Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Стара Загора одобри плана на парк „Бедечка“

| обновено на 27.06.19 в 13:35
Снимка: "Запазете Бедечка"

Общинските съветници в Стара Загора одобриха проекта за нов Подробен устройствен план на местността „Бедечка“. С 35 гласа „За“, 8 „Против“ и 2 „Въздържал се“ те приеха измененията в плана за регулация и застрояване на територията с идеята да се запази като парк. 

С днешното решение се слага началото на друга дълга процедура, която трябва да овъзмезди собствениците на имоти в парк "Бедечка". Голяма част от тях продължават да водят дела срещу община Стара Загора, която първо обособи част от територията за квартал, а след референдум и протести на природозащитници промени общия устройствен план и реши да запази зелената територия без повече строителство.

Против днешното решение гласуваха общинските съветници на БСП, както и Янко Янков от групата „Истината за Стара Загора“. Според тях предложението е внесено за гласуване в последния момент. В ресорната комисията е разгледано едва вчера следобед и няма яснота как ще бъдат обезщетени собствениците, с какви терени и колко ще струва на общината, каза Янков.

Според Валентина Бонева от БСП това решение не е справедливо спрямо собствениците на имоти в парка, защото в южната част на местността е разрешено строителство.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че е взето принципно решение на това място да има парк, а не квартал и поясни, че с приемането на подробния устройствен план вече може да стартират и процедурите по замени на имоти.

„Срещу общински терени ще получим терени от държавата, край казармите и под Данъчното, с които евентуално ще обезщетим собственици“, припомни Тодоров. Той припомни, че и жителите на града са се произнесли на референдум, че искат това да остане парк.

Подробния устройствен план на парк „Бедечка“ ще влезе в сила до 21 дни ако не бъде обжалван.

Друга замяна на имот предизвика дебати в края на заседанието. Предложението бе да се замени парцел в кв. Казански, където започна разчистване на междублоково пространство за строителство и това предизвика недоволството на местните жители, които настояваха имота да остане зелена площ и да не се изсичат дърветата. Община Стара Загора предложи да придобие този имот в замяна на нейн терен на ул. "Раковски" в централната част на града, плюс доплащане от страна на фирмата от близо 200 хил. лв. Това възмути опозицията в местния парламент Валентина Бонева от БСП обясни, че размяната не е равностойна.

В крайна сметка предложената заменка беше отложена за следващо заседание на общинския съвет.

На днешната сесия общинските съветници одобриха и поемането на задължение до 18 млн. лв. по проект за закупуването на електрически автобуси. Тази възможност е предоставена от оперативна програма „Околна среда“. Стара Загора кандидатства с още няколко общини за европейско финансиране на стойност около 48 млн. лв.

Съветниците гласуваха и картата за паркиране на граждани с увреждания да бъде с продължителността на телковото решение и  да отпадне необходимостта  всяка година да си вадят нови карти. За тези с безсрочно телково решение разрешителното ще важи за 5 години.

На сесията беше одобрена и актуализацията на бюджета. С нея се пренасочват средства за изграждането на Културния център за даровити деца в Стара Загора, дарение на Мария Жекова. Ще се пристъпи към преместване на общинския приют за безстопанствени животни от кв. Зора в с. Могила. Отделени са около 66 хил. лв. за новия приют.

Ще бъде закупен и робот на стойност 9 хил. лв. за почистването на закрития плувен басейн.  Ремонти предстоят и на читалището в кв. „Колю Ганчев“ за 110 хил. лв. Отделят се средства и за разширяване на гробищния парк край село Хрищени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00

Описват щетите от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка, която на места достигна големината на орех. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите..

публикувано на 26.04.24 в 13:35