Ветеринари създават орган за подпомагане на пострадалите от евтаназиране на животните им стопани

Граждански комитет ще контролира диагностицирането от БАБХ на съмнителни животни

Снимка: БГНЕС

Ветеринари специалисти, юристи и общественици ще учредят Граждански комитет и Фондация за контрол на епизоотиите в България. Органът има за цел да се осъществява контрол на мероприятията за ограничаване на разпространението на заразни болест; контрол на диагностиката и алтернативните изследвания на животни, съмнителни за заразени от тежки заразни болести; защита на животните от неправомерно умъртвяване при съмнение за наличие на зараза; защита на стопаните им.

Поводът за създаването на комитета и фонда са разпространението на Африканската чума по свинете и евтаназирането на животните без на животновъдите да се показва заповед от БАБХ  и протоколи за положителна проба. Това каза за Радио Стара Загора старозагорският ветеринаринарен специалист д-р Йордан Йорданов, инициатор на учредяването на Граждански комитет и Фондация за контрол на епизоотиите в България.

Активистите изпращат въпроси към Министъра на МЗХГ и на Изпълнителния директор на БАБХ по Закона за достъп да обществена информация.

1. Защо не се публикуват в интернет страницата на БАБХ лабораторните Протоколи за изпитване, които са основание за обявяване на огнища на Африканска чума по свинете, каквато практика имаше до сега? Не е ли задължително тези протоколи да се публикуват, за да не се създава у гражданите убеждението, че няма никакви доказателства за наличие на заболяването?

2. Защо животните се евтаназират, без да се представят на стопаните копия от заповедите и лабораторните протоколи, както и протоколите за взети проби на стопаните на заразените животни, доказващи, че именно от техните животни са положително реагиращите проби?

3. Защо не се изпълнява чл. 4.1, т. 10 от Програма за надзор и контрол на болестта Африканска чума по свинете в България през 2019 – 2021 г. - Националната референтна лаборатория в гр. София да изпраща проби в Референтната лаборатория на Общността в Мадрид, Испания за потвърждение, изолация и генно типизиране или защо няма публична информация, че това се прави и какви са резултатите от тези действия?

Цялото интервю с д-р Йордан Йорданов можете да чуете в звуковия файл.Още от категорията

Постоянен арест за заподозрения за убийството в село Сотиря

Постоянна мярка задържане под стража бе наложена 21-годишния Мартин Трифонов, обвинен в убийството на 7-годишната Кристин Георгиева в село Сотиря. Мярката му бе гледана при закрити врати в болницата, където той е настанен за лечение, след като бе..

публикувано на 19.08.19 в 18:12

Инцидент блокира движението по АМ "Тракия" между Нова и Стара Загора в посока София

Временно е затворена  АМ „Тракия“ между Нова Загора и Стара Загора в посока София, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е преобърнат на пътното платно при км. 222 товарен автомобил, който се е запалил впоследствие. Няма..

публикувано на 19.08.19 в 16:38

Розопроизводители ще сезират прокуратурата заради забавени плащания

Все още има забавени плащания към розопроизводителите от тази и предходните две години. Тъй като проблемът от дълго време остава нерешен, ощетените производители от бранша ще направят свое обединение и ще отправят колективна жалба към Специализирана..

публикувано на 19.08.19 в 15:13
Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов

В началото на септември ще станат ясни кандидатите на ДПС за местния вот

Структурите на ДПС в Старозагорска област провеждат разширени заседания, на които се обсъждат потенциалните кандидатури на партията за местния вот наесен. Очаква се до края на август или в началото на месец септември листите и кандидатите за кметове,..

публикувано на 19.08.19 в 15:05

Започват събитията, посветени на 142 години от Шипченската епопея

Началото на Националното честване на Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, ще бъде поставено на 21-ви август с фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в Габрово...

публикувано на 19.08.19 в 14:01

Учредиха електронен регистър за операторите на биологични продукти

Надяваме се най-после да има стройна организация в електронния регистър на биологичните производители, преработватели, търговци и вносители. Този регистър вече е факт, тестван е и от днес, 19 август, сертифицираните фирми започват да попълват..

публикувано на 19.08.19 в 13:51

90 години чества църквата "Свето Успение Богородично" в град Любимец

 90 години от построяването си навършва църквата „Свето Успение Богородично“ в град Любимец. Две години са били необходими на някогашните родолюбци за изграждането на този храм, чието строителство завършва през 1929 година. Честването на годишнината ще..

публикувано на 19.08.19 в 10:47

Тракийският университет създава спънки на студенти да се преместят в друг университет, твърди общинският съветник Николай Диков. Не става дума за повтарящи се подобни практики в университета, коментира ректорът проф. Иван Въшин

Тракийският университет в Стара Загора умишлено  създава спънки на студенти, които искат да се преместят в друг университет. Това е стара и широко използвана практика, твърди в разпространена до медиите декларация общинския съветник от ГЕРБ Николай..

публикувано на 19.08.19 в 09:18

Ден на траур в Сливен

В община Сливен е ден на траур в памет на 7-годишното момиченце, станало жертва на тежко престъпление. За 17 часа е обявен  мирен протест пред общината в подкрепа на семейството на убитото дете.  Днес се очаква окръжната прокуратура да поиска от съда..

публикувано на 19.08.19 в 07:48

Мъж от Нова Загора загина на АМ "Тракия"

Новозагорец е загинал при инцидент на автомагистрала "Тракия", съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Произшествието е станало снощи в района на 247-ми км в посока Бургас. "Мерцедес", управляван от жена на 46 години от Сливен, е ударил движещ се пеша по пътното..

публикувано на 18.08.19 в 12:48