционния празник на селото, местните хора днес честват и 140-годишнината на храма си „Св. Йоан Предтеча. Празникът започна още снощи с културна програма, организирана от местното..

публикувано на 19.01.19 в 09:20