Близо еднометровата дупка била оставена без капак и била пълна с вода от пороен дъжд

Първолак пропадна в дълбока шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината

Вината за инцидента е на възложителя на ремонта, категоричен е съдът

Снимка: БГНЕС

Осемгодишно момче пропадна в пълна с вода необезопасена по време на ремонт 80-сантиметрова шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината за преживения инцидент. 
4000 лв. обезщетение за неимуществени и 40 лева за имуществени вреди, както и 1767 лв. разноски по делото ще трябва да бъдат изплатени на малкия ищец от местната хазна заради злополуката на бул. "Цар Симеон Велики" 94 миналото лято, реши Районният съд в Стара Загора. В двуседмичен срок решението му от 20 август може да бъде обжалвано пред Окръжния съд.
Инцидентът станал на 22 юли миналата година. По време на силен дъжд, около 20 часа, 7-годишният тогава  И. Д. вървял заедно с баща си по южния тротоар на булеварда, който бил изцяло покрит с вода от пороя. В участъка срещу сградата на Общината момчето внезапно пропаднало. Оказало се изцяло потопено в пълната с дъждовна вода дълбока дупка. В нея пропаднал и левият крак на баща му. Само благодарение на бързата реакция на мъжа, който през цялото време държал сина си за ръка, детето било извадено бързо от водата. 
При пропадането детето е получило наранявания по тялото, нагълтало се е с мръсната от строителните отпадъци дъждовна вода. Като извадил сина си,  бащата е поставил в отвора на шахтата метален варел за отпадъци, който се намирал наблизо, за да обезопаси шахтата и да предпази и други хора от инциденти. Същата вечер детето не успяло да заспи, плакало е цяла нощ от болките от нараняванията по тялото си и от преживяната уплаха, свидетелствали родителите му.
По делото е била изготвена съдебно-психологична експертиза, според която инцидентът се е отразил негативно върху психическото състояние на момчето. "Попадането в шахтата е причинило травматичен стрес, който е довел до емоционален и психологически срив у детето, който се характеризира със страх, безпокойство, дори депресивна симптоматика. Налице е към момента все още непреработен стрес и елементи на посттравматично стресово разстройство. Към момента на изготвяне на експертизата вещото лице е заключило, че е необходима работа с психолог за преработване на травмата", се казва в решението на Районния съд.
Съдебно-техническа експертиза пък е установила, че шахтата е съществувала и преди ремонта на центъра, но е било предвидено в проекта да бъде подменен нейният капак. На място е установено, че действително новите елементи са само конструкцията на капака. Шахтата е с размери 70/90 см. и дълбочина 80 см. Експертизата потвърдила, че шахтата е обект на извършвания ремонт с възложител Община Стара Загора и изпълнители двете трети лица помагачи („Тийминженеринг“ ЕООД и „Биад- С“ ООД) и именно поради извършвания ремонт и вследствие на него и дейността изпълнявана от третите лица помагачи е станал инцидентът, посочва в решението си съдът.
В хода на делото не е станало ясно кой и как е контролирал безопасността не само на конкретното съоръжение, а въобще. "Бяха събрани свидетелски показания в тази насока, които обаче съдът приема за недостоверни, доколкото същите са на заинтересовани свидетели и освен това не бяха логични и последователни и са твърде повърхностни за доказване на такова важно обстоятелство как фактически и писмено е било регламентирано обезопасяването по време на строежа", пише в решението. 
Безспорно е било доказано, че в периода, в който е станала злополуката, бил извършван ремонт на територия общинска собственост от дружествата „Тийм Инженеринг“ ЕООД и „Биад С“ ООД, под строителния надзор на „Екип МГ“ ООД. "В проекта за ремонт и реконструкция е била включена и подмяна на капака на процесната шахта т.е. същата е била част от строителния обект и като такава отговорността при евентуално непозволено увреждане е на възложителя на ремонта - в случая на Община Стара Загора. Следва да се отбележи и че съгласно разпоредбата на § 7, ал. 1, т. 7 от ПЗР на ЗМСМА собственост на общината са мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на водоснабдителната и канализационна система. По делото няма доказателства, че съоръжението е собственост на телекомуникационно, водоснабдително или друго предприятие, а съгласно правилото на чл. 154 от ГПК насрещните възражения, са изцяло в тежест на доказване на ответника", мотивира решението си, че вината за произшествието  е на Общината Районният съд.
Кметът Живко Тодоров съобщи, че Общината няма да го обжалва, но на свой ред ще търси обезщетение от фирмата изпълнител.
Линк към съдебното решение http://rs-stz.bg/wp-content/uploads/decisions/04634518/65752019.htm

