Нерешените проблеми в енергетиката се отразяват най-силно на българската индустрия

Заради скъпия ток предприятия компенсират с работа в почивните дни

Поскъпването на електрическата енергия на свободния пазар доведе до проблеми в много старозагорски предприятия. Някои дори спряха работа, други намалиха мощностите си, за да не търпят непосилни загуби. И днес токът на енергийната борса държи изключително високи цени, макар и по-ниски от достигнатите преди дни 250 лв. на мегаватчас, обясни Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и финансов директор на холдинг в Стара Загора, в който оперират голям брой засегнати предприятия.

Според него нерешените проблеми в енергетиката вече са на път да съборят и българската индустрия. Това се получава, защото проблемите в тази сфера се решават половинчато или изобщо не се решават, обясни Радев.

Той, коментира, че се вземат краткосрочни мерки в някои предприятия в Стара Загора, където, за да компенсира скъпия ток на борсата през седмицата, се въвежда работен режим през уикенда, а почивката ще е в делнични дни.

Ако завишените цени за електроенергия по дългосрочните договори се задържат дълго време, това може да доведе до прекратяване на дейност, фалити, поскъпване на продукцията и неконкурентноспособност, обобщи Радев.

"За първи път съм в невъзможност да планираме прогнозните си бюджети като финанси, а като натурални показатели, като производствена програма, просто защото имаме страхотна неопределеност. И очевидно вече нямаме доверие на това, което се нарича български енергиен пазар, защото тези, които регулират този пазар ни бяха казали 72-75 лв. на мегаватчас, а сме много далеч от тези цени", заяви зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България. От асоциацията поискаха спешни мерки за справяне с проблема.

Радев обори и твърденията, че тези цени са моментни и обясни, че базовата енергия, която се търгува от борсата също е поскъпнала. 

"Някои казаха ,че тези цени са моментни. Два от сегментите за нас на енергийната борса са изключително важни- като потребители. Това са пазара за двустранните договори, т.нар. базова енергия и пазарния сегмент „Ден напред“. Първата част съществено нарасна и това се вижда ден след ден, на търговете които прави обичайно АЕЦ, много отдавна ТЕЦ 2 не са правили такъв търг. Последния търг на енергия от АЕЦ бе на цена от 91-92 лв. ТЕЦ 2 след първите оплаквания вчера тръгна и успешно организира няколко търга, но само за месец януари и го направи на безумната, за нас, цена на 122 лв, а другия търг, на който успяха да продадат количества, постигнаха цена над 115 лв. а преди да се стигне до всичко това КЕВР са определили прогнозна цена за този период до юни 2019 г. от 75 лв. Ние сме си правили консервативен разчет на 80 лв., а тя достига вече 120 лв. –  за базова цена", коментира за Радио Стара Загора Радев. 

Той даде пример и с пиковата енергия, която днес на борсата е била с по-ниска средна цена от 145,42 лв., но е имало часове с цени от 244,62 лв. "Някъде да чухте ниски стойности. А към нея като започнем да добавяме таксите „Задължение към обществото“ - 36,75 лв. , за достъп и  за пренос. Общо додаваме 47 лв. плюс средно 130 лв. базова цена прави 177 лв. На тази цена на мегаватчас, обърнато на киловатчас е 17,7 ст. – това са цени, които имаме на домакинство. Смятате ли, че е нормално да се плаща дори по-високи цени отколкото плащаме вкъщи", казва Радев. По думите му свободния пазар у  нас не свободен, защото се доминира от набор от продавачи. 

Според зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България тези заводи, които потребяват най-много електроенергия ще имат огромен проблем, тяхната продукция става непродаваема. 

"Спекулира се и с цената на електроенергия в страни като Унгария и Румъния където била същата. Но ако сравним крайната цена при нас е по-висока, защото имаме допълнителни такси като „Задължение към обществото“, която припомням е висока заради ВЕИ, американските централи, заради когенерации. И когато сравним крайните цени - реален мегаватчас е по-висок отколкото на нашите конкуренти, и тогава можем ли да бъдем конкурентноспособни", каза Радев. 

Още от категорията

Лекарските асистенти настояват за регламентиране на професията

Нормативно регламентиране на професионалните дейности и създаване на самостоятелна съсловна организация съвместно с фелдшерите, която да защитава интересите им, поискаха в писмо до министъра на здравеопазването от Българската асоциация на студентите..

публикувано на 18.02.19 в 17:31
Николай Хаджигенов

Адвокат: Висшият адвокатски съвет е сключил сделка с правителството

Адвокати от цялата страна протестираха в София. Представители на гилдията застанаха пред сградата на Висшия адвокатски съвет, заради промените в закона, с които кметове, неправителствени организации и фирми трябва да докладват официално на службите как..

публикувано на 18.02.19 в 14:09

Старозагорски адвокати не протестират срещу отчетите в ДАНС

Нямам информация за адвокати от Старозагорската колегия, заминали към София за участие в протеста, организиран във фейсбук от техни колеги, заради Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи пред Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 18.02.19 в 13:25
Бойко Борисов

От ГЕРБ връщат преференциите при гласуване

ГЕРБ ще направят законодателни постъпки, за да възстановят предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Това стана ясно на пресконференция след заседание..

публикувано на 18.02.19 в 12:59

Ледената пързалка в Стара Загора работи благотворително за лечението на бебе Мая

Получена е новата оферта за лечението на старозагорското бебе Мая, което страда от мускулна дистрофия с мирозинов дефицит и в момента провежда лечение с вливане на стволови клетки в Турция. Вече са направени две вливки – през януари и февруари,..

публикувано на 18.02.19 в 12:40

Отпуснаха 10 000 лева за ремонт на църквата "Свети Димитър" в село Лозен

Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет отпусна 10 000 лева за ремонта на църквата „Свети Димитър“ в село Лозен, община Любимец- Хасковска област. Храмът отдавна се нуждае от спешен ремонт. Църквата, дело на дебърски майстори, е..

публикувано на 18.02.19 в 07:29

Рекорден брой групи на "Кукерландия" тази година

Рекорден брой маскарадни групи ще участват в 20-тото издание на Международния фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Очаква се пристигнат над 80 кукерски и маскарадни групи. Фестивалът ще се проведе от 28 февруари до 3 март. Репортаж на кореспондента ни в..

публикувано на 17.02.19 в 14:55

Липсата на лекарства е основен проблем за Болярово

Снабдяването на населението с лекарства е един от нерешимите проблеми за община Болярово през годините. Разкриването на мобилни аптеки ще даде възможност за по-лесен достъп, е мнението както на жителите, така и на общинското ръководство, но са..

публикувано на 17.02.19 в 14:08

Природозащитната организация "Зелени балкани" с нов мащабен проект

„Натура 2000 в България: Нови хоризонти“. Това е името на мащабен проект на Природозащитната организация „Зелени балкани“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата „Лайф“ на Европейския съюз и цели  повишаване на обществената..

публикувано на 16.02.19 в 15:58

13 нелегални мигранти са задържани в землището на елховското село Лалково

13 мъже от афганистански произход, от които трима непълнолетни, са задържани от полицията в землището на елховското село Лалково. Образувано е досъдебно производство  и се проверява  жител на Елхово,  който  е трябвало да ги превози към..

публикувано на 16.02.19 в 14:10