ТЕЦ 2 предлага по-скъп ток, заради въглеродните емисии

Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса

Снимка: БГНЕС

Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса. Тъй като основни доставчици там са държавни дружества.  Това коментира за Радио Стара Загора енергийния експерт Антон Иванов. Той добави, че ако държавата намери механизми да намали разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" за въглеродните емисии, дружеството може да предлага по-евтин ток. 

„Основните доставчици на борсата са държавни дружества. В този смисъл държавата има все пак възможности чрез своите дружества да изкара по-големи количества на борсата или да подбуди своите дружества да предлагат такива продукти на борсата, които биха удовлетворили търсенето на крайни клиенти, а не на търговци и да се внесе успокоение на цените“, обясни Иванов.

Заради проблемите с непосилно високите цени за индустрията на свободния пазар през последните дни той предупреди, че борсата е млада платформа, съществуваща от по-малко от две години и за да не бъде компроментирана трябва да се потърси начин да се успокои тази тенденция на вариране не цените в широки граници.

Бих апелирал наистина към сериозно отношение към тези проблеми. Да се потърси начин да се успокои тази тенденция за вариране на цените в широки граници“, коментира Иванов.

Според Антон Иванов държавното дружество ТЕЦ „Марица-изток 2“ изглежда отстрани, че е оставено да решава проблемите си само, а проблемите са, че трябва да възлага изключително големи разходи за закупуване на въглеродни емисии.Оценката на дружеството са, че себестойността на продукцията му надвишава значително 100 лв. на мегават час и естествено предлага енергия, която надвишава тази цена. От което са недоволни клиентите. Ако държавата намери механизми да намали разходите на ТЕЦ 2 за въглеродните емисии, тогава дружеството ще предлага доста по-ниски цени. Ако изключим въглеродните емисии като ценоообразуващ фактор, цената на дружеството е около 70-75 лв. на мегаватчас“, обясни Иванов. 

Той допълни, че  в крайна сметка бизнесът е заложник на тези натрупани проблеми, и заради тях губят конкурентоспособност. От това негативите ще ги понесем всички ние като общество. Предприемането на едни адекватни мерки относно цените на електрическата енергия имат повече стойност за осигуряване на устойчива икономическа среда в България отколкото за решаване на проблема на едно или друго дружество“, допълни енергийният експерт.


Още от категорията

Лекарските асистенти настояват за регламентиране на професията

Нормативно регламентиране на професионалните дейности и създаване на самостоятелна съсловна организация съвместно с фелдшерите, която да защитава интересите им, поискаха в писмо до министъра на здравеопазването от Българската асоциация на студентите..

публикувано на 18.02.19 в 17:31
Николай Хаджигенов

Адвокат: Висшият адвокатски съвет е сключил сделка с правителството

Адвокати от цялата страна протестираха в София. Представители на гилдията застанаха пред сградата на Висшия адвокатски съвет, заради промените в закона, с които кметове, неправителствени организации и фирми трябва да докладват официално на службите как..

публикувано на 18.02.19 в 14:09

Старозагорски адвокати не протестират срещу отчетите в ДАНС

Нямам информация за адвокати от Старозагорската колегия, заминали към София за участие в протеста, организиран във фейсбук от техни колеги, заради Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи пред Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 18.02.19 в 13:25
Бойко Борисов

От ГЕРБ връщат преференциите при гласуване

ГЕРБ ще направят законодателни постъпки, за да възстановят предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Това стана ясно на пресконференция след заседание..

публикувано на 18.02.19 в 12:59

Ледената пързалка в Стара Загора работи благотворително за лечението на бебе Мая

Получена е новата оферта за лечението на старозагорското бебе Мая, което страда от мускулна дистрофия с мирозинов дефицит и в момента провежда лечение с вливане на стволови клетки в Турция. Вече са направени две вливки – през януари и февруари,..

публикувано на 18.02.19 в 12:40

Отпуснаха 10 000 лева за ремонт на църквата "Свети Димитър" в село Лозен

Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет отпусна 10 000 лева за ремонта на църквата „Свети Димитър“ в село Лозен, община Любимец- Хасковска област. Храмът отдавна се нуждае от спешен ремонт. Църквата, дело на дебърски майстори, е..

публикувано на 18.02.19 в 07:29

Рекорден брой групи на "Кукерландия" тази година

Рекорден брой маскарадни групи ще участват в 20-тото издание на Международния фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Очаква се пристигнат над 80 кукерски и маскарадни групи. Фестивалът ще се проведе от 28 февруари до 3 март. Репортаж на кореспондента ни в..

публикувано на 17.02.19 в 14:55

Липсата на лекарства е основен проблем за Болярово

Снабдяването на населението с лекарства е един от нерешимите проблеми за община Болярово през годините. Разкриването на мобилни аптеки ще даде възможност за по-лесен достъп, е мнението както на жителите, така и на общинското ръководство, но са..

публикувано на 17.02.19 в 14:08

Природозащитната организация "Зелени балкани" с нов мащабен проект

„Натура 2000 в България: Нови хоризонти“. Това е името на мащабен проект на Природозащитната организация „Зелени балкани“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата „Лайф“ на Европейския съюз и цели  повишаване на обществената..

публикувано на 16.02.19 в 15:58

13 нелегални мигранти са задържани в землището на елховското село Лалково

13 мъже от афганистански произход, от които трима непълнолетни, са задържани от полицията в землището на елховското село Лалково. Образувано е досъдебно производство  и се проверява  жител на Елхово,  който  е трябвало да ги превози към..

публикувано на 16.02.19 в 14:10