Стефан Радев, кмет: Безработицата в града е рекордно ниска

Днес в Сливен отбелязват празника на града-Димитровден

Двулентов път до Ямбол и Икономическа зона са нужни за развитието на бизнеса

Изграждането на двулентов път между Сливен и Ямбол ще улесни бизнеса между двете области и ще направи региона по-привлекателен за инвестиции- заяви за Радио Стара Загора кметът на Сливен Стефан Радев. Разстоянието е само 27 км.  и е необходимо двата областни града да функционират като един  икономически център. Вече е направено предложение до Министерството на регионалното развитие за такъв проект, а община Сливен ще приеме скоро Общ устройствен план, в който е включено и разширението на пътя до Ямбол.

За създаването на индустриална зона между двата града се водят преговори с Министерството на икономиката. Предстои подписването на меморандум с държавно предприятие „Индустриални зони“. Приключва изготвянето на ПУП на терен до летището, който е близо 2400 дк  заедно със самолетна писта.  По- сложният въпрос е намирането на подходящи инвеститори и наличието на работна ръка- коментира кметът Радев. Това , което зависи от Общината,  е създаването на условия за развитието на бизнеса.

Стефан Радев съобщи, че просрочените задължения на община Сливен към септември тази година са 800 хил. лв. , а в края на 2015 год. са били близо 30 млн. лв. и е имало реална опасност местната власт да спре да функционира.

По-два много важни проекта финансирани от държавата  работи община Сливен в момента.

Предстои  изграждането на  кръгово кръстовище с нов мост на ул. "Розова долина" и  пробив на ул. “Раковски“, което ще улесни жителите на северната част на града- добави кметът на Сливен .  Преди дни приключи благоустрояването на поречието на река Асеновска по програмата „ Региони в растеж“. Засадени са 400 дръвчета, изградени са детски и спортни площадки, велоалеи, зони за отдих. Обновен с европейски средства е и кв.“ Република“. Най- скъпият проект по тази програма е „ Интегриран градски транспорт“ на обща стойност 15 млн. лв.  Вече се движат  27 нови автобуса, прави се информационна система и ще се обновят спирките на градския транспорт. Ще бъдат изградени и 10 км. велоалеи. Кметът Радев заяви, че ще следи за качеството на ремонтите.

Инцидентът с битите полицай преди дни от жители на кв.“ Надежда“ е изолиран случай, но е факт, че често има оплаквания за нарушаване на обществения ред в ромския квартал- коментира Стефан Радев. Общинското звено „Охрана“, което наброява 100 човека, успява да се справи съвместно с полицията с опазване на обществения ред. От няколко години от Звеното се  включват и в опазване на земеделската продукция по селата , за което има положителни отзиви от кметовете.  Интеграцията на ромското малцинство е възможна чрез образованието и в община Сливен близо 90% от децата в махалите посещават училище. Проблем е ранното отпадане на тези ученици, които рядко остават в системата след 4- 5 клас.  Постоянно се търси работна ръка и безработицата в общината е спаднала до 7%. Такъв резултат не е имало от години – заявява кметът на Сливен. Проблем е намирането на квалифицирани кадри, за които има глад във всяка сфера на обществения живот.Още от категорията

За Цветница Сливен е отново домакин на фестивала "Цветен камертон"

За поредна година в Сливен ще покажат своите певчески умения деца от цяла България в Националния конкурс "Цветен камертон". На работна среща днес в Общината беше обсъдена организацията и подготовката, свързани с конкурса. Традиционно той ще се..

публикувано на 21.03.19 в 10:13

Жена загина при катастрофа край Казанлък

31-годишна жена загина при тежка катастрофа край Казанлък тази сутрин. Инцидентът е станал около 07.00 часа на околовръстния път в посока София. Жената е управлявала лек автомобил „Опел Корса“, който прави маневра за включване в главния път..

публикувано на 21.03.19 в 08:51
Веселина Петкова, мед. сестра

Медицинските специалисти отново излизат на протест

Утре медицински сестри и специалисти от цялата страна излизат за втори път през този месец на национален протест с искане за достойно заплащане на труда им. Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, подобряване..

публикувано на 20.03.19 в 16:38

Васил Донев:Управляващите Община Чирпан работят на парче, а не стратегически

Тежките проблеми в община Чирпан трябва да бъдат решени с диалог и общи позиции на общинското ръководство и всички политически сили в местния парламент, призова Васил Донев, общински съветник от Местна коалиция „За Чирпан“ и бивш кмет на..

публикувано на 20.03.19 в 16:21

На матурите след 7.клас - само с черен химикал

Националното външно оценяване след 7. клас ще се провежда на други дати, различни от тези на държавните зрелостни изпити, както до сега, съобщи за Радио Стара Загора Татяна Димитрова, началник на РУО - Стара Загора. Нов елемент тази година..

публикувано на 20.03.19 в 14:49

Пламен Йорданов, областен координатор на ГЕРБ – Стара Загора: Община Чирпан е в състояние на фактически фалит

Община Чирпан е в тежко състояние и изостава значително от другите общини в област Стара Загора в своето развитие, алармира днес областният координатор на ПП „ГЕРБ“ Стара Загора Пламен Йорданов. През последните години общината не е изпълнила..

публикувано на 20.03.19 в 14:27

ГЕРБ и СДС в коалиция за евроизборите

ГЕРБ и СДС ще се явят заедно в коалиция на евроизборите през май. Съюзът на демократичните сили ще получи две сигурни места в листата от общо 17, отредени в бъдещия парламент. Това заяви премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов след разговор с..

публикувано на 20.03.19 в 14:24

Кукленият театър кани педагози и родители на „Алиса в страната на чудесата“

На спектакъла „Алиса в страната на чудесата“ канят педагози и родители от кукления театър в Стара Загора. Поводът е   21-ви март Международен ден на кукления театър.Представлението ще се играе с вход свободен от 16.00 часа. Предложението на..

публикувано на 20.03.19 в 17:05

Ученици от Стралджа влязоха в ролята на евродепутати

В ролята на евродепутати ще влязат 24 ученици от СУ „П.К.Яворов“ – Стралджа, които са в Страсбург като награда за успешно представяне в Регионалното..

публикувано на 20.03.19 в 08:40

Кандидатстудентска бopca гостува в Стара Загора

Haциoнaлнaтa ĸaндидaтcтyдeнтcĸa бopca нa виcшитe yчилищa в Бългapия гостува в Стара Загора. На нея ще бъде представена aĸтyaлнa инфopмaция, cпpaвoчници и възмoжнocт зa пoдaвaнe нa зaявлeния зa пpeдвapитeлни ĸaндидaтcтyдeнтcĸи изпити. Борсата щe..

обновено на 20.03.19 в 07:03