Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят ново издание на 205-годишна книга

Тази вечер от 17.30 часа  на Античната улица в РИМ Стара Загра ще бъде представено уникално издание - 205-годишна книга за Хилендарския манастир, чието единствено копие в България се пази във фонда на библиотека „Родина”. Фототипното издание е в  чест на Празника на българската култура и славянската писменост - 24 май и предстоящата  160 - годишнина на старозагорската читалищна библиотека.

Уникалният екземпляр е най – старата възрожденска книга, която пази библиотека „Родина“.  Пълното ѝ име е: „Краткое описание святия и преславния Лаври царския Хиландара Святой горе Атонской сущия”, издадена в Будим (днес Будапеща) през 1814 г. Съставителството, редакцията и предговорът са дело на академик Иван Радев от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, а осъвремененият текст е на Ния Радева.

Историята на оригинала, при какви условия може да бъде видян, както и какво представлява новото фототипно издание - чуйте Слава Драганова – директор на бибилиотека „Родина“. С нея разговаря Теодора Иванова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нови 20 фиданки в Деня на Европа в алея „Европа“ в Хасково

Децата на Хасково засадиха 20 фиданки в парка в кв.“Куба“ по повод Деня на Европа 9 май и 20 години от историческото най-голямо разширяване на Европейския съюз на изток след края на Студената война. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев..

публикувано на 09.05.24 в 15:11

Среща на възможности и умения предлага на всички кандидат-гимназисти XII Областна панорама

За 12-та поредна година в Стара Загора се провежда Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране.  В Културен център днес и утре 13 училища, Тракийски университет и техни бизнес партньори представят пред кандидат -..

публикувано на 09.05.24 в 14:23

В два кабинета в Стара Загора се поставят ваксини срещу коклюш на бременни

От днес  до 17 май всички бременни между 27-а и 36-а гестационна седмица включително могат да се ваксинират срещу коклюш в разкритите имунизационни кабинети в Стара Загора. Това каза за Радио Стара Загора д-р Светлана Петрова, началник на отдел..

публикувано на 09.05.24 в 13:54
Община Стара Загора

Община Стара Загора свързва работодатели с работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 с предизвестия за съкращения

Община Стара Загора организира среща с участието на работодатели от областта ни и работници от ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток“ 3, които са с връчени предизвестия за съкращения. Инициатори на събитието са още Министерството на труда и социалната..

публикувано на 09.05.24 в 12:43

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния..

публикувано на 09.05.24 в 10:02

Двама мъже са осъдени за кражба на кабели от парк „Митрополит Методи Кусев“ в Стара Загора

Районен съд – Стара Загора наложи на 26-годишния М. М. наказание лишаване от свобода за срок от пет години, което да изтърпи при строг режим, тъй като е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. За другия подсъдим по делото Д. А., на 24..

публикувано на 09.05.24 в 09:49

Четири къщи са наводнени след обилните дъждове в павелбанското село Скобелево

Нормализира се ситуацията след снощните обилните дъждове в павелбанското село Скобелево. Четири къщи са наводнени след преливане на реките в селото. Няма бедстващи хора и населени места в общината без електричество, каза за Радио Стара Загора кметът на..

публикувано на 09.05.24 в 09:24

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна,..

публикувано на 09.05.24 в 07:28

Облачно и дъждовно време ни очаква днес

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца - през деня слабо ще се повиши. Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество. В Югозападна България ще..

публикувано на 09.05.24 в 05:53

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията..

публикувано на 09.05.24 в 05:47