Форсмажорни обстоятелства са причина за запрашаването над Гълъбово на 9 юли

Община Гълъбово няма правомощия, за да предприеме каквото и да било в така създалата се ситуация заради констатираното запрашаване в града на 9.юли. Компетентните държавни органи в лицето на регионалните структури на Министерството на околната среда и водите трябва да подходят отговорно към здравето на хората. Пепелта от т. нар. Черно езеро се разпрашява при силен вятър и това е причина не за първи път да се случи такава ситуация, коментира пред БНР зам.-кметът на Община Гълъбово Пламен Бараков.

По думите му не става въпрос да се прави баланс между грижата за икономиката и грижата за здравето на хората, а да се разреши един дългогодишен казус от компетентните държавни органи.

От РИОСВ – Стара Загора бяха категорични след проверката си, че проблемът е бил краткотраен и оросителната система на депото за неопасни производствени отпадъци на ТЕЦ „Брикел” работи в нормален режим. Запрашаването е в резултат на неорганизирани емисии от депото, а санкцията, която се налага е защото еко-инспекцията не е била своевременно информирана за това, каза пред Радио Стара Загора Минчо Минчев, главен експерт в РИОСВ- Стара Загора.

По принцип районът е с утежнена екологична обстановка, поради наличието на много мощности, потенциални източници на замърсяване на въздуха. РИОСВ прави всичко, което законодателството позволява, за да се сведат до минимум. Случаят на 9-ти е непредвидим и е силно повлиян от природните явления, обясни Минчо Минчев.

От ТЕЦ „Брикел“ вече са взети допълнителни мерки, за да се предотвратят подобни ситуации като тази на 9-ти юли. Допълнителни водоноски ще овлажняват технологичните пътищата на сгуроотвала, които се използват, каза Христо Христозов, началник на Цех на сгуроотвала в ТЕЦ „Брикел“. Този облак, който се вдигна над град Гълъбово на 9.юли е  при форсмажорни обстоятелства. В рамките на 10 – 15 минути се появява силен порив на вятъра и скоростта му се вдига от 3,2 м./сек до 6-7 м/сек., обясни Христо Христозов. По думите му е нямало необходимото време за реакция.

Христов обясни, че активната част, в която се депонира пепелината от въглищата е близо 160 дка.

Има и стара секция от близо 350 дка, запечатани на 90% с глина от Рудник Трояново1. Преди време те също са били потенциална опасност за запрашаване. Тази година ще бъдат запечатани на 100%, увери Христозов.

Галерия

Още от категорията

Заселиха 49 елени лопатари в Маджарово

В района на град Маджарово се заселиха още 49 елени лопатари. Те ще се присъединят към група от над 70 животни, освободени в природата в последните 2 години.   Това е поредна стъпка от усилията на екипа на Фондация „По-диви Родопи“ за възстановяване..

публикувано на 19.07.19 в 10:01

Монтират нови отводнителни улеи на проблемни места в Стара Загора

Започва монтиране на нови отводнителни улеи, с цел да се уловят повърхностните дъждовни водни количества на проблемни участъци в Стара Загора. Причината е голямата денивелация на терена на града и съществуващите надлъжни наклони на уличната мрежа,..

публикувано на 19.07.19 в 09:54

Почитаме паметта на жертвите в Старозагорското клане

Денят на възпоменание на жертвите-православни християни, загинали при опожаряването на Стара Загора и Старозагорското клане през 1877 г., ще бъдат отбелязани в града . Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. От 17.00 часа в..

публикувано на 19.07.19 в 08:51

Община Казанлък кани всички желаещи за отбелязване на 151 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Община Казанлък се обръща към родолюбивата казанлъшка общественост за присъствие на честванията по случай 151 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.  Преклонението ще се състои на 20 юли 2019 година на връх "Бузлуджа", пред..

публикувано на 19.07.19 в 08:48

Прегледи за ревматични заболявания в Стара Загора днес

Днес от 17.00 часа в зала „Фоайе“ на Община Стара Загора ще се проведе информационен семинар, който ще даде старт и на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания. Тя ще включи преглед на 20 души , които са се записали..

публикувано на 19.07.19 в 08:46
Храм

На Илинден празнува старозагорското село Бъдеще

С тържествена литургия и празничен концерт ще отбележи своя празник старозагорското село Бъдеще в петък. От 9ч. в храма „Свети пророк Илия“ ще бъде отслужен молебен за здраве от Старозагорския митрополит Киприян. Празникът ще продължи с поднасяне на..

обновено на 19.07.19 в 08:43

В ямболското село Бояджик излязоха на протест против нередовно водоподаване

Жителите на ямболското село Бояджик блокираха пътя към Нова Загора-Ямбол. Тази сутрин хората излязоха да демонстрират недоволството срещу липсата на питейна вода през лятото. Над 1300 души живеят в селото. В по-ниските части водата идва за кратко..

публикувано на 18.07.19 в 16:20

Направиха първа копка на депо за отпадъци край Свиленград

Първа копка на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци бе направена днес край Свиленград. Изграждането й е по проект на Оперативна програма „Околна среда“ и е на обща стойност 3 млн. 565 хил. лв...

публикувано на 18.07.19 в 16:17

Жителите на село Бели бряг искат по-справедливи цени при отчуждаване на имотите

Радневското село Бели бряг ще бъде заличено заради разширяване дейността на „Мини Марица-изток“, а имотите на хората ще се отчуждават на цени под пазарните. За това алармираха в отворено писмо до Министерство на енергетиката и медиите жители на..

обновено на 18.07.19 в 15:44

Стара Загора отбеляза 182 години от рождението на Апостола

Стара Загора отбеляза 182 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски с тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и Втора механизирана бригада. На честването присъстваха представители на областното и общинско..

публикувано на 18.07.19 в 14:21