Нерешените проблеми в енергетиката се отразяват най-силно на българската индустрия

Заради скъпия ток предприятия компенсират с работа в почивните дни

Поскъпването на електрическата енергия на свободния пазар доведе до проблеми в много старозагорски предприятия. Някои дори спряха работа, други намалиха мощностите си, за да не търпят непосилни загуби. И днес токът на енергийната борса държи изключително високи цени, макар и по-ниски от достигнатите преди дни 250 лв. на мегаватчас, обясни Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и финансов директор на холдинг в Стара Загора, в който оперират голям брой засегнати предприятия.

Според него нерешените проблеми в енергетиката вече са на път да съборят и българската индустрия. Това се получава, защото проблемите в тази сфера се решават половинчато или изобщо не се решават, обясни Радев.

Той, коментира, че се вземат краткосрочни мерки в някои предприятия в Стара Загора, където, за да компенсира скъпия ток на борсата през седмицата, се въвежда работен режим през уикенда, а почивката ще е в делнични дни.

Ако завишените цени за електроенергия по дългосрочните договори се задържат дълго време, това може да доведе до прекратяване на дейност, фалити, поскъпване на продукцията и неконкурентноспособност, обобщи Радев.

"За първи път съм в невъзможност да планираме прогнозните си бюджети като финанси, а като натурални показатели, като производствена програма, просто защото имаме страхотна неопределеност. И очевидно вече нямаме доверие на това, което се нарича български енергиен пазар, защото тези, които регулират този пазар ни бяха казали 72-75 лв. на мегаватчас, а сме много далеч от тези цени", заяви зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България. От асоциацията поискаха спешни мерки за справяне с проблема.

Радев обори и твърденията, че тези цени са моментни и обясни, че базовата енергия, която се търгува от борсата също е поскъпнала. 

"Някои казаха ,че тези цени са моментни. Два от сегментите за нас на енергийната борса са изключително важни- като потребители. Това са пазара за двустранните договори, т.нар. базова енергия и пазарния сегмент „Ден напред“. Първата част съществено нарасна и това се вижда ден след ден, на търговете които прави обичайно АЕЦ, много отдавна ТЕЦ 2 не са правили такъв търг. Последния търг на енергия от АЕЦ бе на цена от 91-92 лв. ТЕЦ 2 след първите оплаквания вчера тръгна и успешно организира няколко търга, но само за месец януари и го направи на безумната, за нас, цена на 122 лв, а другия търг, на който успяха да продадат количества, постигнаха цена над 115 лв. а преди да се стигне до всичко това КЕВР са определили прогнозна цена за този период до юни 2019 г. от 75 лв. Ние сме си правили консервативен разчет на 80 лв., а тя достига вече 120 лв. –  за базова цена", коментира за Радио Стара Загора Радев. 

Той даде пример и с пиковата енергия, която днес на борсата е била с по-ниска средна цена от 145,42 лв., но е имало часове с цени от 244,62 лв. "Някъде да чухте ниски стойности. А към нея като започнем да добавяме таксите „Задължение към обществото“ - 36,75 лв. , за достъп и  за пренос. Общо додаваме 47 лв. плюс средно 130 лв. базова цена прави 177 лв. На тази цена на мегаватчас, обърнато на киловатчас е 17,7 ст. – това са цени, които имаме на домакинство. Смятате ли, че е нормално да се плаща дори по-високи цени отколкото плащаме вкъщи", казва Радев. По думите му свободния пазар у  нас не свободен, защото се доминира от набор от продавачи. 

Според зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България тези заводи, които потребяват най-много електроенергия ще имат огромен проблем, тяхната продукция става непродаваема. 

"Спекулира се и с цената на електроенергия в страни като Унгария и Румъния където била същата. Но ако сравним крайната цена при нас е по-висока, защото имаме допълнителни такси като „Задължение към обществото“, която припомням е висока заради ВЕИ, американските централи, заради когенерации. И когато сравним крайните цени - реален мегаватчас е по-висок отколкото на нашите конкуренти, и тогава можем ли да бъдем конкурентноспособни", каза Радев. 

