Нерешените проблеми в енергетиката се отразяват най-силно на българската индустрия

Заради скъпия ток предприятия компенсират с работа в почивните дни

Поскъпването на електрическата енергия на свободния пазар доведе до проблеми в много старозагорски предприятия. Някои дори спряха работа, други намалиха мощностите си, за да не търпят непосилни загуби. И днес токът на енергийната борса държи изключително високи цени, макар и по-ниски от достигнатите преди дни 250 лв. на мегаватчас, обясни Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и финансов директор на холдинг в Стара Загора, в който оперират голям брой засегнати предприятия.

Според него нерешените проблеми в енергетиката вече са на път да съборят и българската индустрия. Това се получава, защото проблемите в тази сфера се решават половинчато или изобщо не се решават, обясни Радев.

Той, коментира, че се вземат краткосрочни мерки в някои предприятия в Стара Загора, където, за да компенсира скъпия ток на борсата през седмицата, се въвежда работен режим през уикенда, а почивката ще е в делнични дни.

Ако завишените цени за електроенергия по дългосрочните договори се задържат дълго време, това може да доведе до прекратяване на дейност, фалити, поскъпване на продукцията и неконкурентноспособност, обобщи Радев.

"За първи път съм в невъзможност да планираме прогнозните си бюджети като финанси, а като натурални показатели, като производствена програма, просто защото имаме страхотна неопределеност. И очевидно вече нямаме доверие на това, което се нарича български енергиен пазар, защото тези, които регулират този пазар ни бяха казали 72-75 лв. на мегаватчас, а сме много далеч от тези цени", заяви зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България. От асоциацията поискаха спешни мерки за справяне с проблема.

Радев обори и твърденията, че тези цени са моментни и обясни, че базовата енергия, която се търгува от борсата също е поскъпнала. 

"Някои казаха ,че тези цени са моментни. Два от сегментите за нас на енергийната борса са изключително важни- като потребители. Това са пазара за двустранните договори, т.нар. базова енергия и пазарния сегмент „Ден напред“. Първата част съществено нарасна и това се вижда ден след ден, на търговете които прави обичайно АЕЦ, много отдавна ТЕЦ 2 не са правили такъв търг. Последния търг на енергия от АЕЦ бе на цена от 91-92 лв. ТЕЦ 2 след първите оплаквания вчера тръгна и успешно организира няколко търга, но само за месец януари и го направи на безумната, за нас, цена на 122 лв, а другия търг, на който успяха да продадат количества, постигнаха цена над 115 лв. а преди да се стигне до всичко това КЕВР са определили прогнозна цена за този период до юни 2019 г. от 75 лв. Ние сме си правили консервативен разчет на 80 лв., а тя достига вече 120 лв. –  за базова цена", коментира за Радио Стара Загора Радев. 

Той даде пример и с пиковата енергия, която днес на борсата е била с по-ниска средна цена от 145,42 лв., но е имало часове с цени от 244,62 лв. "Някъде да чухте ниски стойности. А към нея като започнем да добавяме таксите „Задължение към обществото“ - 36,75 лв. , за достъп и  за пренос. Общо додаваме 47 лв. плюс средно 130 лв. базова цена прави 177 лв. На тази цена на мегаватчас, обърнато на киловатчас е 17,7 ст. – това са цени, които имаме на домакинство. Смятате ли, че е нормално да се плаща дори по-високи цени отколкото плащаме вкъщи", казва Радев. По думите му свободния пазар у  нас не свободен, защото се доминира от набор от продавачи. 

Според зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България тези заводи, които потребяват най-много електроенергия ще имат огромен проблем, тяхната продукция става непродаваема. 

"Спекулира се и с цената на електроенергия в страни като Унгария и Румъния където била същата. Но ако сравним крайната цена при нас е по-висока, защото имаме допълнителни такси като „Задължение към обществото“, която припомням е висока заради ВЕИ, американските централи, заради когенерации. И когато сравним крайните цени - реален мегаватчас е по-висок отколкото на нашите конкуренти, и тогава можем ли да бъдем конкурентноспособни", каза Радев. 

Още от категорията

От Национална мрежа за децата искат политиците да подкрепят Стратегията за детето

Национална мрежа за децата се обърна с отворено писмо към българските политици по повод Националната стратегия за детето 2019-2030. В писмото се настоява политическите партии да подкрепят Стратегията за детето. " Национална мрежа за децата, която..

публикувано на 25.04.19 в 16:40

Калоян Петров: ДБГ няма да участва в братоубийствената битка на евроизборите

Движение „България на гражданите“ се отказа да участва в предстоящите избори за европарламент. В писмо до медиите от партията аргументираха решението си с това, че не искат да участват в „поредната братоубийствена битка между десни партии“.  "Това..

публикувано на 25.04.19 в 16:15

Жители и гости на Сливен се включиха във великденското боядисване на яйца

На Велики Четвъртък гражданите и гости на Сливен се включиха във великденското боядисване на яйца. Експерти от местните музеи, крепостта „Туида“, деца и преподаватели от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ показваха различни видове..

публикувано на 25.04.19 в 16:07

Поставят паметна плоча на Недка Кавръкова в Павел баня

Общинският съвет в Павел баня одобри на заседание днес предложение за поставяне на паметна плоча на Недка Кавръкова в града. Тя основателка и дългогодишна ръководителка на местния фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“. А тази година се навършват и 30..

публикувано на 25.04.19 в 15:46

Димитър Драчев ще е временно областен управител на Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова е кандидат за евродепутат. Тя е втора в листата на Коалиция „Патриоти за Валери Симеонов“. „Като проява на доверие и оценка за работата ми, но и като много сериозен ангажимент приемам тази..

публикувано на 25.04.19 в 15:14

Кампанията за пролетно почистване на Казанлък продължава до събота

Кампанията на Община Казанлък за пролетно почистване на града под мотото „Заедно да направим Казанлък още по-приветлив и красив. Включи се и ти!“ продължава до 27-и април, събота, информират от пресцентъра на общината. За всички граждани, които искат да..

публикувано на 25.04.19 в 14:38

Деца боядисаха над 1000 яйца в катедралния храм на Стара Загора

Близо 1000 яйца боядисаха деца от старозагорски училища на Велики четвъртък в катедралния храм „Св. Николай“. В ритуала участваха деца изучаващи религия в училище, както и деца от неделните училища и социалните домове в епархията. „Бъдете..

публикувано на 25.04.19 в 13:39

Тройно повече са загиналите в трудови злополуки в Старозагорско

С поднасяне на цветя и минута мълчание синдикалисти от КНСБ днес почетоха загиналите при трудови злополуки в Стара Загора. Церемонията се състоя пред паметната плоча на загиналите работници в парк Пети октомври в Стара Загора в навечерието..

публикувано на 25.04.19 в 13:32

Въвеждат ред при паркиране на тротоари в Стара Загора

С до 2 метра от сградата до тротоара ще бъде ограничено паркирането на автомобили около паркове, детски площадки, пред входовете на детски заведения и училища, както и подходи за инвалиди. Това предвижда Наредбата за изменение и допълнение на..

публикувано на 25.04.19 в 13:11

ДПС е със сигурно представителство на предстоящите европейски избори, ВМРО - с един депутат, десницата - с нито един

 Извън големите партии, ДПС е сигурният участник в следващия европарламент. „Нищо ново при Движението за права и свободи  – за електората на ДПС е най- важното да имат представителство, без значение дали в листата има спорни фигури.“ Това каза за..

публикувано на 25.04.19 в 09:36