Мая Манолова: Банки и фирми превръщат длъжници във финансови роби


Проблеми с банки, частни съдебни изпълнители, колекторски фирми и фирми за бързи кредити са основните причини, поради които днес старозагорци посетиха съвместната приемна на националния и общински омбудсман Мая Манолова и Надежда Чакърова. Като трогателни Мая Манолова определи съдбите на хората, поставени по думите й във финансово робство, и настоя за законодателни промени.

„Става дума за неравноправни договори между граждани и тези фирми и банки, които оскъпяват многократно получените суми. По твърдения на жалбоподатели при некоректно изчисляване на изискуемостта на задълженията започва  изпълнително производство, в рамките на което продават цялото имущество. А част от длъжниците се жалват, че  това става с нагласени търгове. В крайна сметка гражданите остават без имущество и вечен длъжник“, обясни Мая Манолова.

Заедно с екипа си тя е представила законопроект за защита на гражданите от  свръх привилегиите на фирмите за бързи кредити, банки и колекторски фирми. Текстовете вече са представени и в правната комисия и внесен от членовете й в Парламента.

Националният омбудсман изрази съжаление, че паралелно със законопроекта на екипа й, депутатите са внесли и друг вариант на промени в Гражданско процесуалния кодекс.

Следващата седмица тя очаква депутатите да се заемат с направените от нея предложения за промени за защита на гражданите.


Още от категорията

Нова самостоятелна изложба открива тази вечер Валентин Дончевски

Тази вечер /  27 май / в 18.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора известният художник Валентин Дончевски ще открие изложба си “Il suono del Mondo- Тоновете на живота ” . Тя включва над 100 платна в пет различни стила. Част от картините се..

публикувано на 27.05.19 в 12:26

Висока избирателна активност сред българската общност във Великобритания

Българската общност във Великобритания гласува активно. Разкрити секции имаше на 24 места, 4 - само в посолството, като това е най-големият брой от всички останали европейски държави. Гласуването ставаше и без предварително подадени електронни  заявления...

публикувано на 27.05.19 в 11:14

Пет партии ще изпратят свои представители в Европейския парламент (ЕП)

При обработени 74.92% от протоколите на секционните комисии ГЕРБ получава 30.62% от гласовете. Това показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). БСП е с резултат от 24.59%, ДПС - 15,01%, а ВМРО - с 7.76%. За "Демократична..

публикувано на 27.05.19 в 10:53

65 млади старозагорци тръгват по стъпките на Ботев

Група от 65 ученици и младежи доброволци отпътува днес от Стара Загора за Козлодуй за участие в Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“. Походът за 73-ти път събира ентусиазирани българи от цялата страна, които с няколкодневен преход..

публикувано на 27.05.19 в 10:48

"Демократична България" печели вота в чужбина

При 99.48% обработени протоколи извън страната 28.75% от всички гласове печелят Коалиция „Демократична България“ („Да, България“ и ДСБ), предаде БГНЕС. Те печелят 6918 действителни гласа. На второ място е ГЕРБ с 22.16%, или 5333 гласа..

публикувано на 27.05.19 в 10:43

"Воля - Българските родолюбци" не купува гласове, за разлика от други"

Не приемам резултата на „Воля - Българските родолюбци“ като неуспех, коментира пред Радио Стара Загора кандидатът за евродепутат от гражданската квота на партията Янко Янков. С изричната уговорка, че мнението му е лично и не ангажира „Воля“,..

публикувано на 27.05.19 в 10:00

Красимир Червилов: Резултатът на ВМРО е голям успех за нас

Резултатът на ВМРО за нас е голям успех както на местно, така и на национално ниво, заяви в ефира на Радио Стара Загора Красимир Червилов от листата на войводите. На национално ниво, затова защото за първи път в новата политическа история на България..

публикувано на 27.05.19 в 09:53

В РИК-Стара Загора са обработени близо 70 % от протоколите

По последна информация към 9.00 часа в РИК – Стара Загора са обработени протоколите на 333 от общо 487 секции, съобщи говорителят на комисията Надя Ралчева. На територията на област Стара Загора от имащите право на глас според избирателните списъци 185..

публикувано на 27.05.19 в 09:28

70% от избирателите дадоха вот на недоверие на всички във властта

Щастливи сме от подкрепата на нашите симпатизанти и привърженици, горди сме от себе си по начина, по който отстоявахме честността и на местните избори и на местните избори борбата ще е безмилостна от наша страна, коментира пред Радио Стара Загора..

публикувано на 27.05.19 в 09:20
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: ГЕРБ получи кредит на доверие, но той трябва да бъде разчетен внимателно

ГЕРБ получи кредит на доверие в тези избори, но той трябва да бъде много внимателно разчетен, коментира резултатите от вота за Европейски парламент политологът Антоний Гълъбов. Само 1/4  от устойчивия електорат на ГЕРБ и БСП  гласува за своите..

публикувано на 27.05.19 в 08:03