Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасхално послание на Старозагорския митрополит Киприан

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

   „ Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се ! / Филип. 4:4 /

 

Обични във възкръсналия Господ Иисус Христос чеда на богохранимата  Старозагорска епархия,

 ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

  Днес е денят на най-големия празник на Христовата църква! Възкресение Христово, Пасха, Великден  искри с чиста духовна радост и ни преизпълва с трепет, свещен възторг и благоговейно преклонение.  Днес е празникът на действената Божия любов към нас, на любовта Му, преминала през горнилото на болките, за да ни донесе утеха и радост. Този е Денят, който „Господ е сътворил да се зарадваме и развеселим в него“/Пс.117:24/.

  Христовото Възкресение е най-великото събитие в историята. Триумфален химн в духовното изкупление на човешкия род. Апогеят  на онази Любов, която единствено истински докосва нашите души , сърцата , същността ни и ражда извори на радост. Тържество на тържествата, както го определят древните отци, утеха за духовните ни очи, животворен усет на думите, оставени ни от св. Йоан Богослов „ Бог е любов“ /1 Йоан. 4: 8/.

  Ние, вярващите хора, посрещаме с особен трепет настъпването на два дни в годината. Те  носят толкова много неземна светлина, колкото могат да поемат търсещите ни  сърца. Това са: Рождественската нощ, началото на нашето спасение и Светозарното  Христово Възкресение, което превъзхожда всичко. Тази радост е обяснима, защото благият Божи  промисъл въздига  човешкия род в това достойнство, за което е създаден – хората да бъдат „чеда Божии“ /Йоан.1:12/. Чеда,  създадени не за смърт, а за нетление. Чрез непослушанието  към Бог на Адам и Ева идва смъртта, грехът затулва с костеливата си длан входа на рая и радостта от божествения дар на свободата. Болката, страданието, отчаянието се възцаряват в душата на праотците ни и на всички след тях, лишавайки ни от славата Божия, защото „всички съгрешиха“/ Рим.3:12/. Грехът на непослушанието дава власт на смъртта на прокудения в изгнание човешки род. Празникът е неописуем, защото слага край на това изгнание.

  Спасителят  идва  на земята, търпи унижения, страда заради нас, приема смърт- „и то смърт кръстна“ /Фил. 2:8/, за да изкупи греха. Преди да възлезе на Голгота и да възкръсне, Той  кротко ни учи: „Да не се смущават сърцата ви, вярвайте в Бога и в Мене вярвайте! В дома на Отца ми има много жилища… Отивам да ви приготвя място. И кога отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Мене си, за да бъдете и вие, дето съм Аз“/ Йоан 14 1-3/.

  Ето защо, обични в Господа,  посрещаме с толкова радост и така възторжено това велико събитие. С Възкресението  на Христа Иисуса е утвърдено навеки истинността на словото Му. Изпълнено е онова, което пророците предсказаха за Него и онова, което Сам Той предрече за Себе Си. Св.ап. Павел свидетелствува: “Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира:смъртта вече няма власт над Него…“ /Рим.6:9-10/. Клетвата на прародителския грях е снета,  дяволът е победен и посрамен, дадени са ни благодатни сили за борба с него. 

   В радостта на празника отново осъзнаваме, че Възкресението  Христово е факт,  необоримото свидетелство за това, че смъртта съществува само извън Христа. Ангелите питат  жените, дошли с миро на гроба Господен: „…защо търсите Живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна…“/Лк.24:5-6/. Христос носи  живота в Себе си и  ни чака с вяра и покаяние да бъдем в единение с Него. Възкресението Христово е събитието,  вечно доказващо, че човек е мъртъв извън общението си с Христа и Църквата. Божието слово  и вярата, които светата Църква векове съхранява в съкровищницата си, са спасителни и благодатни за всички нейни чеда. В тях се крие силата на Божията любов, силата на Божия промисъл за търсещите Го. Там, в тайнството на Възкресението, са стаени  постоянната радост и изобилният живот/ Йоан 10:10/.

   Възкресението Христово разкрива  Божествената мощ на Православната  вяра, даряваща ни дръзновение и надежда в борбата с греха и смъртта, дръзновение в собственото ни кръстоносене. Този Празник на празниците укрепва вярата ни, защото  всички ставаме свидетели на това ,че в Христа всяко кръстоносене завършва с възкресение. Христовото възкресение стъпква  страха от личните ни Голготи, побеждава ги  с пасхалната си благодат. Този е празникът, в който завинаги Животът побеждава смъртта, правдата- беззаконието, любовта- омразата.

  Отечески поздравявам всички обични и предани чеда на светата Старозагорска епархийска църква  с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение! Всесърдечно благопожелавам  мирът, благостта, светлината и любовта на нашия Възкръснал Спасител да носи в сърцата на всички много топлина и радост ! Радост, която никога да не угасва.

  

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

С пълнота на Пасхална радост, Ваш во Храста молитствувател,

 

   + СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ

 

  КИПРИАН




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00