Форсмажорни обстоятелства са причина за запрашаването над Гълъбово на 9 юли

Община Гълъбово няма правомощия, за да предприеме каквото и да било в така създалата се ситуация заради констатираното запрашаване в града на 9.юли. Компетентните държавни органи в лицето на регионалните структури на Министерството на околната среда и водите трябва да подходят отговорно към здравето на хората. Пепелта от т. нар. Черно езеро се разпрашява при силен вятър и това е причина не за първи път да се случи такава ситуация, коментира пред БНР зам.-кметът на Община Гълъбово Пламен Бараков.

По думите му не става въпрос да се прави баланс между грижата за икономиката и грижата за здравето на хората, а да се разреши един дългогодишен казус от компетентните държавни органи.

От РИОСВ – Стара Загора бяха категорични след проверката си, че проблемът е бил краткотраен и оросителната система на депото за неопасни производствени отпадъци на ТЕЦ „Брикел” работи в нормален режим. Запрашаването е в резултат на неорганизирани емисии от депото, а санкцията, която се налага е защото еко-инспекцията не е била своевременно информирана за това, каза пред Радио Стара Загора Минчо Минчев, главен експерт в РИОСВ- Стара Загора.

По принцип районът е с утежнена екологична обстановка, поради наличието на много мощности, потенциални източници на замърсяване на въздуха. РИОСВ прави всичко, което законодателството позволява, за да се сведат до минимум. Случаят на 9-ти е непредвидим и е силно повлиян от природните явления, обясни Минчо Минчев.

От ТЕЦ „Брикел“ вече са взети допълнителни мерки, за да се предотвратят подобни ситуации като тази на 9-ти юли. Допълнителни водоноски ще овлажняват технологичните пътищата на сгуроотвала, които се използват, каза Христо Христозов, началник на Цех на сгуроотвала в ТЕЦ „Брикел“. Този облак, който се вдигна над град Гълъбово на 9.юли е  при форсмажорни обстоятелства. В рамките на 10 – 15 минути се появява силен порив на вятъра и скоростта му се вдига от 3,2 м./сек до 6-7 м/сек., обясни Христо Христозов. По думите му е нямало необходимото време за реакция.

Христов обясни, че активната част, в която се депонира пепелината от въглищата е близо 160 дка.

Има и стара секция от близо 350 дка, запечатани на 90% с глина от Рудник Трояново1. Преди време те също са били потенциална опасност за запрашаване. Тази година ще бъдат запечатани на 100%, увери Христозов.

Галерия

Още от категорията

Октомври и ноември - най-подходящи за противогрипна ваксина

Месеците октомври и ноември са най-подходящите за поставянето на противогрипна ваксина, напомнят лекари. Целта е имунизацията да се направи преди повишаване на заболяемостта от респираторни заболявания и настъпването на грипа. Включените във..

публикувано на 18.10.19 в 16:04

Седмица преди вота: Правила за гласуване

До ден ще пристигнат бюлетините за изборите на 27 октомври за община Стара Загора, а утре и вдругиден ще се състоят обучения на членовете на секционните избирателни комисии. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на ОИК Теодора Крумова...

публикувано на 18.10.19 в 15:31

Стара Загора ще има нова водна инфраструктура

Малко над 97км водопроводи и вътрешна водоснабдителна мрежа ще бъдат изградени по проекта за агломерации Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан , за който бе подписан договор между МОСВ и ВиК Стара Загора, съобщи инж. Румен Райков, управител на..

публикувано на 18.10.19 в 14:35

С двудневна програма новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник

На 19 октомври по традиция новозагорското село Съдиево отбелязва своя празник. В християнския календар денят е посветен на св. Иван Рилски, каквото е името на църковния храм в населеното място. Тази година празничната програма е планирана в два дни...

публикувано на 18.10.19 в 11:53

За два часа утре спират движението в участък на улица "Иван Шишман"

За времето от 12.00 до 14.00 часа на 19.10.2019г. (събота) в Стара Загора, се спира  движението на личен транспорт по ул. „Цар Иван Шишман”, в отсечката ѝ от бул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Генерал Гурко“. Целта е да се осигури безопасност и..

публикувано на 18.10.19 в 11:44
Чавдар Божурски

Възможност за японско бизнес представителство в Сливен

Представители на японска компания за търговия с източноевропейски продукти проявяват интерес към търговия с млечни изделия, мед и пчелни продукти. Това съобщиха от пресцентъра на  Областна администрация-Сливен . На среща с областния управител..

публикувано на 18.10.19 в 11:14

И Стара Загора се включва в Похода за свобода

Стара Загора е една от спирките на най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света Поход за свобода. Над 50 държави и 500 града от цял свят се включват в събитието. У нас походът ще се проведе за шеста поредна година...

публикувано на 18.10.19 в 11:05

Форум събира ветеринари от цял свят в Стара Загора

На 18 и 19 октомври в х-л „Марица - Изток“ на Старозагорските минерални бани ще се проведе Втората международна научна конференция „Ветеринарната медицина в полза на хората“. Научният форум се организира от Ветеринарно - медицинския факултет на Тракийски..

публикувано на 18.10.19 в 10:05

Медицинските сестри готови и на по-радикални действия, днес отново на протест

Медицински сестри от страната  протестират в палатков лагер пред здравното министерство и днес. Протестиращите настояват за смяна на сегашния модел на финансиране на болниците и отпадане на статута им на търговски дружества, адекватно заплащане и..

публикувано на 18.10.19 в 09:56

Има отдръпване от традиционните медии и канали за сметка на социалните мрежи по време на предизборни кампании

Сравнително бурна е на този етап предизборната кампания, но това не е нещо необичайно. В последната седмица обикновено се случват най-големите поразии. Това е периодът, в който колебаещите се ориентират дали да гласуват или за кого да дадат своят..

обновено на 18.10.19 в 09:45