Стефан Радев, кмет: Безработицата в града е рекордно ниска

Днес в Сливен отбелязват празника на града-Димитровден

Двулентов път до Ямбол и Икономическа зона са нужни за развитието на бизнеса

Изграждането на двулентов път между Сливен и Ямбол ще улесни бизнеса между двете области и ще направи региона по-привлекателен за инвестиции- заяви за Радио Стара Загора кметът на Сливен Стефан Радев. Разстоянието е само 27 км.  и е необходимо двата областни града да функционират като един  икономически център. Вече е направено предложение до Министерството на регионалното развитие за такъв проект, а община Сливен ще приеме скоро Общ устройствен план, в който е включено и разширението на пътя до Ямбол.

За създаването на индустриална зона между двата града се водят преговори с Министерството на икономиката. Предстои подписването на меморандум с държавно предприятие „Индустриални зони“. Приключва изготвянето на ПУП на терен до летището, който е близо 2400 дк  заедно със самолетна писта.  По- сложният въпрос е намирането на подходящи инвеститори и наличието на работна ръка- коментира кметът Радев. Това , което зависи от Общината,  е създаването на условия за развитието на бизнеса.

Стефан Радев съобщи, че просрочените задължения на община Сливен към септември тази година са 800 хил. лв. , а в края на 2015 год. са били близо 30 млн. лв. и е имало реална опасност местната власт да спре да функционира.

По-два много важни проекта финансирани от държавата  работи община Сливен в момента.

Предстои  изграждането на  кръгово кръстовище с нов мост на ул. "Розова долина" и  пробив на ул. “Раковски“, което ще улесни жителите на северната част на града- добави кметът на Сливен .  Преди дни приключи благоустрояването на поречието на река Асеновска по програмата „ Региони в растеж“. Засадени са 400 дръвчета, изградени са детски и спортни площадки, велоалеи, зони за отдих. Обновен с европейски средства е и кв.“ Република“. Най- скъпият проект по тази програма е „ Интегриран градски транспорт“ на обща стойност 15 млн. лв.  Вече се движат  27 нови автобуса, прави се информационна система и ще се обновят спирките на градския транспорт. Ще бъдат изградени и 10 км. велоалеи. Кметът Радев заяви, че ще следи за качеството на ремонтите.

Инцидентът с битите полицай преди дни от жители на кв.“ Надежда“ е изолиран случай, но е факт, че често има оплаквания за нарушаване на обществения ред в ромския квартал- коментира Стефан Радев. Общинското звено „Охрана“, което наброява 100 човека, успява да се справи съвместно с полицията с опазване на обществения ред. От няколко години от Звеното се  включват и в опазване на земеделската продукция по селата , за което има положителни отзиви от кметовете.  Интеграцията на ромското малцинство е възможна чрез образованието и в община Сливен близо 90% от децата в махалите посещават училище. Проблем е ранното отпадане на тези ученици, които рядко остават в системата след 4- 5 клас.  Постоянно се търси работна ръка и безработицата в общината е спаднала до 7%. Такъв резултат не е имало от години – заявява кметът на Сливен. Проблем е намирането на квалифицирани кадри, за които има глад във всяка сфера на обществения живот.Още от категорията

Състезание по български език се проведе в Стара Загора

За пръв път днес в Шесто основно училище „Свети Никола“ се проведе общинският кръг  на състезанието „Българският език е лесен и интересен“. Победителите от училищните състезания в VI ОУ „Свети Никола“, ОУ „Георги Райчев“, ОУ „Кирил Христов“,..

публикувано на 21.05.19 в 13:24

Противниците на стратегията за детето излизат на пореден протест в Стара Загора

Пореден протест „Не на стратегията на детето 2019 – 2030 година“ ще се проведе тази вечер в Стара Загора. Противните на документа   ще се съберат в 18 часа пред сградата на община Стара Загора, уточни за Радио Стара Ива Ангелкова, която е..

публикувано на 21.05.19 в 11:16

96 ветеринарни лекари получиха своите дипломи

96 ветеринарни лекари получиха своите дипломи от Тракийския университет на тържествената промоция на 91-я випуск на специалността в Стара Загора днес. Средният успех на абсолвентите е 4,06. „На някой може да му се стори нисък, защото е „добър“, но..

публикувано на 21.05.19 в 10:19

"Властелинът на Родопите" гостува на Димитровград

Изложбата „Властелинът на Родопите“ ще бъде открита тази вече в двора на Историческия музей в Димитровград, съобщи за Радио Стара Загора пиарът на фондация „По-диви Родопи“ Нели Наденова. Галерията включва общо 28 фотографии от девствената..

публикувано на 21.05.19 в 09:38

Награждават отличените културни и просветни дейци в Ямбол

Отличените дейци на просветата и културата в община Ямбол ще бъдат наградени тази вечер. Наградата на името на Ради Иванов Колесов се връчва ежегодно по повод 24 май за високи постижения или цялостна, високопрофесионална дейност в областта на..

публикувано на 21.05.19 в 09:29

Църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.  През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във..

публикувано на 21.05.19 в 07:08

Форум за пазара на имоти в Стара Загора

Състоянието на имотния пазар в Стара Загора и прогнозите на брокерите за развитието на сектора в града и региона през годината  ще дискутират днес брокери на специализиран форум. Щ е бъдат оповестени актуални данни за сключените сделки в града през..

публикувано на 21.05.19 в 06:20

67 автори участват във второто издание на Националния конкурс за авторска приказка

67 автори от страната взеха участие във второто издание на Националния конкурс за авторска приказка, организиран от община Стара Загора и библиотека „Родина“. Литературният форум премина под мотото „Огненият змей, металните чудовища и човекът Разум“...

публикувано на 20.05.19 в 17:12
Радио Стара Загора

197хил. бюлетини за Европейските избори получиха в Сливен

197 хиляди бюлетини за предстоящия евровот пристигнаха в Сливен, съобщават от Областна администрация. Очаква се в следващите дни те да бъдат разпределени и предоставени по график на общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. На територията на..

публикувано на 20.05.19 в 17:08

В Стара Загора дискутираха Стратегията за детето

Разискванията по Стратегията за детето трябва да продължат за да спрат спекулациите и фалшивите новини, че се прилага чужд опит и че държавата се опитва да отнеме родителските права с мярката „извеждане от семейството на дете в риск“.  Това са..

публикувано на 20.05.19 в 17:01