До 22 август в Гълъбово се приемат заявления за помощи след умъртвяване на прасета

Снимка: https://www.galabovo.org/

До 22 август в Гълъбово ще се приемат заявления за подпомагане на стопани, които за предприели мерки за почистване и дезинфекция след доброволно клане на прасета за лични нужди и попадащи в санитарните зони.

Отпусканата еднократна помощ е в размер на 300лв. за стопанство.

Допустимите собственици са отглеждащи във ферма тип „лично стопанство“ до 5 прасета, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Друго условие е да са включени в списък, изготвен от кмета или кметският наместник на населеното място, представен в Областната епизоотична комисия и заверен от областния управител и от официален лекар с подпис и печат, каза за Радио Стара Загора заместник кметът на Гълъбово Димитър Василев.

В заявлението стопаните декларират, че са извършили доброволно клане и са почистили фермата си с дезинфектанти, като се посочват наименованието и количеството на закупените консумативи; няма да населват обекта с нови прасета за период най-малко 12 месеца; протокол за извършено клане и почистване.

Заявленията се подават до кметствата, а изплащането става от ОДБХ Стара Загора по банков път, допълни Василев.Още от категорията

С 30% ще се увеличат собствените приходи на общината при въвеждане на фискална децентрализация

С близо 14 млн. лв. повече биха били собствените приходи на община Стара Загора, ако бъдат преотстъпени част от приходите от подоходното облагане към общините. Това са изчислили експертите от Института за пазарна икономика и подемат кампания преди..

публикувано на 18.09.19 в 08:25

Стабилност в училищата на община Тунджа

В Община Тунджа всички ремонтни дейности по сградите на учебни и детски заведения са приключили, съобщи сътрудникът ни Румяна Стефанова. С началото на новата учебна година сред въведените в експлоатация е преустройство и пристройка към Основно..

публикувано на 18.09.19 в 07:32

Над 98% от българското пиво има информация за енергийната стойност и хранителните съставки

Над 98 процента от произвежданото в България пиво има информация за енергийната стойност и хранителните съставки, с което българската пивоварна индустрия е изпълнила доброволно подписания  Меморандум за разбирателство на Асоциацията на пивоварите от..

публикувано на 17.09.19 в 16:47

Девет новозагорски села остават без вода на 18 септември

На 18 септември водоподаването в новозагорските села Стоил войвода, Любенова махала, Любенец, Млекарево, Загорци, Езеро, Богданово, Радецки и Бял кладенец ще бъде прекъснато. За това информира ВиК-Сливен. Водата на населените места ще спре в 08.00ч....

публикувано на 17.09.19 в 16:38

Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък представя "Нощта преди Албена“

Особен поглед към света на Йордан Йовков предлага новата постановка „Нощта преди Албена“ на общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на театъра Димитър Кабаков, който е и автор на..

публикувано на 17.09.19 в 16:33

Храмов празник отбелязва църквата "Света София" в село Безмер

На днешния православен празник храмов празник отбелязва църквата "Света София" в ямболското село Безмер. Храмът е сред най- добре поддържаните в  духовната околия.  Храмът "Св. София" е построен през 1934 година и е сред малкото храмове в..

публикувано на 17.09.19 в 16:24

Антон Андонов е кандидатът на ВМРО-БНД за кмет на Стара Загора, войводите ще участват в кметската надпревара на още 4 общини в областта

ВМРО – Българско национално движение обяви кандидатите си кметове на 5 общини в Старозагорска област за предстоящите местни избори.  Очаквано кандидатът на войводите за кметския стол на Стара Загора е Антон Андонов  - дългогодишен регионален..

публикувано на 17.09.19 в 16:06

Алтернативен маршрут за автобусна линия №20 до петък

Във връзка с изпълнението   на строително-монтажни работи на кръстовището на ул. „Генерал Столетов“ и бул. „Крайречен“, движението на автобусна линия № 20 ще се обслужва по следния маршрут: ул. „Генерал Столетов“, ул. „Ангел Кънчев“, ул. „Христина..

публикувано на 17.09.19 в 15:47

Засега няма опасност от спекулация с цените на петрола на българския пазар

Има известно успокояване на петролния пазар, след изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че ако се наложи, ще отворят стратегическите резерви на САЩ и ще освободят количества, които да задоволят световния пазар. Тръмп каза още, че нямат..

публикувано на 17.09.19 в 15:14

Организират занимания за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

За първи път тази година в Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора ще има нова клубна форма „Академия за компютърни и природо-математически науки“, съобщи Искра Иванова, ръководител на общинско звено „Център за подкрепа за..

публикувано на 17.09.19 в 14:50