Вярваме в данните на лабораториите, заявиха от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите

Не се съмняваме в данните на френската лаборатория, която изследва пробите от животните в Странджа. Запознати сме с официалните протоколи от изследванията и не можем да отхвърляме очевидното- съобщи Симеон Караколев- председател на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България.

Исканията на бранша са удовлетворени на 95%, включително е изпълнено и условието за уволнение на чиновници от министерството на земеделието, които имат пряко отношение към животновъдството и случая с чумната епидемия.  По- високи обезщетения по програмата De minimis са заложени в следващия държавен бюджет. Караколев потвърди негативните тенденции в развитието на сектора, като обяви, че от 2006 год. до днес стадата от кози и овце са намалели от 2 млн и 300 хил. до 1,5 млн животни. За 30 год. стадата са намалели с близо 9 млн животни. Председателят на Асоциацията отново се обяви за отмяна на наредба 3, която разпределя средствата по държавната помощ в сектора. Парите на едни животновъди са обвързани от реализацията на продукцията, а на други не и това разделя бранша- допълни той. Предстои разглеждането и приемането на стратегия за развитието на българското животновъдство, защото иначе отрасълът е обречен. Според Караколев, трябва да бъдат защитени малките и средни ферми, които са гръбнакът на животновъдството и по- справедливо да бъдат разпределяни европейските средства.


Още от категорията

Петко Петков, основател на ЗараЛаб

IT специалист източи данни на хиляди старозагорци

Пробив в електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора извърши компютърен специалист. Той направи импровизирана демонстрация и публикува видео в социалните мрежи как със създадена от него..

публикувано на 26.06.19 в 18:05

Община Казанлък продължава поетапно премахването на металните гаражи

Утре на редовно заседание на Общински съвет - Казанлък предстои гласуването на четири последователни точки за провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж за построяване на надземни и полуподземни гаражни клетки в четири различни района на град..

публикувано на 26.06.19 в 17:05

Празникът "Пътят на хляба" ще се проведе за шести път в село Преславен

„Пътят на хляба“ от нивата до трапезата ще извървят жители и гости на село Преславен в събота /29 юни/. Празникът се организира за шеста поредна година от Народно читалище „Димитър Наумов“ и община Стара Загора по идея на кмета Митьо Митев. 15 читалища..

публикувано на 26.06.19 в 16:44

Община Ямбол отложи тегленето на заем в размер на 9 млн. евро

Община Ямбол отлага временно инвестиционната си програма, предвидена да бъде финансирана чрез дългосрочен облигационен заем, съобщи сътрудникът ни Румяна Стефанова. Решението е взето на днешната сесия на ОбС – Ямбол, на която по предложение на кмета..

публикувано на 26.06.19 в 16:24
Георги Гьоков

Отлага се разширяването на пътя от Стара Загора до магистрала "Тракия"

Разширяването на пътя от Стара Загора до единствената връзка на града с магистрала "Тракия" е отложено отново, сигнализира депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков . В отговор на негово питане регионалният министър Петя Аврамова е..

публикувано на 26.06.19 в 16:21

Анимационен фестивал „Златен кукер“ гостува в Стара Загора

Международният фестивал на анимационното кино „Златен Кукер“ гостува в Стара Загора на 29 и 30 юни 2019 г. със съдействието на Община Стара Загора. В Международния младежки център ще бъдат организирани прожекции на анимационни филми за деца от 5..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Не са установени нарушения в къщите за гости в област Стара Загора

Не са констатирани нарушения в проверените къщи за гости в област Стара Загора до този момент, съобщи директорът на ОД на Държавен фонд „Земеделие“ Мехмед Зейнел. Последният проверен обект е от днес - къща за гости в село Скобелево. Проверките..

публикувано на 26.06.19 в 16:03

Градушката е унищожила близо 2 хил. дка в землището на Змеево

Близо 2 000 дка обработваеми земи са засегнати от градушката, паднала над старозагорското село Змейово преди около месец. Ледените късове са унищожили напълно лозовите масиви,   поражения има и върху реколтата от пшеница, овес и други житни..

публикувано на 26.06.19 в 16:00

Старейшините решават утре за новия ПУП на парк "Бедечка"

ПУП на парк "Бедечка" е готов   и е предоставен в Деловодството на Общинския съвет. Предложението обаче е внесено извън законовия срок-съобщи председателят на местния парламент Таньо Брайков. Съветниците първо трябва да гласува допускането му за..

публикувано на 26.06.19 в 14:44

Комисия обследва засегнатите площи в Змейово

Близо 2 000 дка обработваеми земи са пострадали от градушката, паднала над старозагорското село Змейово преди около месец. Ледените късове са унищожили напълно лозовите масиви, поражения има и върху реколтата от пшеница, овес и други житни култури,..

публикувано на 26.06.19 в 14:17