Още от категорията

Подготвят празник на занаятите в Шипка през май догодина

Проекти в подкрепа на местните занаятчии започнаха да реализират през изминаващата година от Народно читалище „Светлина 1861“ в град Шипка . Това сподели в интервю за Радио Стара Загора директорът на културната институция Татяна Косекова...

публикувано на 17.12.18 в 09:54

В Хасково се провежда заседание на Регионалния координационен комитет на Южен централен район

Областният управител на Хасково Станислав  Дечев днес е домакин на съвместното заседание на Регионалния координационен комитет на Южен централен район . Заседанието започва в 11.00 часа.  В дневния ред на форума е включено представяне и обсъждане на..

публикувано на 17.12.18 в 08:47

Кръводарителска акция се провежда днес в Стара Загора

Сдружението „Благотворителност и спорт“ организира днес безвъзмездна кръводарителска акция в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. Инициативата се провежда за втора поредна година по примера на варненската  едноименна..

публикувано на 17.12.18 в 07:20

Сняг вали на проходите Шипка и Хаинбоаз

На Прохода на републиката и Шипка вали сняг, пътната настилка е заснежена, обработва се в момент. Видимостта е намалена до 150 метра в прохода Шипка. В останалата част от областта превалява лек дъжд, пътната настилка е мокра, видимостта е добра. Няма..

публикувано на 17.12.18 в 07:04
Снимка: Здравко Георгиев

Временно се ограничава движението в изпреварващата лента на АМ "Тракия" край Нова Загора

Временно се ограничава движението в изпреварващата лента при км 221 на АМ "Тракия" поради катастрофирал товарен камион. Трафикът в посока към Бургас се осъществява в активната лента. Няма жертви и ранени при инцидента, съобщиха от полицията в Стара Загора.

публикувано на 16.12.18 в 12:05
Кадър с водния стълб след пробиване на тръбата за водоснабдяване в Стара Загора

Пътностроителна фирма проби тръба на ВиК в Стара Загора, водният стълб стигна 50 метра

Пътностроителна фирма проби по време на ремонт полиетиленова тръба от водоснабдителната мрежа на Стара Загора и остави без вода кв. "Железник". Инцидентът е станал около 14,30 часа. Водният стълб от спуканата тръба е достигнал 50 метра.  В момента екипи на..

публикувано на 15.12.18 в 15:49

Автомобилът, в който бе намерен мъртъв шефът на КАТ, бил заключен отвътре

Резултатите от аутопсията на трупа на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов потвърждават първоначалното заключение на разследващите, че причина за смъртта му е огнестрелна рана в дясното слепоочие, съобщи д-р Тодор Пасев. 44-годишният..

публикувано на 15.12.18 в 13:17

Началникът на КАТ-Казанлък се е самоубил (Обзор)

Издирваният от два дни началник на „Пътната полиция“ в Казанлък Тодор Николов се е самоубил със служебното си оръжие. Това съобщи на брифинг след оглед на местопроизшествието окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.  Тялото на Николов бе..

обновено на 14.12.18 в 18:46

Трагедия за Бузовград е кончината на Тодор Николов

Както ви съобщихме в новините издирваният началник на Пътната полиция в Казанлък бе намерен мъртъв, прострелян в автомобила си близо до Бузовград. Все още не е извършен оглед на мястото на инцидента. Припомняме, че Тодор Николов изчезна..

публикувано на 14.12.18 в 14:57

Добро изпълнение на проектите за 2018 в община Мъглиж

Добро изпълнение на проектите отчитат в края на 2018 година в  община Мъглиж. През този месец приключва работа по подмяната на част от водопроводната мрежа в село Ягода. На този етап са изразходвани 950 хиляди лева , а за следващата година се очакват още..

публикувано на 14.12.18 в 14:48