Работят за безопасен достъп на туристи до паметника Бузлуджа (Галерия)

Възможност за безопасен достъп за туристи до паметника Бузлуджа ще опитат да осигурят в най-кратки срокове от областна администрация в Стара Загора. За целта обаче трябва да бъде направено обследване и обезопасяване на сградата. В момента социалистическият монумент е сред най-посещаваните обекти в региона, а днес за пръв път от 8 години бе отворен официално за медиите.

Интересът към паметника не намалява, дори след като бе поставена денонощна полицейска охрана да възпира достъпа до рушащата се чиния. Според областният управител на Стара Загора Гергана Микова по 300 души на ден посещават обекта. От Областната администрация на Стара Загора са поискали и конструктивно обследване на сградата, което да покаже дали конструкцията е достатъчно здрава и налага ли се да се вземат мерки за обезопасяването на монумента. През септември ще дойдат и експерти от "Европа Ностра", които да огледат възможностите за укрепване на сградата. От чужди университети по архитектура, също са питали дали е възможно да проучат обекта.

Непрекъснато в областна администрация в Стара Загора постъпват искания от чужди медии за достъп до чинията, интерес има и сред туристическите агенции в чужбина. Докато бъде осигурена възможността за достъп до чинията обаче времето и атмосферните условия продължават да нанасят непоправими щети по някога величествения паметник. От покрива падат парчета от дървените греди и метални ламарини, срутища са препречили основното стълбище към голямата зала, тухли се въргалят под огромните панорамни прозорци, а мозайките възхваляващи някогашните соц.постижения са изчегъртани и на места заменени с графити. 


Подробности съобщава Иван Славов в звуковия файл.


Още от категорията

Награждават новите почетни граждани на Тополовград

Десет са новите почетни граждани на Тополовград. Общинските съветници взеха решение на 30 април по предложение на кмета на общината Божин Божинов. Почетните плакети ще бъдат връчени днес от 17:00 часа в Големия салон на читалището на града ден преди..

публикувано на 23.05.18 в 13:38

Красимир Червилов е новият зам.- областен управител на Стара Загора

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 22 май 2018 г. за зам.- областен управител е назначен Красимир Симеонов Червилов. Красимир Червилов е роден на 25 юни 1965 г. в Стара Загора. Завършил е Средното музикално училище в родния си град...

публикувано на 23.05.18 в 12:57

Зрелостниците пишат по вариант 1 на матурата по избор

Вторият задължителен зрелостен изпит по избор за зрелостниците стартира точно в 08.00ч.. Дванадесетокласниците пишат по вариант 1 на втората задължителна матура. Общо 2724 абитуриенти се явяват днес на втори изпит в Старозагорска област. От тях..

публикувано на 23.05.18 в 11:52

Олег Стоилов: „Време е да издигнем нивото на професионалното обучение у нас“

„Дуалното образование, при което учениците се обучават работейки, създава много по- тесни връзки между отделните подрастващи, техните учебни заведения и бизнеса. Проектите, които стимулират професионалното обучение трябва да получат по- силна..

публикувано на 23.05.18 в 11:33

Над 100 автори участват в Първия национален конкурс за авторска приказка

205 приказки от 116 автори от цяла България, включително и от българи в чужбина, участват в Първия национален конкурс за авторска приказка на тема: „Гора вълшебница и нейните сестри – музика и поезия“. Той е организиран от Община Стара Загора и..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Откриват изложба "Магията на розата" в Казанлък

Изложба „Магията на розата“ открива тази вечер в Казанлък художникът Румен Велев. По традиция в рамките на Празниците на розата той ще покаже своите творби, вдъхновени от дамасцената и ритуалите по нейното бране и преработка. 40 са платната,..

публикувано на 23.05.18 в 10:00

Вторият изпит по избор за зрелостниците и външното оценяване по математика за седмокласниците се провеждат днес

Днес в 24 училища в област Стара Загора ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит за дванадесетокласниците.   2 153 абитуриенти са подали заявления  за изпит по някой от общообразователните предмети и 571 за държавен квалификационен изпит по..

публикувано на 23.05.18 в 06:18

Бебе в екипа на Радио Стара Загора

Ден след рождения ден на Радио Стара Загора прекрасна новина зарадва екипа ни . Малко след 20.00 тази вечер проплака  Дария - първородната дъщеричка на водещата на новините Николета Петрова. Малката красавица се роди в МБАЛ "Ниамед" под грижите на..

публикувано на 22.05.18 в 21:44

Силвия Томова отличена със "Златен век" на Министерство на културата

Художественият   ръководител на балета на Държавна опера – Стара Загора Силвия Томова бе удостоена в навечерието на  24 май с почетен знак „Златен век“ – звезда и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и..

публикувано на 22.05.18 в 15:03
Награда

Започна приема на номинации за наградата "Добрия Самарянин"

Сдружение “Самаряни” започва да приема от днес номинациите за Годишните награди “Добрият Самарянин”. Инициативата се провежда за осми пореден път. Мотото на кампанията тази година е: “Добрият Самарянин - добротворството създава общности”. Партньори..

публикувано на 22.05.18 в 14:51