ТЕЦ 2 предлага по-скъп ток, заради въглеродните емисии

Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса

Снимка: БГНЕС

Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса. Тъй като основни доставчици там са държавни дружества.  Това коментира за Радио Стара Загора енергийния експерт Антон Иванов. Той добави, че ако държавата намери механизми да намали разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" за въглеродните емисии, дружеството може да предлага по-евтин ток. 

„Основните доставчици на борсата са държавни дружества. В този смисъл държавата има все пак възможности чрез своите дружества да изкара по-големи количества на борсата или да подбуди своите дружества да предлагат такива продукти на борсата, които биха удовлетворили търсенето на крайни клиенти, а не на търговци и да се внесе успокоение на цените“, обясни Иванов.

Заради проблемите с непосилно високите цени за индустрията на свободния пазар през последните дни той предупреди, че борсата е млада платформа, съществуваща от по-малко от две години и за да не бъде компроментирана трябва да се потърси начин да се успокои тази тенденция на вариране не цените в широки граници.

Бих апелирал наистина към сериозно отношение към тези проблеми. Да се потърси начин да се успокои тази тенденция за вариране на цените в широки граници“, коментира Иванов.

Според Антон Иванов държавното дружество ТЕЦ „Марица-изток 2“ изглежда отстрани, че е оставено да решава проблемите си само, а проблемите са, че трябва да възлага изключително големи разходи за закупуване на въглеродни емисии.Оценката на дружеството са, че себестойността на продукцията му надвишава значително 100 лв. на мегават час и естествено предлага енергия, която надвишава тази цена. От което са недоволни клиентите. Ако държавата намери механизми да намали разходите на ТЕЦ 2 за въглеродните емисии, тогава дружеството ще предлага доста по-ниски цени. Ако изключим въглеродните емисии като ценоообразуващ фактор, цената на дружеството е около 70-75 лв. на мегаватчас“, обясни Иванов. 

Той допълни, че  в крайна сметка бизнесът е заложник на тези натрупани проблеми, и заради тях губят конкурентоспособност. От това негативите ще ги понесем всички ние като общество. Предприемането на едни адекватни мерки относно цените на електрическата енергия имат повече стойност за осигуряване на устойчива икономическа среда в България отколкото за решаване на проблема на едно или друго дружество“, допълни енергийният експерт.


Още от категорията

От Национална мрежа за децата искат политиците да подкрепят Стратегията за детето

Национална мрежа за децата се обърна с отворено писмо към българските политици по повод Националната стратегия за детето 2019-2030. В писмото се настоява политическите партии да подкрепят Стратегията за детето. " Национална мрежа за децата, която..

публикувано на 25.04.19 в 16:40

Калоян Петров: ДБГ няма да участва в братоубийствената битка на евроизборите

Движение „България на гражданите“ се отказа да участва в предстоящите избори за европарламент. В писмо до медиите от партията аргументираха решението си с това, че не искат да участват в „поредната братоубийствена битка между десни партии“.  "Това..

публикувано на 25.04.19 в 16:15

Жители и гости на Сливен се включиха във великденското боядисване на яйца

На Велики Четвъртък гражданите и гости на Сливен се включиха във великденското боядисване на яйца. Експерти от местните музеи, крепостта „Туида“, деца и преподаватели от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ показваха различни видове..

публикувано на 25.04.19 в 16:07

Поставят паметна плоча на Недка Кавръкова в Павел баня

Общинският съвет в Павел баня одобри на заседание днес предложение за поставяне на паметна плоча на Недка Кавръкова в града. Тя основателка и дългогодишна ръководителка на местния фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“. А тази година се навършват и 30..

публикувано на 25.04.19 в 15:46

Димитър Драчев ще е временно областен управител на Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова е кандидат за евродепутат. Тя е втора в листата на Коалиция „Патриоти за Валери Симеонов“. „Като проява на доверие и оценка за работата ми, но и като много сериозен ангажимент приемам тази..

публикувано на 25.04.19 в 15:14

Кампанията за пролетно почистване на Казанлък продължава до събота

Кампанията на Община Казанлък за пролетно почистване на града под мотото „Заедно да направим Казанлък още по-приветлив и красив. Включи се и ти!“ продължава до 27-и април, събота, информират от пресцентъра на общината. За всички граждани, които искат да..

публикувано на 25.04.19 в 14:38

Деца боядисаха над 1000 яйца в катедралния храм на Стара Загора

Близо 1000 яйца боядисаха деца от старозагорски училища на Велики четвъртък в катедралния храм „Св. Николай“. В ритуала участваха деца изучаващи религия в училище, както и деца от неделните училища и социалните домове в епархията. „Бъдете..

публикувано на 25.04.19 в 13:39

Тройно повече са загиналите в трудови злополуки в Старозагорско

С поднасяне на цветя и минута мълчание синдикалисти от КНСБ днес почетоха загиналите при трудови злополуки в Стара Загора. Церемонията се състоя пред паметната плоча на загиналите работници в парк Пети октомври в Стара Загора в навечерието..

публикувано на 25.04.19 в 13:32

Въвеждат ред при паркиране на тротоари в Стара Загора

С до 2 метра от сградата до тротоара ще бъде ограничено паркирането на автомобили около паркове, детски площадки, пред входовете на детски заведения и училища, както и подходи за инвалиди. Това предвижда Наредбата за изменение и допълнение на..

публикувано на 25.04.19 в 13:11

ДПС е със сигурно представителство на предстоящите европейски избори, ВМРО - с един депутат, десницата - с нито един

 Извън големите партии, ДПС е сигурният участник в следващия европарламент. „Нищо ново при Движението за права и свободи  – за електората на ДПС е най- важното да имат представителство, без значение дали в листата има спорни фигури.“ Това каза за..

публикувано на 25.04.19 в 09:36