Историци искат от президента да преименува Шипка

Снимка: БГНЕС

Искане до президента Румен Радев да бъде върнато най-старото име Свети Никола на старопланинския връх Шипка ще направи историческият факултет във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Решението е взето единодушно на проведения днес Факултетски съвет. Това е трето поред предложение за възстановяване до държавния глава. Два пъти то е отхвърляно от Комисията по наименованията към президентската институция през мандатите на Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Към момента върховете, които носят името Шипка са два - възпетият от Иван Вазов, на когото по време на войната е бил разположен командният пункт на генерал Столетов, и този, на който се намира Паметникът на свободата.

Поредната инициатива за възстановяване на името е провокирана от последното мащабно изследване на историка проф. Петко Петков „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“.

Предложението на съвета на историческия факултет ще подкрепено и от започнала от Стара Загора национална подписка.

За първи път името на връх Св. Никола е променено през 1951 г. на Столетов връх, а 26 години по-късно на Шипка. Предложението на историческия факултет ще бъде разгледано и гласувано и на академичен съвет на Великотърновския университет.


Още от категорията

Евакуираха сградите на Данъчното и Социалната служба в Казанлък

Близо 40 служители  на Данъчното и Социалната служба в Казанлък са евакуирани заради изтичане на газ. Екип на РС ПБЗН е на мястото.  За силна миризма на газ сигнализират граждани и в централната част на Казанлък. Най-силна е миризмата в района на..

публикувано на 21.08.18 в 12:09

Показват автентични български носии на "Богородична стъпка"

За тринадесети път на Старозагорски минерални бани ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.  В него ще участват над 4000 любители на българския бит и култура, които ще представят песни, танци, демонстрации и обичаи от..

публикувано на 21.08.18 в 09:50

Старозагорски математици мерят сили в състезание в Хонконг

Четирима от участниците в националния отбор на България  на Международната олимпиада по математика в Хонконг през септември са от Стара Загора и Казанлък. След медалите и купите от  Сингапур, Сеул и Банкок, нашите 22-ма представители отново ще водят..

публикувано на 21.08.18 в 09:07

Избрани фотоси от връх Шипка показват в Габрово

Тринайсет фотографи от страната показват в Габрово 19 избрани фотоси от връх Шипка. Изложбата е посветена на 141-годишнината от Шипченската епопея и се открива в 18,00 часа в пространството между габровския драматичен театър и регионалната..

публикувано на 21.08.18 в 07:31

На Старозагорските бани за 13-ти път ще се проведе събора "Богородична стъпка"

В края на седмицата,на 25 и 26 август, за 13-ти път на Старозагорските минерални бани ще се проведе Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“- съобщи кметът Станчо Станев. В него ще участват над  4000 любители на българския бит и..

публикувано на 20.08.18 в 16:35

Ученици от четири страни ще решават проблемни теми по програма "Еразъм+"

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора получи финансиране на стойност близо 29 000 евро на проект по програмата "Еразъм+". 21 предварително подбрани ученици от училището ще си партнират със свои връстници от холандския град Рурмонд, шведския Сундсвал и..

публикувано на 20.08.18 в 14:34
Георги Гьоков

БСП свиква извънредно заседание на парламента

БСП внася днес събраните подписи с искане за провеждане на извънредно заседание на Народното събрание. Това каза за Радио Стара Загора народният представител от левицата Георги Гьоков. Събраните подписи са повече от необходимите 48 и по правилник..

публикувано на 20.08.18 в 14:24

В Обручище и Казанлък има мостови съоръжения, които се нуждаят от ремонт

Няма мостове в аварийно състояние на територията на Старозагорска област, заяви директорът на Областно пътно управление Илия Златев. Той обаче посочи, че е информирал отговорните институции за две съоръжения, които не са в добро техническо..

публикувано на 20.08.18 в 14:17

Медицински одит и прокуратурата разследват за смъртта на родилката в Сливенската болница

„За нас смъртта на родилката остава неизяснена и ще изчакаме да получим данните от аутопсията.“ Това обяви директорът на многопрофилната болница в Сливен д-р Васислав Петров, в която миналата седмица почина 33-годишната родилка Ренета Томова. Той..

публикувано на 20.08.18 в 14:02

Близо 40 хил. лв. е имало във взривения банкомат в Казанлък

Банкоматът на казанлъшката улица „Пушкин“ бе взривен, тази сутрин в 3:30 сутринта. Предполага се, че по време на взрива в машината е имало над 40 хиляди лева. Все още не е обявено има ли заподозрени за взрива на банкомата. Щетите вътре в магазина..

публикувано на 20.08.18 в 13:52