ТЕЦ 2 предлага по-скъп ток, заради въглеродните емисии

Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса

Снимка: БГНЕС

Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса. Тъй като основни доставчици там са държавни дружества.  Това коментира за Радио Стара Загора енергийния експерт Антон Иванов. Той добави, че ако държавата намери механизми да намали разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" за въглеродните емисии, дружеството може да предлага по-евтин ток. 

„Основните доставчици на борсата са държавни дружества. В този смисъл държавата има все пак възможности чрез своите дружества да изкара по-големи количества на борсата или да подбуди своите дружества да предлагат такива продукти на борсата, които биха удовлетворили търсенето на крайни клиенти, а не на търговци и да се внесе успокоение на цените“, обясни Иванов.

Заради проблемите с непосилно високите цени за индустрията на свободния пазар през последните дни той предупреди, че борсата е млада платформа, съществуваща от по-малко от две години и за да не бъде компроментирана трябва да се потърси начин да се успокои тази тенденция на вариране не цените в широки граници.

Бих апелирал наистина към сериозно отношение към тези проблеми. Да се потърси начин да се успокои тази тенденция за вариране на цените в широки граници“, коментира Иванов.

Според Антон Иванов държавното дружество ТЕЦ „Марица-изток 2“ изглежда отстрани, че е оставено да решава проблемите си само, а проблемите са, че трябва да възлага изключително големи разходи за закупуване на въглеродни емисии.Оценката на дружеството са, че себестойността на продукцията му надвишава значително 100 лв. на мегават час и естествено предлага енергия, която надвишава тази цена. От което са недоволни клиентите. Ако държавата намери механизми да намали разходите на ТЕЦ 2 за въглеродните емисии, тогава дружеството ще предлага доста по-ниски цени. Ако изключим въглеродните емисии като ценоообразуващ фактор, цената на дружеството е около 70-75 лв. на мегаватчас“, обясни Иванов. 

Той допълни, че  в крайна сметка бизнесът е заложник на тези натрупани проблеми, и заради тях губят конкурентоспособност. От това негативите ще ги понесем всички ние като общество. Предприемането на едни адекватни мерки относно цените на електрическата енергия имат повече стойност за осигуряване на устойчива икономическа среда в България отколкото за решаване на проблема на едно или друго дружество“, допълни енергийният експерт.


Още от категорията

Подготвят празник на занаятите в Шипка през май догодина

Проекти в подкрепа на местните занаятчии започнаха да реализират през изминаващата година от Народно читалище „Светлина 1861“ в град Шипка . Това сподели в интервю за Радио Стара Загора директорът на културната институция Татяна Косекова...

публикувано на 17.12.18 в 09:54

В Хасково се провежда заседание на Регионалния координационен комитет на Южен централен район

Областният управител на Хасково Станислав  Дечев днес е домакин на съвместното заседание на Регионалния координационен комитет на Южен централен район . Заседанието започва в 11.00 часа.  В дневния ред на форума е включено представяне и обсъждане на..

публикувано на 17.12.18 в 08:47

Кръводарителска акция се провежда днес в Стара Загора

Сдружението „Благотворителност и спорт“ организира днес безвъзмездна кръводарителска акция в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. Инициативата се провежда за втора поредна година по примера на варненската  едноименна..

публикувано на 17.12.18 в 07:20

Сняг вали на проходите Шипка и Хаинбоаз

На Прохода на републиката и Шипка вали сняг, пътната настилка е заснежена, обработва се в момент. Видимостта е намалена до 150 метра в прохода Шипка. В останалата част от областта превалява лек дъжд, пътната настилка е мокра, видимостта е добра. Няма..

публикувано на 17.12.18 в 07:04
Снимка: Здравко Георгиев

Временно се ограничава движението в изпреварващата лента на АМ "Тракия" край Нова Загора

Временно се ограничава движението в изпреварващата лента при км 221 на АМ "Тракия" поради катастрофирал товарен камион. Трафикът в посока към Бургас се осъществява в активната лента. Няма жертви и ранени при инцидента, съобщиха от полицията в Стара Загора.

публикувано на 16.12.18 в 12:05
Кадър с водния стълб след пробиване на тръбата за водоснабдяване в Стара Загора

Пътностроителна фирма проби тръба на ВиК в Стара Загора, водният стълб стигна 50 метра

Пътностроителна фирма проби по време на ремонт полиетиленова тръба от водоснабдителната мрежа на Стара Загора и остави без вода кв. "Железник". Инцидентът е станал около 14,30 часа. Водният стълб от спуканата тръба е достигнал 50 метра.  В момента екипи на..

публикувано на 15.12.18 в 15:49

Автомобилът, в който бе намерен мъртъв шефът на КАТ, бил заключен отвътре

Резултатите от аутопсията на трупа на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов потвърждават първоначалното заключение на разследващите, че причина за смъртта му е огнестрелна рана в дясното слепоочие, съобщи д-р Тодор Пасев. 44-годишният..

публикувано на 15.12.18 в 13:17

Началникът на КАТ-Казанлък се е самоубил (Обзор)

Издирваният от два дни началник на „Пътната полиция“ в Казанлък Тодор Николов се е самоубил със служебното си оръжие. Това съобщи на брифинг след оглед на местопроизшествието окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.  Тялото на Николов бе..

обновено на 14.12.18 в 18:46

Трагедия за Бузовград е кончината на Тодор Николов

Както ви съобщихме в новините издирваният началник на Пътната полиция в Казанлък бе намерен мъртъв, прострелян в автомобила си близо до Бузовград. Все още не е извършен оглед на мястото на инцидента. Припомняме, че Тодор Николов изчезна..

публикувано на 14.12.18 в 14:57

Добро изпълнение на проектите за 2018 в община Мъглиж

Добро изпълнение на проектите отчитат в края на 2018 година в  община Мъглиж. През този месец приключва работа по подмяната на част от водопроводната мрежа в село Ягода. На този етап са изразходвани 950 хиляди лева , а за следващата година се очакват още..

публикувано на 14.12.18 в 14:48