В саваната чух музика на тишината

4
Снимка: БГНЕС

 В навечерието на Летните празници на изпятата поезия "Солени ветрове" в Бургас, композиторът Стефан Диомов представя петата си авторска изложба. Изложбата от 45 снимки е селективен подбор от над 5 000 кадъра. "В прегръдката на Кения" е фото разказ за земята, на чиято територия са  открити едни от най- древните останки  на човешкия род. В уловените моменти, от маестро Диомов, няма да видите отчаяната бедност на кенийските жители, а ще получите визуална представа за обитателите на саваната и хълмистите пасища на една от най- красивите африкански страни в света.

Аз смятам, че повече кадри изпуснах, отколкото  осъществих, признава Стефан Диомов и допълва, че един заснет миг говори повече от 1000 думи. В саваната е тихо, туристите нямат право да говорят на висок глас, да слушат музика, да подвикват на животните, чува се само звука от щракането на фотоапаратите... в саваната чух музиката на тишина, пояснява  маестрото.

Фото платната, от африканското пътуване до Кения, на пътешественика Стефан Диомов са експонирани на алеята пред Културен център "Морско казино" в Бургас. Посланието на изложбата "В прегръдката на Кения" е Хакуна матата, което в превод от суахили е "нямай грижи" или "освободи тревогите". За откриването тази вечер, специално от София, ще пристигне Формация "Врабчета".  Освен филм за публиката домакинът на събитието е подготвил разучаването на африкански песни и танци. Пътуването до Кения е още една сбъдната детска мечта, уточни в ефира на Радио Стара Загора композиторът.

Цялото интервю на Мила Маринова със Стефан Диомов чуйте в прикачения звуков файл:Галерия

Още от категорията

Имало едно време в България

Момчил Цонев е от хората, които събират думите, песните, обичаите, притчите, приказките и родовите истории. Обича да ги търси, слуша и записва. Прави го от десетгодишен до днес и признава, че не се уморява, а напротив продължава да търси. Създател е на..

публикувано на 22.09.19 в 11:10

Художникът Иван Арабаджиев реставрира стари платна

Две мащабни платна, с размери 2 на 4 метра, рисувани от художника Иван Арабаджиев, по поръчка на ръководството на училище "Христо Ботев" в Мъглиж, през 1991 година, ще красят от тази есен пространството на Народно читалище "Гео Милев" в село Ягода.  Идеята..

публикувано на 21.09.19 в 14:49

Актрисата Мария Статулова ще играе на старозагорска сцена

На 8 октомври (вторник) от 19:30 часа в Държавна опера Стара Загора гостува постановката „Ще ти разкажа за Америка“. Това е сатира от Димитър Маринов с участието на актьорите Красимир Ранков, Мария Статулова, Валентин Василев, Микаела Берчева, Веселин..

публикувано на 19.09.19 в 12:42

С премиера на пиесата "Снежанка и седемте джуджета" кукленият театър в Ямбол откри есенния сезон

С премиера на пиесата "Снежанка и седемте джуджета" кукленият театър "Георги Митев" в Ямбол откри есенния театрален сезон. Драматизацията на любимата на децата приказка на братя Грим и режисурата са дело на Бисерка Колевска, сценографията и куклите - на..

публикувано на 18.09.19 в 11:03

Нимфеумът край село Каснаково чува и изпълнява желания

Единственият запазен нимфеум в България е Светилището на нимфите и Афродита в село Каснаково. То е известно на науката още от 1898 година, когато местните хора започнали да разкопават скалите, за да разберат откъде се стича водата. Копаейки стигнали до три..

публикувано на 17.09.19 в 16:44

Световноизвестният сръбски диригент Деян Савич: Оперното изкуство в България е на много високо ниво!

От 9 до 21 септември Държавна опера-Стара Загора е домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич. Сцената на Старозагорската опера приютява 9 млади диригенти от Румъния, Франция, Великобритания,..

публикувано на 16.09.19 в 11:34

Старозагорският художник Сашо Сандев открива „Времето“

Днес от 18.30 часа в зала „Л. Байер“ старозагорският художник Сашо Сандев открива юбилейната си изложба „Времето“. Той е познато име в гилдията на художниците, няма  вернисаж без негови творби, но, оказва се, че това е едва втората самостоятелна..

публикувано на 16.09.19 в 09:53

Първият учебен ден в България не винаги е бил през септември

Първият учебен ден събира във венец вълненията, емоциите, очакванията, надеждите и спомените. За едни това е времето на щастливите сълзи, за други покана за завръщане в класната стая. Първият учебен ден всъщност не е учебен, защото след официалното..

публикувано на 16.09.19 в 08:05

Ретро парад и четвъртвековен юбилей на клуб "Ретро" в Стара Загора

Старозагорският автомобилен клуб „ Ретро” и Община Стара Загора организират на 5-ти октомври за пореден път парад на ретро автомобили и мотоциклети . Почитателите на едно от най – аристократичните хобита ще могат да разгледат и да се насладят на..

публикувано на 15.09.19 в 17:00

В Сливен откриват Есенен театрален салон`2019

Премиерният спектакъл „БОГ“ от Уди Алън на Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен открива тази вечер, от 19 часа, 14-ото издание на Есенен театрален салон - Сливен`2019 . Режисьор на постановката е Веселин Петров, в която  участва почти целият..

публикувано на 12.09.19 в 12:06