Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избират 51-тата Царица Роза в Казанлък

18 момичета ще се борят за короната на 51-тата Царица Роза в Казанлък. Конкурсът-спектакъл ще се проведе тази вечер от 19 часа в Дома на културата "Арсенал". С традиционният избор на най-красива абитуриентка започва и най-тържествената част от тазгодишния 116-ти Фестивал на розата в града.

Момичета, претендентки за короната по традиция са абитуриентки от община Казанлък.  

Тяхната подготовка за празника, наречена „Пътят към короната“ започна близо месец по-рано. Освен традиционната подготовка за конкурса, момичетата учиха народни танци, позираха за фотосесии, но и се включиха в кампании за разхубавяването на Града на розите.

Българският фолклор ще е главна сюжетна линия в представянето на казанлъшките красавици и в облеклото им по време на спектакъла, за което община Казанлък се доверил на Елена Христова, дизайнерка, която с моделите си популяризира българската шевица. Водещ на спектакъла ще бъде Орлин Павлов, издаде кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя обясни, че журито тази година ще бъде специално и ще бъде председателствано от президента на "Ротари –клуб" в Казанлък, защото тази година се навършват 20 години от създаването на клуба.

"Конкуренцията за короната е голяма, но тук не става въпрос за конкурс за красота, а за престиж, коя от тях да стане емблема на Долината на розите и и Царица на цветята. Това са деца израсли в нашата Долина, те знаят традициите ни и всяка една от тях ще отправи послание към своите съграждани", каза Галина Стоянова. Тя поясни, че веднага след като бъде избрана новата Царица Роза ще направи и първия си обет да служи на Долината и на гражданите на Казанлък като посланичка на доброто и на местните традиции.

С избора на царица Роза започва и същинската част на Фестивала на розата, като тази година е обърнато специално внимание на розовото масло, обясни кметът Галина Стоянова.

За първи път по време на 116-те Празници на розата в Казанлък от 31 май до 2 юни ще се проведе научна конференция и изложение на парфюми и продукти от етерични масла в Музея на розата. Темата на конференцията е „Българската парфюмерийна индустрия. Тенденции и аромати“.

Освен да си наберат рози и да съберат уханията на новата розова реколта, гостите на празника тази година ще имат възможност да си направят и собствен парфюм. Съпътстващо събитие ще бъде „Направи си аромат“, което е насочено към широката публика, с предизвикателството всеки посетител сам да сътвори парфюм за своята индивидуалност.

Официално Новата Царица Роза ще бъде коронована на церемония на 31 май на празника на Казанлък, а на 2 юни ще поведе и шествието, което бележи и кулминацията на Фестивала на розата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00