Работят за безопасен достъп на туристи до паметника Бузлуджа (Галерия)

Възможност за безопасен достъп за туристи до паметника Бузлуджа ще опитат да осигурят в най-кратки срокове от областна администрация в Стара Загора. За целта обаче трябва да бъде направено обследване и обезопасяване на сградата. В момента социалистическият монумент е сред най-посещаваните обекти в региона, а днес за пръв път от 8 години бе отворен официално за медиите.

Интересът към паметника не намалява, дори след като бе поставена денонощна полицейска охрана да възпира достъпа до рушащата се чиния. Според областният управител на Стара Загора Гергана Микова по 300 души на ден посещават обекта. От Областната администрация на Стара Загора са поискали и конструктивно обследване на сградата, което да покаже дали конструкцията е достатъчно здрава и налага ли се да се вземат мерки за обезопасяването на монумента. През септември ще дойдат и експерти от "Европа Ностра", които да огледат възможностите за укрепване на сградата. От чужди университети по архитектура, също са питали дали е възможно да проучат обекта.

Непрекъснато в областна администрация в Стара Загора постъпват искания от чужди медии за достъп до чинията, интерес има и сред туристическите агенции в чужбина. Докато бъде осигурена възможността за достъп до чинията обаче времето и атмосферните условия продължават да нанасят непоправими щети по някога величествения паметник. От покрива падат парчета от дървените греди и метални ламарини, срутища са препречили основното стълбище към голямата зала, тухли се въргалят под огромните панорамни прозорци, а мозайките възхваляващи някогашните соц.постижения са изчегъртани и на места заменени с графити. 


Подробности съобщава Иван Славов в звуковия файл.


Още от категорията
Велко Кънев

Музейна сбирка посветена на Велко Кънев откриват в родния му Елхово

Постоянна експозиция по повод 70-годишнината от рождението на бележития български актьор Велко Кънев ще бъде открита в родния му град Елхово на 15 август. За тази цел общинският съвет е предоставил двуетажна къща в центъра на града, която е..

обновено на 15.08.18 в 09:16

Шипка празнува днес

Навръх големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица в храма „Успение Богородично“ тази сутрин ще бъде отслужена тържествена литургия. Това съобщи в предаването "Репортер" кметът на живописното балканско градче  Василка Панайотова . През..

публикувано на 15.08.18 в 09:05
Снимка: Интернет

Хасковската "Света Богородица" блести отвисоко

Приключи ремонтът на монумента „Света Богородица“ в Хасково. Внушителната фигура на Божията майка с Младенеца е най – високата в света. 14 – метровата статуя се извисява над града върху 17 – метров постамент. Скулптурата вече изглежда още по – бяла след..

публикувано на 15.08.18 в 08:30

Тризнаците Георги, Калина и Йоана са вече у дома

От Акушеро-гинекологичната клиника на старозагорската УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ бяха изписани тризнаците Георги, Калина и Йоана. Малките съкровища донесоха огромно щастие в семейството на Мария и Владимир Славови. Преди седмици в Стара Загора..

публикувано на 14.08.18 в 16:51

Започнаха археологическите разкопки на крепостта "Туида"

Започнаха археологическите разкопки в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Научната експедиция се ръководи от директора на Регионалния исторически музей Николай Сираков. „В момента се разкриват участъци до северния вход на..

публикувано на 14.08.18 в 15:54

15-метров християнски кръст се извисява над Любимец

Кръстът е боядисан със специална златиста боя, която да отразява слънчевите лъчи през деня, а в близко бъдеще се предвижда да бъде монтирана соларна инсталация или осветление на ток, което да осветява символа на вярата през тъмната част от денонощието...

публикувано на 14.08.18 в 15:45
Кметът на Димитровград Иво Димов (средата), председателят на общинския съвет Гергана Кръстева и главният арх. Томи Томов

Няма да се строи в парк "Никола Вапцаров"

Община Димитровград няма да даде ход на инвестиционния план за застрояването на 15 дка от парка „Никола Вапцаров“. Това заяви на специална пресконференция кметът Иво Димов . Според градоначалника  подписката, събрала над 2 600 подписа срещу строежа..

публикувано на 14.08.18 в 13:25

Две обвинения срещу Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На..

публикувано на 14.08.18 в 13:01

Диалогът с институциите дава надежда на майките на деца с увреждания

Вече има диалог с институциите и това дава надежда, че проблемите на хората с увреждания ще бъдат решени – това каза в ефира на РСЗ Анелия Димова, майка на близнаци с детска церебрална парализа. Преди години тя е напуснала България и се е установила..

публикувано на 14.08.18 в 12:34

Протестите и нарушенията в парк "Бедечка" продължават, въпреки окончателното решение на ВАС

Продължава недоволството на собствениците на земи от сдружение „Бахчи - Бедечка“. Преди месец те подадоха жалба до кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в която сигнализираха, че тихомълком се полага асфалт за алея върху 20 метра в частни имоти при..

публикувано на 14.08.18 в 11:52