Работят за безопасен достъп на туристи до паметника Бузлуджа (Галерия)

Възможност за безопасен достъп за туристи до паметника Бузлуджа ще опитат да осигурят в най-кратки срокове от областна администрация в Стара Загора. За целта обаче трябва да бъде направено обследване и обезопасяване на сградата. В момента социалистическият монумент е сред най-посещаваните обекти в региона, а днес за пръв път от 8 години бе отворен официално за медиите.

Интересът към паметника не намалява, дори след като бе поставена денонощна полицейска охрана да възпира достъпа до рушащата се чиния. Според областният управител на Стара Загора Гергана Микова по 300 души на ден посещават обекта. От Областната администрация на Стара Загора са поискали и конструктивно обследване на сградата, което да покаже дали конструкцията е достатъчно здрава и налага ли се да се вземат мерки за обезопасяването на монумента. През септември ще дойдат и експерти от "Европа Ностра", които да огледат възможностите за укрепване на сградата. От чужди университети по архитектура, също са питали дали е възможно да проучат обекта.

Непрекъснато в областна администрация в Стара Загора постъпват искания от чужди медии за достъп до чинията, интерес има и сред туристическите агенции в чужбина. Докато бъде осигурена възможността за достъп до чинията обаче времето и атмосферните условия продължават да нанасят непоправими щети по някога величествения паметник. От покрива падат парчета от дървените греди и метални ламарини, срутища са препречили основното стълбище към голямата зала, тухли се въргалят под огромните панорамни прозорци, а мозайките възхваляващи някогашните соц.постижения са изчегъртани и на места заменени с графити. 


Подробности съобщава Иван Славов в звуковия файл.


Още от категорията

Ангел Джамбазки: "Обединените патриоти" имат бъдеще

Коалицията "Обединени патриоти" трябва да продължи да функционира заради поетите ангажименти към своите избиратели, въпреки събитията от последните дни. Това заяви заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. Той отказа коментар на..

публикувано на 21.10.18 в 12:35

Четвърти средновековен събор "Помни славата" край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен продължава Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар...

публикувано на 21.10.18 в 09:05

ВМРО – Стара Загора организира патриотични игри

О т 10.00 ч. днес в старозагорското село Кирилово започват състезанията в патриотични игри , организирани от ВМРО – Стара Загора. Събитието е част от мероприятията по отбелязване 125-годишнината от създаването на ВМРО. От местния клуб..

публикувано на 21.10.18 в 08:30

Село Голямо Дряново е домакин на Празник на ореха

За пета поредна година село Голямо Дряново е домакин на Празник на ореха. Той се организира от Народно читалище „Зора 1902“ и кметството на селото, под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове..

публикувано на 20.10.18 в 11:12

Ученици разиграха наказателен процес в съда в Стара Загора

Десетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ гостуваха на Старозагорската съдебната палата и разиграха симулативен наказателен процес. За малко повече от час Зала №7, в която се провеждат едни от най-важните съдебни..

публикувано на 19.10.18 в 17:15

Корнелия Нинова идва за 125-тата годишнина на БСП-Стара Загора

Общинската организация на БСП – Стара Загора се готви да отбележи 125 години от създаването си. Тържественото събрание ще се проведе на 22 октомври в залата на държавната опера и на него се очаква да присъства председателят на БСП Корнелия Нинова..

публикувано на 19.10.18 в 17:09

Раненият полицай в ромската махала в Сливен е бил ударен в главата

Ранен полицай, неколцина арестувани криминално проявени, веселящи се на свобода е равносметката от снощното нападение над сливенски полицаи в ромския квартал Надежда. Няма опасност за живота на полицая, няма и напрежение в махалата...

публикувано на 19.10.18 в 17:00

Николай Илчевски представя „Записки от селската кръчма“ в Стара Загора

Писателят Николай Илчевски ще представи днес пред старозагорската публика новата си книга „Записки от селската кръчма“. Сборникът съдържа 88 разказа, написани по истински истории, разказани от реални  хора, срещани от автора в българските села в..

публикувано на 19.10.18 в 15:52

120 хиляди птици трябва да бъдат евтаназирани заради птичи грип в Хасковско

Близо 120 хил. птици трябва да бъдат евтаназирани в двете ферми, в които е констатирано заболяването птичи грип. Това стана ясно на спешно заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе днес.  За Радио Стара загора..

публикувано на 19.10.18 в 15:44

Предлагат инвеститорите да бъдат освободени от данък печалба и ДДС

Нула данък печалба и ДДС за 3 или 5 години за инвеститорите в местно производство и средства от солидарните фондове на ЕС са механизмите за повишаване на доходите на българите. Това заяви на дискусионен форум в Стара Загора по темата за..

публикувано на 19.10.18 в 15:30