Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие по-високи данъци за старите автомобили от 2019 година

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие по-високи данъци за старите автомобили. Няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба. Това решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за местните данъци и такси. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. 
Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента - имуществен и екологичен. 

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила. Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти "Евро 4" и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория. С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха. 
За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лева за всеки започнати 750 кг товароносимост вместо за всеки започнат тон. 
От БСП поискаха текстовете за старите коли да отпаднат, защото, според тях, 70 процента от автомобилите в България ще бъдат обложени с по-високи данъци и това ще натовари хората с по-ниски доходи. Павел Шопов от "Обединени патриоти" също апелира колегите си от ГЕРБ да преосмислят предложенията. 
Данъкът на един автомобил, който в момента плаща 450 лева данък и е сравнително нов с "Евро 5" стандарт, може да намалее с около 60 до 100 лева, а на един 20-годишен автомобил със сто конски сили да се увеличи с около 60 лева, изчисли Явор Божанков /"БСП за България"/. Ще бръкнете в джоба на най-бедните и няма нищо да направите, коментира той. По думите му у нас има "нула пречка да се регистрират стари коли и нула контрол".
Александър Иванов /ГЕРБ/ обясни, че обвързването на данъка не само с мощността на двигателя, но и с екологичните стандарти, е следване на принципа "замърсителят плаща". По думите му това не е санкция към старите автомобили, а към тези, които замърсяват въздуха. Иванов посочи, че на новите автомобили с по-висока екологична норма данъкът ще бъде намален. 


В случай че е установено деклариране на повече от едно основно жилище, данъкът върху недвижимите имоти ще се дължи в пълен размер за всяко от жилищата, прие още парламентът. Мярката цели да пресече злоупотребите да се декларира основно жилище в различни градове на страната и да се ползва 50 процента данъчно облекчение. 

Информация на БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00

Описват щетите от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка, която на места достигна големината на орех. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите..

публикувано на 26.04.24 в 13:35