Още от категорията

Йонко Иванов: Нужна е пътна карта на опасните пътища в България

От близо две години предлагам на Регионалното министерство да се изготви пътна карта на произшествията, която ще доведе до голямо облекчение при обучението на кандидат-шофьорите. Това заяви Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото..

публикувано на 20.09.19 в 07:10

Все по-често пешеходци и велосипедисти нарушават правилата за движение

Расте броят на пътно транспортни произшествия с участието на пешеходци на територията на област Стара Загора. Това обяви старши инспектор Димитър Димитров от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Стара Загора. Общият брой на пътните произшествия е..

публикувано на 20.09.19 в 08:15

Над 350 участници в "Пиеро" 2019 очаква Стара Загора

От 24 до 29 септември Стара Загора ще се превърне в своеобразна сцена на 11-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019. Организатори на фестивала, провеждан под патронажа на кмета на Община Стара Загора, са Държавен..

публикувано на 19.09.19 в 16:42

Косьо Косев: "Аз и екипът ми доказахме, че работим в полза на хората

Безработицата в Николаево е спаднала от 70% до 16-18 на сто в последните няколко години. По думите на кмета на общината Косьо Косев това е доказателство, че той и екипът му са работили в полза на хората. Наред с това осигуряването на топъл обяд за 500..

публикувано на 19.09.19 в 10:54

Взривиха лек автомобил в Стара Загора

Лек автомобил е бил взривен тази нощ в Стара Загора, потвърди за Радио Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов, директор на ОД на МВР. Той уточни, че бомбата е активирана около 2,30 след полунощ . Огледите на местопроизшествието продължават. На..

публикувано на 19.09.19 в 09:46

Ямбол чества 510 години от построяването на Безистена

С богата културна програма Ямбол ще отбележи 510-та годишнина от построяването на Безистена, който е символ на града. Тържествата бяха официално открити още през вчерашния ден.  През 2015 г. емблематичната сграда бе изцяло ремонтирана и..

обновено на 19.09.19 в 06:44

В Хасково ще бъде отбелязан Денят на европейското сътрудничество

За осма поредна година в цяла Европа ще бъде отбелязан Денят на европейското сътрудничество. По този повод днес от 15 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково програмата ИНТЕРРЕГ трансгранично сътрудничество България – Турция ще..

публикувано на 19.09.19 в 06:43

Световната награда за екология ENERGY GLOBE бе присъдена на Община Свиленград

Община Свиленград бе отличена с международната награда ENERGY GLOBE. Най-престижната екологична награда в световен мащаб й бе присъдена за проекта „Изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, ПСОВ и водопроводна мрежа в гр...

публикувано на 18.09.19 в 20:38

Живко Тодоров е Кмет на гражданите

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров спечели престижната награда „Кмет на гражданите за мандат 2015-2019 г.“ .На официална церемония в зала 6 на НДК тази вечер тя му бе връчена от Хилда Казасян. „Благодаря на организаторите, че създадоха..

публикувано на 18.09.19 в 20:22

Два общински имота спират презастрояването в кв. "Казански"

Временната комисия, която бе сформирана към Общинския съвет, за да намери решение по строителния конфликт в старозагорския кв. „Казански“, постигна  споразумение със собственика и инвеститора на парцела между блоковете 32 и 33, съобщи председателят на..

публикувано на 18.09.19 в 17:40