Община Стара Загора приключи изпълнението на проект „Заедно за независим живот“

На 01.08.2018г. Община Стара Загора приключи изпълнението на проект „Заедно за независим живот” по процедура за директно предоставяне набезвъзмездна финансова помощ „Независим живот”, Приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното изключване“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020“,финансиран от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд. Продължителността на проекта, започнал от 01.10.2016 г., е 22 месеца, от които 19 месеца предоставяне на интегрирани услуги в домашна среда.

По време на проведените 2 кампании за набиране на документи за кандидат-потребители са приети общо 291 заявления от кандидат-потребители, в т.ч. 67 деца.

Проведени са и 5 кампании за набиране на документи за личнии социални асистенти. За асистенти са кандидатствали общо 264 души,проведени са 258 събеседвания с кандидати за асистенти. Сключени са 164 договора с лични асистенти и 21 със социални асистенти.

От проведените 2 кампании за набиране на документи за специалисти, са сключени 5 трудови договора.

Изготвена е Методология за предоставяне на интегрирани услуги чрез Звеното за услуги в домашна среда и Методика за оценка на потребностите на кандидатите за ползване на интегрирани услуги в семейна среда в Община Стара Загора. Извършени са 282 оценки на потребностите на кандидат-потребители. Проведени са двудневно въвеждащо обучение на 67 асистенти и две еднодневни  поддържащи обучения на 139 асистенти. Проведени са супервизии на 99 асистенти, организирани в 7 групи като е оказана психологическа подкрепа и консултиране на 14 асистенти.

Сключени са 198 договора по проекта за ползване на интегрирани почасови услуги в домашна среда с потребители, от които 31 деца.Социалната услуга „личен асистент“ са ползвали 174 потребители, а от социалната услуга „социален асистент“ са се възползвали 23 потребители. Помощ и консултация от медицински специалист са получили 89 потребители, психологическа подкрепа – 26 потребители, а рехабилитационни грижи – 38 потребители.

Интегрирани услуги в домашна среда са предоставени в гр. Стара Загора и селата Богомилово, Горно Ботево, Калитиново, Загоре, Хан Аспарухово, Кирилово, Малка Верея, Еленино, Змейово, Оряховица, Яворово, Хрищени, Памукчии, Дълбоки, Остра могила и Борилово.

Чрез реализацията на проекта са предоставени интегрирани услуги за хора с увреждания, включително и деца, като са съчетани комплексни действия в посока осигуряване на социални услуги, психологическа подкрепа, здравни и рехабилитационни грижи в домашна среда.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018г., обн. В ДВ бр. 99 от 12.12.2017г. са определени средства за предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“, които се предоставят на общините при условията на Постановление на Министерски съвет № 332/22.12.2017г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2018г.

Средствата се предоставят на общините чрез Агенцията за социално подпомагане, въз основа на подписано двустранно споразумение за предоставяне на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ на потребителите, за които е извършена социална оценка по правилата на операция „Независим живот“, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., и след приключване на финансирането по програмата.

Община Стара Загора има сключено Споразумение № ФС01-0364/30.07.2018г. с Агенцията за социално подпоматане за финансиране на услугите до края на 2018 г.


Още от категорията

Възобновяват учебния процес в Старозагорска област от утре

Учебните занятия в област Стара Загора се възобновяват от 23 януари, грипната епидемия остава в сила Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) през периода 14 - 20 януари достигна стойности 310 болни на 10 000 души..

публикувано на 22.01.19 в 16:58

Сливен е в грипна епидемия

В Сливенска област от днес е обявена грипна епидемия. Регионалната здравна инспекция е предложила на Регионално управление на образованието да бъдат прекратени учебните занятия в училищата в областта за периода 23-27 януари, но грипна ваканция все още..

публикувано на 22.01.19 в 16:16

Полицията задържа нападателя, пребил баба за 35 лева

Полицията в Казанлък задържа нападателя, който преби и ограби 83 - годишна жена в дома ѝ в Гурково.  Арестуваният е Кольо Рашев, с множество криминални прояви и общ престой зад решетките от 8 години. След побой той открадна от баба Иванка 35 лева...

публикувано на 22.01.19 в 15:55

Представят филма "Стадо без пастир" тази вечер в Регионална библиотека "Захарий Княжески"

“Стадо без пастир“   е поредното заглавие от започналия в Стара Загора София Менар филм фест. Тази вечер от 18,30 часа в залата на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ меломаните ще могат да гледат това иранско заглавие от..

публикувано на 22.01.19 в 14:21

Грипна ваканция до понеделник в Хасково

Обявиха грипна ваканция до понеделник в Хасковска област. На..

публикувано на 22.01.19 в 14:20

Първата хибридна система за нуклеарни изследвания извън София отвори врати в Стара Загора

В отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център – Стара Загора от днес официално работи нова Хибридна SPECT система последно поколение. Апаратурата е щадяща и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациентите с..

публикувано на 22.01.19 в 14:19

Община Ямбол удължава срока за ползване на социалната услуга „Личен асистент“

Mежду Община Ямбол и Агенция за социално подпомагане бе сключено Споразумение, с което  Община Ямбол, като доставчик на социални услуги, ще продължи и през 2019 г. да подпомага в домашна среда лицата с трайни увреждания и възрастните хора, в..

публикувано на 22.01.19 в 14:14

Наказаха работници за барбекю в центъра на Стара Загора

Работниците по ремонта на старозагорския център, които бяха засечени да пекат барбекю недалеч от Община Стара Загора, са глобени. При второ нарушение ще бъдат изгонени, съобщи за Радио Стара Загора ръководителят на обекта инж. Добри Добрев...

публикувано на 22.01.19 в 11:47

Казанлъшкият коафьор Стенли организира втора благотворителна кампания за абитуриенти

За втора поредна година казанлъшкият фризьор Станимир Нанчев – Стенли организира благотворителна кампания за абитуриенти. Инициативата се изразява в това да бъдат дарени костюми, рокли, обувки, бижута, чанти и на момичета и момчета, които..

публикувано на 22.01.19 в 11:13

Ремонтират ОУ “Николай Петрини“ в Ямбол със средства от Американското посолство

Със средства от посолството на САЩ тече ремонт на ямболското основно училище “Николай Петрини“. „Ремонтът вече е факт и ще се случи на два етапа. Започна   обновяване на тоалетните и мокрите помещения в едната част на сградата, до края..

публикувано на 22.01.19 в 11:00